25.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Η πρωτάρα απειλεί την πρωταθλήτρια

Η υπόκλιση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μπροστά στον δάσκαλό του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη συνέντευξη Τύπου, θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα (εκτός παρκέ) στην ιστορία των φάιναλ φορ.  Ο Λιθουανός έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον μέντορά του, ενώ ούτε καν με την άκρη του ματιού του τόλμησε να κοιτάξει το κύπελλο που ήταν δίπλα του.

Διότι στον αποψινό (19.00 - Νovasports 1) πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ του Βελιγραδίου, μεταξύ Φενέρμπαχτσε-Ζαλγκίρις, ξέρει πολύ καλά ότι ο μετρ τέτοιων αγώνων είναι ο προπονητής που θα έχει απέναντί του αυτή τη φορά και όχι πλάι του. Να τον καθοδηγεί όπως στο έπος του 2009 στο Βερολίνο, σε ένα από τα πιο δύσκολα φάιναλ φορ όλων των εποχών, το οποίο είχαν κατακτήσει μαζί με τον καλύτερο Παναθηναϊκό στην ιστορία.

Ο Σάρας σεβάστηκε τον Ζότς στη συνέντευξη Τύπου και τον σέβεται γενικότερα, αλλά μέσα στο παρκέ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τον αποκαθηλώσει τόσο αυτόν, όσο και την ομάδα του από την κορυφή της Ευρώπης. Το κακό για αυτόν είναι ότι πλέον δεν έχει δελτίο παίκτη, διότι χθες δεν έχασε ούτε σουτ (!) δείχνοντας ότι κρατά ακόμα την τέχνη του παίκτη και ας είναι από τους πλέον ανερχόμενους προπονητές στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κατακτήσει εννέα φορές την Ευρωλίγκα (ή κύπελλο Πρωταθλητριών αν προτιμάτε οι παλαιότεροι) με πέντε διαφορετικές ομάδες !  Πέντε τίτλους με τον Παναθηναϊκό, και από έναν με Παρτίζαν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε. Ο κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός, αλλά αν καταφέρει να πετύχει το περίφημο Decima (το δέκατο) κάτι που κυνηγάει και μια ολόκληρη πρωταθλήτρια Ευρώπης όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, ίσως θα είναι το πιο γλυκό γιατί θα συμβεί στην πατρίδα του, σε μια αμιγώς κλασσική μπασκετούπολη όπως είναι το Βελιγράδι. 

Η Φενέρμπαχτσε είναι εν δυνάμει πρωταθλήτρια Ευρώπης (πρώτη τουρκική ομάδα στην ιστορία, το κατάφερε και αυτό ο Ζότς) και θέλει να κρατήσει το στέμμα της και ας μην έχει εφέτος τον Μπογκτάνοβιτς και τον Ούντο, δύο τεράστιους παίκτες που της είχαν δώσει μεγάλη ώθηση πέρυσι.

Εχει όμως εμπειρία και έναν Κώστα Σλούκα (10 πόντοι και 5.5 ασίστ ανά παιχνίδι οι μέσοι όροι του) να τον...πιεις στο ποτήρι και έτοιμο πλέον - σαν από καιρό - να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στο παρκέ. Εφέτος αν και δεν ξεκίνησε καλά η ομάδα, είχε την εμπειρία να το διαχειριστεί και όταν επέστρεψαν και όλοι οι τραυματίες δεν έκανε το περσινό λάθος και πήρε άνετα το πλεονέκτημα έδρας (2η πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με ρεκόρ 21-9) και στη συνέχεια την πρόκριση κόντρα στην Μπασκόνια (3-1) τελειώνοντας τη σειρά στην πόλη (Βιτόρια) που θα φιλοξενήσει το επόμενο φάιναλ φορ.

Το μεγάλο της όπλο είναι η άμυνα (έχει την καλύτερη στην Ευρωλίγκα όπου δέχεται 76.1 πόντους μέσο όρο) με τον Γιάν Βέσελι να είναι ο κορυφαίος σκόρερ της (12.9 πόντοι ανά παιχνίδι και 5.2 ριμπάουντ) αλλά να βασίζεται πολύ εκτός του Σλούκα, και στους Μπράντ Γουάναμέικερ  (11.3 πόντοι) Τζέιμς Νάναλι (10 πόντοι) , Λουίτζι Ντατόμε (9.5 πόντοι) ο οποίος δεν πρόκειται να κουρευτεί αυτή τη φορά αν η ομάδα του κάνει το back to back και τον Νίκολα Μέλι (8.5 πόντοι, 5 ριμπάουντ).

Η Ζαλγκίρις επιστρέφει σε φάιναλ φορ από το 1999, το μοναδικό που είχε πάει άλλωστε έχοντας σοκάρει (κατά σύμπτωση) και τότε τον Ολυμπιακό αλλά στον ημιτελικό τότε, στα προημιτελικά τώρα.  Τότε στο...σταθμό του Μονάχου (εκεί φιλοξενήθηκε η διοργάνωση) η λιθουανική ομάδα είχε περάσει ως εξπρές πάνω από Ολυμπιακό και Κίντερ και είχε κατακτήσει το μοναδικό της τρόπαιο. Πλέον ονειρεύεται το δεύτερο.

Ο κόουτς Γιασικεβίτσιους ποντάρει στην "πείνα" των παικτών του, στο μάτι που γυαλίζει και στην άγνοια κινδύνου για μια ομάδα που ήρθε σιγά σιγά από τα μετόπισθεν (ήταν 6η στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 18-12) ανέβαζε απόδοση όσο πλησίαζε προς τον στόχο και ο Ολυμπιακός όταν την βρήκε με πλεονέκτημα έδρας ένοιωσε σαν να έπεσε σε...τοίχο και αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες (3-1).

Εγκέφαλος της ομάδας είναι φυσικά ο Κέβιν Πάνγκος (12.7 πόντοι και 6 ασίστ είναι οι μέσοι όροι του ανά παιχνίδι) με συμπαραστάτη τον αρχηγό Παούλιους Γιανκούνας (11.4 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ) αλλά και σημαντική βοήθεια από τους ψηλούς τον Αμερικανό σέντερ Μπράντον Ντέιβις (9.4 πόντοι) και τον συμπατριώτη του πάουερ φόργουορντ Ααρον Γουάιτ (9.1 πόντοι).

Σαφώς οι μάχες Βέσελι-Ντέιβις και Σλούκα-Πάνγκος θα παίξουν το ρόλο τους αλλά το ζητούμενο είναι: Μπορεί το αλεπουδάκι 101 και η αλεπού 100 ;

Πάντως αν έβγαιναν μαζί το βράδυ (καθώς αυτό ήταν το μόνο που απασχολούσε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου) να πιουν κανένα ποτάκι, θα ήταν και εκεί εξίσου μεγάλη η κόντρα, ίσως μεγαλύτερη και από το παρκέ.

 

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ