25.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Η νύχτα των τροπαίων

Δεκάξι τρόπαια ουσιαστικά θα παρελάσουν στο παρκέ της Starκ Arena του Βελιγραδίου, στον αποψινό (22.00 - Novasports 1) δεύτερο ημιτελικό του φάιναλ φορ μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας των δύο πιο επιτυχημένων ομάδων στην ιστορία της διοργάνωσης με 9 και 7 κατακτήσεις ευρωλίγκας αντίστοιχα.

Μια από αυτές όμως θα έχει την ευκαιρία την Κυριακή το βράδυ να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Θα είναι η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη ή η Βασίλισσα της Ευρώπης του Πάμπλο Λάσο  ;

Δύο ομάδες κολοσσοί  του  ευρωπαϊκού μπάσκετ, που έχουν αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι τους στην ιστορία της Ευρωλίγκας, ελπίζουν να παρουσιαστούν πανέτοιμοι και με  πλήρη σύνθεση. Καθώς , οι μέν Ρώσοι λαχτάρησαν με τον Κάιλ Χάινς και τον Νάντο Ντε Κολό  με τους τραυματισμούς τους πριν το φάιναλ φορ και έδωσαν αγώνα δρόμο για να είναι απόψε δίπλα στους υπόλοιπους συμπαίκτες τους.

Η δε Ρεάλ είχε χάσει για 8 μήνες τον φυσικό της ηγέτη τον Σέρχιο Γιούλ που επέστρεψε δριμύτερος στη σειρά με τον Παναθηναϊκό (3-1) παίζοντας σημαντικό ρόλο στο να πάρει την πρόκριση η ομάδα του παρά το μειονέκτημα έδρας και μάλιστα έπαιξε και για τον Καμπάτσο που επίσης τραυματίστηκε και έκανε αρθροσκόπηση πριν τα πλέι οφ.

Δύο ομάδες που είχαν και πέρυσι πάει με υψηλές βλέψεις στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, αλλά τελικά περιορίστηκαν στο παίξουν μεταξύ τους στον αγώνα της παρηγοριάς έχοντας αποκλειστεί στα ημιτελικό από την Φενέρμπαχτσε (η Ρεάλ) και από τον Ολυμπιακό (η ΤΣΣΚΑ) !

Πρόκειται σαν να λέμε για τα...κλασσικά εικονογραφημένα της Ευρωλίγκας, καθώς θα αναμετρηθούν ένα από τα πιο κλασσικά ζευγάρια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η ΤΣΣΚΑ είχε την πιο δύσκολη πρόκριση από τις άλλες τρεις ομάδες του φάιναλ φορ, επιβιώνοντας από του χάρου τα δόντια κόντρα στη Χίμκι στο 4ο παιχνίδι και αποφεύγοντας ένα 5ο ματς πραγματική ρώσικη ρουλέτα μεταξύ δύο ρωσικών ομάδων στη Μόσχα.

Η πιο σταθερή ομάδα της κανονικής περιόδου, πήρε άνετα και εφέτος την πρωτιά (24-6) ενώ η Ρεάλ τερμάτισε 5η (19-11) σε τριπλή ισοβαθμία με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. 

Οι Ρώσοι έφτασαν μέχρι εδώ κυρίως χάρις στη σταθερότητά τους, αλλά και το τρίο Νάντο Ντε Κολό (εξαιρετικός ο Γάλλος με 16.9 πόντους και 3.9 ασίστ ανά παιχνίδι), Κόρι Χϊγκινς (14.2 πόντοι) και Σέρχιο Ροντρίγκεθ (14.1 πόντοι και 5 ασίστ) με τον Ισπανό να βρίσκεται μάλιστα σε φάιναλ φορ για πρώτη φορά με άλλη ομάδα από τη Ρεάλ (την οποία υπηρέτησε για μια εξαετία 2010-16) και η τρομερή σύμπτωση να βρεθεί τώρα αντίπαλος των συμπατριωτών του !

Παράλληλα έχουν μια εξαιρετική φρόντ λάιν στην οποία δεσπόζουν δύο πρώην Ερυθρόλευκοι, ο Κάιλ Χάινς και ο Οθέλο Χάντερ με τον τελευταίο επίσης να τίθεται απέναντι στην (τελευταία) πρώην ομάδα του, καθώς την περασμένη περίοδο αγωνιζόταν στην Ρεάλ Μαδρίτης όπου είχε πάει από τον Ολυμπιακό. 

Φυσικά στη Ρεάλ όλα τα λεφτά είναι η επιστροφή του Γιούλ σε κανονικούς ρυθμούς αλλά και η παρουσία του παιδιού θαύματος του σλοβένικου μπάσκετ του Λούκα Ντόντσιτς (16.1 πόντους, 4.4 ασιστ) που ελπίζει να στεφτεί για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης (μετά τον τίτλο με την εθνική Σλοβενίας στην Πόλη πέρυσι) μέσα σε λίγους μήνες.

Γενικότερα στα μεταξύ τους παιχνίδια εφέτος έχουν αλληλοεξουδετερωθεί με εξαιρετική άμυνα και μένει να δούμε εάν εδώ τώρα, θ βρεθεί ένας νέος ήρωας για κάποια από τις δύο ομάδες. 

Ο Πάμπλο Λάσο ονειρεύεται πάντως το 2015 και τον τίτλο που πήρε με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ ο Δημήτρης Ιτούδης εύχεται να βγει αληθινή η προφητεία του Ντούντα ("Οι δύο κουμπάροι θα πάνε τελικό") και να θυμηθεί τον δικό του τίτλο στο Βερολίνο με την ΤΣΣΚΑ κόντρα στη Φενέρμαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ