24.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Like father, like son… (vids)

Ο Λούκα Ντόντσιτς έρχεται στους Μάβερικς, για να γράψει ιστορία, κι εκεί θα βρει έναν άλλον Ευρωπαίο, κορυφαίο της εποχής του, τον Ντιρκ Νοβίτσκι, που μοιάζει να είναι ο τέλειος «μέντορας» για τα πρώτα του «βήματα» στο ΝΒΑ.

Ήταν κάποτε ένα παιδί 20 χρονών από το Βούρζμπουργκ. Τα πρώτα του μπασκετικά «βήματα», δεν τα πέρασε αλλού από την ομάδα της πόλης του, η οποία χάρη και σε αυτόν επέστρεψε στα «σαλόνια» του γερμανικού πρωταθλήματος, με το ταλέντο του να μοιάζει αστείρευτο, όπως και οι ουκ ολίγοι τρόποι που έβρισκε, για να βάζει και να ξαναβάζει την μπάλα στο καλάθι. Ο ίδιος απέρριψε την Μπαρτσελόνα και θα είχε δίκιο. Στο draft του ΝΒΑ το 1998, διαλέγεται στο νούμερο εννέα από τους Μιλγουόκι Μπακς, αλλά υπάρχει ήδη μία «τριπλή» ανταλλαγή που έχει συμφωνηθεί, για να πάει στους Ντάλας Μάκερικς.

20 χρόνια αργότερα, η επιλογή αυτή θα αποδεικνυόταν σωστή και «μύθος» του θα εξαπλωνόταν παντού. Ο Ντιρκ Νοβίτσι είναι μία εμβληματική προσωπικότητα για το ΝΒΑ, όπως κι ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους που έχουν πατήσει στο παρκέ, με παντοτινή πίστη και αγάπη στην Εθνική του ομάδα. Πρωτάθλημα και βραβείο MVP το 2011 απέναντι στον ΛεΜπρόν Τζέιμς, 13 φορές All Star, δύο μετάλλια με τη Γερμανία (αργυρό στο Ευρωμπάσκετ 2025, χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2002 και άλλες τόσες διακρίσεις. Όλα αυτά στα 40 του χρόνια, με τον Ντιρκ να συνεχίζει κανονικά την επόμενη σεζόν.

Η προσφορά του, πραγματικά, είναι ανεκτίμητη και ανυπολόηιστη αυτή τη στιγμή, αφού συνεχίζει να αγωνίζεται. Εδώ, όμως, έχει μία τελευταία κληρονομιά να αφήσει. Και αυτή πρόκειται για ένα επίσης τρομερά ταλαντούχο παιδί, ετών 19, το οποίο στη ζωή του έχει ήδη υπάρξει... ευλογημένο. Πρωταθλητής Ευρώπης και MVP, «σαρωτικός» με τη Ρεάλ στην Ισπανία, πήρε και το τελευταίο Ευρωμπάσκετ. Πολλοί ποντάρουν σε αυτό το ταλέντο του, για να γράψει ιστορία, έχοντας συγκριθεί στο παρελθόν με ουκ ολίγα σπουδαία ονόματα της ιστορίας.

Το «βάρος» που πέφτει στον Λούκα Ντόντσιτς, λοιπόν, είναι μεγάλο. Η ανταλλαγή των Χοκς και τους Μάβερικς, για να αλλάξουν κατευθύνσεις μετά το draft ο Τρέι Γιανγκ και ο Σλοβένος, έφερε τον τελευταίο στο Τέξας. Σαν η μοίρα να τον κοίταζε ευνοϊκά και πάλι, του έδωσε τη δυνατότητα να μάθει... πολλά από ένα δάσκαλο.

Ο Νοβίτσκι, άλλωστε, έδειξε εξαρχής χαρούμενος με την έλευση του Ντόντσιτς. Ξέρει τι σημαίνει ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό ταλέντο να προσπαθεί να γίνει κορυφαίος στο ΝΒΑ και για αυτό θα αναλάβει να του δείξει... τα κατατόπια. Η ώρα να συνεργαστούν δε θα αργήσει να πλησιάσει και ο Γερμανός «γερόλυκος» έχει ήδη αναλύσει τον τρόπο παιχνιδιού του νέου του συμπαίκτη και τον έχει καλωσορίσει με θέρμη.

Το είπαμε, άλλωστε. Η συμβολή του στην περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού-«θαύματος», είναι ίσως η τελευταία του μεγάλη αποστολή ως αθλητής. 40 είναι άλλωστε, αυτή τη στιγμή. Και ο Ντιρκ καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθέναν, όπως αναφέρεται και στο «A Bronx Tale», ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στη ζωή από ένα χαραμισμένο ταλέντο. Το μήλο μπορεί να μην πέσει αγωνιστικά... κάτω από τη μηλιά, αλλά ο Νοβίτσκι έχει φυσικά τη δυνατότητα να παρακολυθεί και να νουθετεί σαν άλλος πατέρας τον Ντόντσιτς.

Και αυτή, είναι ίσως η ευκαιρία ζωής του Λούκα, για να γράψει ιστορία διαβαίνοντας τον Ατλαντικό...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ