20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Με οδηγό την… Ακρόπολη

Οι ημιτελικοί των πλέι οφ αρχίζουν την Πέμπτη και μία μέρα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης η συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε ο ΕΣΑΚΕ, για να τους παρουσιάσει.

Παρόντες ήταν οι Τσάβι Πασκουάλ και Ίαν Βουγιούκας από τον Παναθηναϊκό, Γιάννης Σφαιρόπουλος και Βασίλης Σπανούλης από τον Ολυμπιακό, Μάκης Γιατράς και Νίκος Γκίκας από τον Προμηθέα και Ηλίας Παπαθεοδώρου και Βαγγέλης Μαργαρίτης από τον ΠΑΟΚ.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος:

"Επιλέξαμε το μουσείο της Ακρόπολης, που είναι το σημαντικότερο μνημείο της ανθρωπότητας. Γιατί ο αθλητισμός είναι συνδεδεμένος με τον πολιτισμό και το μπάσκετ προβάλλει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Θα κάνουμε το παν για να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Η προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε τη βία είναι διαρκής και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω.

Μετά από την πιο ανταγωνιστική κανονική περίοδο των τελευταίων ετών φτάσαμε στην πιο κρίσιμη φάση. Ο απολογισμός είναι πολύ θετικός. Παρακολουθήσαμε ποιοτικούς και ανταγωνιστικούς αγώνες. Πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι επιτέλους έχουμε ξανά πρωτάθλημα. Το 40% των αγώνων τελείωσε με μονοψήφιες διαφορές, από τους 182 αγώνες οι 65 τελείωσαν με νίκες των φιλοξενουμένων.

Αναδείχθηκαν νέες δυνάμεις. Ο Προμηθέας, που γίνεται μόλις η δεύτερη ομάδα της περιφέρειας που φτάνει στα ημιτελικά. Το Λαύριο και η Κύμη, που πλαισιώνουν τον Κολοσσό. Είμαστε χαρούμενοι που η περιφέρεια αναπτύσσει δυναμική, η οποία αναζογωνεί τα κύτταρα της Basket League. 

Επέστρεψαν παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η ΑΕΚ που κατέκτησε το κύπελλο και το BCL 50 χρόνια μετά το Καλλιμάρμαρο, και ο ΠΑΟΚ, που επέστρεψε στα ημιτελικά.

Πολύ σημαντικό ήταν ότι το πρωτάθλημα μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και το κοινό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την πρόοδο του αθλήματος. Αναβιώσαμε επίσης το ολ σταρ γκειμ, τη γιορτή του αθλήματος, στην Πάτρα.

Προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση της λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ. Παρουσιάσαμε τη φιλοσοφία του χορηγικού μας πλάνου και κάναμε άνοιγμα στη χορηγική αγορά. Δημιουργήσαμε ένα νέο παιχνίδι, το Basket League predictor. Όλα αυτά για να επιστρέψουμε στην κοινωνία μέσα από τις κοινωνικές μας δράσεις.

Σήμερα παρουσιάζουμε και τους χορηγούς του ΕΣΑΚΕ ευχαριστώντας όσους μας στήριξαν. Ευχαριστώ τους χορηγούς μας για τη βοήθειά τους ώστε οι ομάδες να προσφέρουν συγκινήσεις. Εύχομαι και του χρόνου να μείνουν μαζί μας.

Καλή επιτυχία στις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών. Ελπίζω να παρακολουθήσουμε συναρπαστικές αναμετρήσεις".

Μετά την παρουσίαση των χορηγών, το λόγο πήραν οι πρωταγωνιστές.

ΠΑΟΚ

Βαγγέλης Μαργαρίτης: "Μετά από τρία χρόνια είμαστε πάλι στην τετράδα. Είχαμε μια δύσκολη χρονιά, ειδικά στην αρχή, όπου είχαμε ήττες και τραυματισμούς και δεν μπορούσαμε να βρούμε ρυθμό. Δουλέψαμε πολύ, πιστεύαμε στην ομάδα μας και τα καταφέραμε Ήταν ένας στόχος η τετράδα, αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτα. Η σειρά με τον ΠΑΟ είναι δύσκολη. Θέλει μεγάλη συγκέντρωση απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει κάνει ήττα μέχρι σήμερα".

"Το να είμαστε στην τετράδα είναι σημαντικό. Όλη τη χρονιά ιδρώνουμε στο γήπεδο γι' αυτό. Πρέπει να παλέψουμε πολύ για κάτι καλύτερο".

Ηλίας Παπαθεοδώρου: "Ο ΠΑΟΚ εξελίχθηκε στη διάρκεια της χρονιάς, όταν καταφέραμε να βρούμε χημεία. Είχαμε καλες εμφανίσεις και αποτελέσματα, κάναμε δυνατό φίνις και περάσαμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες. Η δουλειά συνεχίζεται. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης κι έχοντας απέναντί μας μια ομάδα του επιπέδου του ΠΑΟ θα είναι ένα καλό τεστ για να δούμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε μια ομαδα της τετράδας και μια ομάδα αήττητη".

"Οι προπονητές και οι παίκτες δίνουν πάντα το καλό παράδειγμα και δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να προκαλούνται επεισόδια από συμπεριφορές μας. Άρα αυτό το ερώτημα πρέπει να απευθυνθει σε άλλους παράγοντες του αθητισμού, που δίνουν τη σπίθα για να αρχίσουν τα επεισόδια. Εμείς και ειδικά οι οι παίκτες δίνουμε καλά ερεθίσματα. Οι πάκτες έχουν πολύ υψηλό επίπεδο. Πρέπει να διορθώσουμε αυτό το κακώς κείμενο κυρίως μέσω των ανθρώπων που το προκαλούν".

Η πορεία του Προμηθέα και η σταθερότητά του ήταν πολύ ευχάριστο γεγονός για το πρωτάθλημα. Και εξωαγωνιστικά η οργάνωση και ο τρόπος διεξαγωής των αγώνων ήταν πάνω από το μέσο όρο του πρωταθλήματος. Είναι ένα καλό παράδειγμα για ολες τις πόλεις της Ελλαδας ότι μέσα από το όραμα, το μεράκι και τον ενθουσιασμό μπορούν να δημιουργηθουν ομάδες, που θα μπρούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ελληνικού μπασκετ. Μια ομάδα που ξεκίνησε από χαμηλά βήμα βήμα έφτασε να βρίσκεται στις καλύτερς ομάδες του πρωταθληματος."

Για τον ΠΑΟΚ ήταν ένας από τους βασικούς στόχους που είχαμε θέσει με τη διοίκηση να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Δύσκολη και επίπονη διαδρομή, κάναμε υπερπροσπαθεια στο τέλος για να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας και να αποκλείσουμε μια ομάδα που ήταν κυπελλούχος και είχε κατακτήσει το bcl. Είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε. Γι' αυτο θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια απεναντι στον Παναθηναϊκό"

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Νίκος Γκίκας: "Για μας είναι τιμή που βρισκόμαστε εδώ. Όταν ξεκινούσε η χρονά κανείς δεν περίμενε ότι θα καθόμαστε εδώ. Βγήκαμε τρίτοι σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Το κρατάμε μέσα μας για τη συνέχεια. Τα πλέι οφ είναι τα πιο... ξεάγχωτα παιχνίδια της ομάδας Έχουμε τραυματισμούς, αλλά έχουμε δείξει χαρακτήρα και θέλουμε να δείξουμε ότι δεν ήταν τυχαίο που βρεθήκαμε εδώ. Και να δείξουμε τον καλό μας εαυτό απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο".

Μάκης Γιατράς: "Μεγάλη τιμή για τον Προμηθέα και για μένα, που κάθομαι δίπλα σε προπονητές που είναι κορυφαίοι στην Ευρώπη. Όλοι έχουν αποδείξει τι είναι. Σε παίκτες οπως ο Σπαούλης,  ο Βουγιούκας και ο Μαργαρίτης με τον οποίον έχουμε συνεργαστεί στη Γ' Εθνική. Είναι περηφάνεια αυτό που ζούμε σήμερα. Θέλουμε να χαρούμε τα παιχνίδια. Ήμαστε σταθεροί όλη τη χρονιά, εκτός από ένα διάστημα τον Δεκέμβρη. Παλέψαμε όλα τα παιχνίδια. Να χαρούμε τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και να πάρουμε ο,τι μας αξίζει στο γήπεδο".

"Εμείς στην Πάτρα δείξαμε τρομερή ατμόσφαρα, με οικογένειες, παιδιά. Η Πάτρα χάρηκε το μπάσκετ, αλλά και οι αντίπαλοι νομίζω δεν είχαν παράπονα. Πρέπει να υπάρχει πολιτισμός, το πρεσβεύουμε και το έχουμε δείξει και με αυτό που έχουμε βάλει και στο παρκέ του γηπεδου μας".

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βασίλης Σπανούλης: "Εμείς πάμε να διεκδικήσουμε το στόχο μας κι εύχομαι ο κόσμος να δει ωραία παιχνιδια και ο καλύτερος να κερδίσει".

"Θα κοιτάξουμε τον Προμηθέα. Να παιξουμε καλά, όμως πολύ δύσκολα μπορεί να αιφνιδιαστεί καποιος. Όλοι ξέρουμε ο ένας τον άλλον".

Γιάννης Σφαιρόπουλος: "Έχουμε μια σειρά ημιτελικών με μια ομάδα που έχει κερδίσει το σεβασμό όλων. Ο Προμηθέας έχει δείξει ότι δίκαια ήταν τρίτος. Έπαιξε καλό μπάσκετ, χημεία ρόλους, σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο και μια ομάδα που λειτουργεί συνολικά πολύ ωραία. Τέτοιες ομάδες χριεάζονται στο ελληνικό μπάσκετ. Το κλειδί είναι να ξεπεράσουμε τους τραματισμούς, να βρούμε τον αγωνιστικό προσανατολισμό μας και τη χημεία μας, Εδώ κι ένα μήνα προσπαθούμε να συνέρθουμε από όλο αυτο το μπες βγες λόγω των τραυματισμών. Ελπίζω ότι την κατάλληλη στιγμή θα είμαστε έτοιμοι"

"Ο αθλητισμός ενώνει, είναι μια έκφραση πολιτισμού και θεωρώ, όπως όλοι, ότι αν μη τι άλλο φαινόμενα βίας είναι κατακριτέα και δεν πρέπει να υπάρχουν. Όλοι θέλουν να κερδίσουν, αλλά στο τέλος μονο ένας κερδίζει. Αυτη είναι η ομρφιά του αθλητισμού, γιατί αν ξέραμε τον νικητή δεν θα ήταν όμορφος ο αθλητισμός. Πρέπει να έχουμε παιδεία για να έχουμε παιχνίδια όμορφα και ανταγωνιστικά χωρίς βία. Κάποια στιγμη πρέπει να αλλάξει εδώ το πράγμα".

"Πέρα απο τη βιτρίνα που υπάρχει και είναι μια ομάδα που επάξια έχει φτάσει στα ημιτελικά, ο Προμηθέας έχει πολύ αξιόλογη πορεία και στα τμήματα υποδομής. Δίνει μεγάλη βάση σε αυτό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει να δίνουμε βάση στην παραγωγή παικτων. Πρέπει να βοηθήσουμε τα τεαλέντα να παιξουν σε υψηλό επίπεδο για να μπορεί το μπασκετ να παραμείνει πρωτο άθλημα στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό που μια επαρχιακή ομάδα είναι τόσο ψηλά. Έχω δουλέψει κι εγώ σε επαρχιακή ομάδα και ήταν μεγάλο σχολείο, γιατί δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις τις αντιξοότητες και δεν έχεις τις δυνατότητες που έχουν άλλες ομάδες. Παλιότερα στην Α1 υπήρχαν μόνο 1-2 επαρχιακές ομάδες, Το μπάσκετ πρέπει να το αγαπήσει η επαρχία περισσότερο. Κάποες ομάδες της περιφέρειας δεν τις υποστηριζει ο κόσμος τόσο πολύ, ίσως να φταίει και η κρίση, αλλά θα πρέπει να τις στηρίξει, γιατί το μπάσκετ πρεπει να μείνει αποκεντρωμένο".

"Κοιτάμε πρώτα τον Προμηθέα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στους ημιτελικούς. Είναι μια ομάδα που μπορεί να σου κάνει ζημιά αν δεν παίξεις καλά. Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ο Προμηθέας. Όλα τα άλλα είναι εικασίες". 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ίαν Βουγιούκας: "Το 26-0 είναι κάτι που δουλέψαμε σκληρά για να το καταφέρουμε. Τα πλέι οφ είναι κάτι διαφορετικό. Μας δίνει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά από εκει πέρα πρέπει να το ξεχάσουμε. Η σειρά θα είναι δύσκολη. Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να μας αντιμετωπισει. Αν με το καλό προχωρήσουμε, θα έχουμε μια ομάδα, που παρά τα προβλήματά της είναι ανταγωνιστική. Θα δώσουμε το 100% για να πάρουμε το πρωτάθλημα".

Τσάβι Πασκουάλ: "Είναι ο πρώτος μου χρόνος εδώ. Πιστεύω ότι του χρόνου δεν θα χρειάζομαι μεταφραστή και θα μιλάω ελληνικά. Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι εδώ με αυτους τους σπουδαίους προπονητές και παίκτες και πιστευω ότι θα γίνουν σπουδαία πλέι οφ. Πάντα ένας κερδίζει, δυστυχώς, και οι άλλοι χάνουν. Εμείς θα δώσουμε τα πάντα. Η ζωή έχει δείξει ότι πολλές φορές προσπαθείς και κερδίζεις και άλλες χάνεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πάντα και να κερδίσουμε. Ελπιζω και οι τέσσερις ομάδες να χαρίσουν το καλύτερο θέαμα σε όλη την Ελλάδα και πιστεύω ότι μπορούμε να το προσφέρουμε αυτό. Όλοι οι θεατές να το χαρουν, παρακαλώ πολύ χωρίς βία. Να πάνε όλα καλά. Όσον αφορά για τον ΠΑΟΚ, ειναι μια ομάδα πολύ καλή, που έχει κερδίσει τους 11 από τους τελευταιους 12 αγώνες. Τακτικά προετοιμάζει τους αγώνες της πολύ καλά. Θα είναι πολύ ωραίοι αγώνες και θα δώσουμε το 100%. Όπως είπε ο Βασίλης και ο κ. Σφαιρόπουλος, στο τέλος να κερδίσει ο καλύτερος".

"Εμείς οι πρωταγωνιστές πρεπει να είμαστε οι αγωγοί του σωστού μηνύματος. Που θα δώσυμε το καλό παράδειγμα ώστε να μην υπάρχει βία σε κανένα από τα γήπεδά μας. Και φού είμαστε κάτω από την Ακρόπολη, πρέπει να μας δώσει αυτός ο χώρος τον πολιτισμό και το πνεύμα για να συνεχίσουμε έτσι".

"Ο Προμηθέας είναι εδώ επειδή το αξίζει. Έχει παίξει εξυπνο μπάσκετ, κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και καλύτερος. Και για όσο είμαι εδώ, δεν ξέρω τι σημασία μπορεί να έχει για την Ελλάδα αυτή η ομάδα, αλλάν νομίζω ότι αυτο προήλθε από σοβαρή δουλειά όλων στην ομάδα. Και μπορούν να γίνουν το παράδειγμα για πολλές ομάδες στο μέλλον".

"Είναι λίγο δύσκολη ερώτηση, γιατί οι κοινωνιές είναι διαφορετικές και μάλλον θα έπρεπε να πιούμε κανέναν καφέ 1-2 ώρες για να μπορέσω να απαντήσω σε σχεση με τις διαφορές ελληνικού και ισπανικού πρωταθλήματος. Έχω προσαρμοστεί πλέον στην Ελλάδα και μπορώ να πιω έναν καφέ με οποιονδήποτε.  Πιστευω ότι ξεκινώντας απο το χώρο της συνέντευξης, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Υπάρχουν πολλές ομάδες της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και περιφέρειας, όπως στην ACB, όλοι προσπαθούν να κερδίσουν και να βγουν πρώτοι. Πέρυσι είχαμε πάλι μια τέτοια κουβέντα, αλλά κανείς δεν την πήρε σοβαρά, έτσι δεν θέλω να την επαναλάβω".

"Ξεκινάμε καλά, είμαστε σε πολύ καλο επίπεδο με όλες τις δυσικλίες που μπορεί να υπάρχουν όταν αγωνίζεσαι σε τόσες διοργανώσεις, Είμαστε ήρεμοι και χαρούμενοι που έχουμε κάνει το 28-0, αλλά ξεκινάμε από το μηδέν. Τα πλέι οφ είναι διαφορετικό πράγμα. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε. Πρώτα να δούμε τι θα κάνουμε με τον ΠΑΟΚ, που είναι πολύ δυνατό. Το έδειξε αποκλείοντας την ΑΕΚ. Πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά για δύσκολα παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που επιθετικά είναι πολύ διαβασμένος και είναι πολυ καλή αμυντική ομάδα. Όταν μια ομάδα μπορεί και αλλάζει γρήγορα και καλά τα συστήματα ,είναι δύσκολη και πρέπει να δώσουμε το 100% για να περάσουμε".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ