25.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ήθελε να γίνει Ούγγρος, έγινε… Ιάπωνας (pics)

Γεννημένος στην Αρβάντα του Κολοράντο με καταγωγή από την Ουγγαρία, ο Αμερικανός Νικ Φαζέκας πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του την Εθνική Ουγγαρίας.

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε αποκαλύψει το 2011 πως ο ατζέντης του είχε ξεκινήσει τις σχετικές επαφές με τους Μαγυάρους, ώστε να πάρει την υπηκοότητα για να μπορέσει να παίξει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Ήταν κάτι που ήθελε να κάνει στη μνήμη των προγόνων του και κυρίως για τον παππού του, Άλμπερτ, ο οποίος πολέμησε το 1956 για τη χώρα. Εν τέλει, το διαβατήριο δεν ήρθε ποτέ στα χέρια του κι εκείνος, αν και πέρασε τον Ατλαντικό για να αγωνιστεί στο Βέλγιο (Οστάνδη) και τη Γαλλία (Βιλερμπάν και Ντιζόν), επέστρεψε στις ΗΠΑ για να παίξει στους Ρίνο Μπίγκχορνς στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ.

Αν και στις αρχές της καριέρας του είχε περιορισμένη παρουσία στο «μαγικό κόσμο», παίζοντας σε τέσσερα παιχνίδια με τους Ντάλας Μάβερικς και σε άλλα 22 με τους Λος Άντζελες Κλίπερς, δεν μπόρεσε να βρει ξανά συμβόλαιο, εξαιτίας διαδοχικών τραυματισμών. Το 2012 μετακόμισε στις Φιλιππίνες για χάρη των Πετρόν Μπλέιζ Μπούστερς κι από εκεί βρέθηκε στην Ιαπωνία, όπου τα τελευταία έξι χρόνια φοράει τη φανέλα των Τοσίμπα Καβασάκι Μπρέιβ Θάντερς. Το «όνειρο» της Εθνικής Ουγγαρίας ξεθώριασε και πλέον, ως νατουραλιζέ, ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του στην Εθνική Ιαπωνίας.

Το όνομα του Νικ Φαζέκας, αναμφίβολα, είναι εκείνο που ξεχωρίζει στην προεπιλογή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας για το τρίτο «παράθυρο» της FIBA για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Ο 32άχρονος φόργουορντ/σέντερ θα αντικαταστήσει έναν άλλον Αμερικανό, τον Ίρα Μπράουν, ο οποίος φόρεσε τη γιαπωνέζικη φανέλα από το 2016 μέχρι και το δεύτερο «παράθυρο». Η Ιαπωνία ήταν απογοητευτική στους προηγούμενους τέσσερις αγώνες της, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και την Κινεζική Ταϊπέι στο πλαίσιο του Β’ Ομίλου της Ζώνης Ασίας-Ωκεανίας. Επόμενοι αντίπαλοί της, στον πρώτο προκριματικό γύρο, είναι τα πανίσχυρα «καγκουρό» στην Τσίμπα (29/06) και η Κινεζική Ταϊπέι εκτός έδρας (02/07), κόντρα στην οποία επί της ουσίας θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ