Η Καρδίτσα ολοκλήρωσε στο «Δαΐς» την υπέρβαση της παραμονής στην Α2 και ο Γιάννης Τζήμας μίλησε στο Basketa.gr για την επιτυχία των Θεσσαλών, όσα άλλαξαν από τότε που ανέλαβε την τεχνική τους ηγεσία και οδήγησαν σε… πορεία πρωταθλητισμού, όπως και τις σκέψεις για το μέλλον.
Σήμερα, βλέπουμε την Καρδίτσα να κάνει… πρόωρα διακοπές, αφού όχι μόνο αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο απευθείας υποβιβασμού, που ήταν εμφανές πριν από τέσσερις περίπου μήνες, αλλά παράλληλα μαζί και ο «σκόπελος» των play out, παραμένοντας πανηγυρικά στην Α2. Η επιτυχία αυτή, που στο διάστημα που αναφέραμε μόλις, φαινόταν σχεδόν απίθανο να συμβεί, κυρίως λόγω της εικόνας της ομάδας, ολοκληρώθηκε στο «Δαΐς», όπου λίγες μόλις ώρες μετά το θρίαμβο στην Καστοριά επί ενός ισχυρού αντιπάλου, ο Δούκας δεν μπόρεσε να αποτελέσει «εμπόδιο» υψηλό, με την πρέπουσα σοβαρότητα.
Με 14 νίκες σε 30 αγώνες, λοιπόν, η σωτηρία είναι γεγονός και όλα αυτά, οφείλονται σε σημαντικό βαθμό σε μία αλλαγή που έγινε στις 12 Φεβρουαρίου. Αυτή ήταν στον πάγκο της ομάδας, με τον Γιάννη Τζήμα να αναλαμβάνει τις τύχες των Θεσσαλών και από τότε να κάνουν, επί της ουσίας, πορεία πρωταθλητισμού, με 10 νίκες σε 14 παιχνίδια, αν υπολογίσουμε και το μεγάλο «διπλό» στην Καστοριά, σε παιχνίδι που επαναλήφθηκε μετά την… πρώτη του έκδοση στο 2017.
Τι ήταν, όμως, αυτό που πραγματικά άλλαξε, από τότε που πήγε στην Καρδίτσα ο κόουτς Τζήμας; Ο ίδιος, μιλώντας στο Basketa.gr, απάντησε πως «είχα παρακολουθήσει την ομάδα και νωρίτερα, οπότε γνώριζα πως απαρτιζόταν από παιδιά φιλόδοξα και με ενθουσιασμό, μία διοίκηση που, με τον Χρήστο Δεληγιάννη επικεφαλής, έχει δείξει πως θέλει να πραγματοποιήσει μία σοβαρή προσπάθεια και μία πόλη, η οποία θέλει το μπάσκετ και αυτό φαίνεται από τον κόσμο που πηγαίνει στο γήπεδο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου το γεγονός, ότι η δουλειά αυτή ήταν κοντά στο σπίτι μου, στη Λάρισα, αν και ήρθα σε μία δύσκολη στιγμή, με την ομάδα να έχει τότε τέσσερις νίκες σε 17 ματς, κοντά στον απευθείας υποβιβασμό. Νομίζω, πως τώρα δικαιώθηκα για αυτή την απόφαση. Αλλάξαμε μερικά πράγματα που χρειάστηκε, ώστε να έρθουν οι νίκες που θα έφερναν ευημερία στην ομάδα, ενώ ταιριάξαμε αρκετά πράγματα στο παιχνίδι, ανάλογα με το τι χρειαζόταν κάθε αθλητής. Δεν μπορώ να παραλείψω, βέβαια, να πω κι ένα ευχαριστώ στον Λευτέρη Καλογήρου, ο οποίος είχε κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Αυτό που έπρεπε να γίνει εκείνη τη στιγμή, δηλαδή, ήταν επί της ουσίας να πείσουμε τα παιδιά, ότι μπορούσαν να πάρουν μεγάλες νίκες και καταλαβαίνουμε πως το καταφέραμε, αν δεις τα “διπλά” που κάναμε σε Πάτρα, Υμηττό και Καστοριά».
Τον Γιάννη Τζήμα, πάντως, δεν τον έχουμε συνηθίσει σε ομάδα που παλεύει για την παραμονή της, μα σε συλλόγους που πρωταγωνιστούν και - συνήθως - πανηγυρίζουν την είσοδο στη Stoiximan.gr Basket League. Η πορεία πρωταθλητισμού για την οποία μιλούσαμε μόλις, βέβαια, έγινε, αλλά πώς σε μία ομάδα με μόλις τέσσερις νίκες σε 17 ματς, πέρασε η φιλοσοφία πρωταθλητή του Έλληνα τεχνικού, με τόσο άμεση επίδραση; «Μετά από πρωταθλητισμό που έκανα, κατακτώντας πέντε ανόδους, ήρθα όντως σε μία ομάδα με διαφορετική φιλοσοφία. Στο συγκεκριμένο θέμα του πρωταθλητισμού… τα είπες από μόνος σου στην ερώτηση. Είδαμε μία ομάδα των τελευταίων θέσεων, δηλαδή, να κάνει αυτή την πορεία. Εγώ θέλησα να περάσω απλά στην ομάδα τη δική μου φιλοσοφία σε αυτό το κομμάτι, ώστε να γίνει η αντίστοιχη διαχείριση, με σημαντική πίεση αγωνιστικά και πνευματικά, ώστε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Το γεγονός, ότι τελικά διαφοροποιήσαμε τον χαρακτήρα μας, ήταν ένα από τα “κλειδιά”, καθώς στη συνέχεια δείξαμε, ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε. Για εμένα, η επιτυχία αυτή είναι εξίσου σημαντική με τις ανόδους, που είχα κερδίσει, με μία ομάδα όχι δική μου να φτάνει σε αυτή την υπέρβαση», θα παραδεχθεί ο ίδιος, για να σταθεί στο, κατά τη γνώμη του, σημείο αναφοράς για την εξαιρετική πορεία της Καστοριάς, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παπάγου στις 24 Μαρτίου, με 7 νίκες σε 8 ματς να ακολουθούν: «Εκείνη η ήττα με τον Παπάγου, όντως πόνεσε πολύ, ιδιαίτερα με τον τρόπο που ήρθε, με καλάθι στην παράταση σε νεκρό χρόνο. Από τότε, δουλέψαμε ακόμη πιο σκληρά και βάλαμε γερές βάσεις για τη συνέχεια, διαφοροποιώντας την φιλοσοφία μας, ως προς τη διεκδίκηση παιχνιδιών. Και αφού την επόμενη μόλιας αγωνιστική πήραμε “διπλό” επί του Απόλλωνα, πιστέψαμε πως μπορούσαμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε. Χρειάζεται τέτοιο αποτέλεσμα, ώστε να έχεις τον αντίστοιχο χαρακτήρα, μαζί με την ικανότητα και την υγεία στο ρόστερ».
Η παραμονή εξασφαλίστηκε, λοιπόν, στο «Δαΐς», με την Καρδίτσα να είναι σοβαρή απέναντι στον Δούκα. «Είχα δουλέψει πέρυσι στον Δούκα και στενοχωριέμαι για όσα συνέβησαν φέτος στο σύλλογο, ο οποίος είχε και αρκετά νέα παιδιά στο σύνολό του φέτος, λόγω της εξαιρετικής του βάσης. Αναφορικά με εμάς, θέλαμε να διαχειριστούμε την κούραση των 1.300 χιλιομέτρων σε μόλις λίγες ώρες, μεταξύ Καρδίτσας, Καστοριάς και Αθήνας, όπως και την ενδεχόμενη έπαρση από το “διπλό” στην Καστοριά. Είπαμε μεταξύ μας, ότι θα ήταν μεγάλη αδικία να μην κερδίσουμε, μετά από εκείνο το αποτέλεσμα και δείξαμε πόσο θέλαμε το ματς με τον Δούκα, από το πρώτο λεπτό», εξήγησε ο Γιάννης Τζήμας, με την επόμενη μέρα πια να πλησιάζει και την Καρδίτσα να καλείται να κοιτάξει τι θα μπορούσε να κάνει πιο ορθά, ώστε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στην επόμενη Α2. Ο προπονητής της, καταθέτοντας την άποψή του, είπε ότι «η Καρδίτσα είναι μία ομάδα που ανέβηκε απότομα τις κατηγορίες και χρειάζονται αργά, στέρεα βήματα, ειδικά όταν δεν είσαι ένας σύλλογος με πολύ υψηλό μπάτζετ. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, θέλουμε την υλοποίηση ενός παρόμοιου πλάνου για την επόμενη χρονιά και όχι μόνο, με σκοπό την καθιέρωση της ομάδας. Δε θα μιλήσουμε σε καμία περίπτωση για την άνοδο, έστω κι αν στηριχθήκαμε σε ένα δυνατό χορηγό (σ.σ. Μέλι Αττική) και μία διοίκηση που καλύπτει κάθε ανάγκη. Είμαι σίγουρος, βέβαια, ότι το νέο γήπεδο που ετοιμάζεται, έρχεται για να αλλάξει την ιστορία του συλλόγου».
Το θέμα της ύπαρξης ενός γηπέδου για οποιαδήποτε ομάδα, άραγε, πόσο σημαντικό είναι; «Ένα υπερσύγχρονο γήπεδο είναι πάντα ένα μεγάλο κίνητρο, διαθέτοντας βοηθητικό γήπεδο, αιθουσες πολλαπλών χρήσεων, χώρους και γραφεία για τα άτομα του τεχνικού επιτελείου και όχι μόνο. Η σωστή διαχείριση αυτού του εγχειρήματος θα βοηθήσει την ομάδα να πετύχει μακροπρόθεσμα το κάτι παραπάνω», απαντά ο κόουτς Τζήμας, που δε θα μπορούσε να αποφύγει να απαντήσει για την επίσκεψη του Γιάννη Μπουρούση στο γήπεδο, και την εκπεφρασμένη θέληση να αγωνιστεί για το σύλλογο: «Ο Μπουρούσης είναι ένας φίλος από τα παλιά, με μεγάλη ιστορία γραμμένη για το ελληνικό και το καρδιτσιώτικο μπάσκετ. Αγαπάει την πατρίδα του και έχει δείξει πολλές φορές τη λατρεία για την ομάδα του. Όταν δεν είχε υποχρεώσεις, έκανε και προπονήσεις μαζί μας, με την παρουσία του να δείχνει στα υπόλοιπα παιδιά, τι σημαίνει πραγματικά επαγγελματισμός. Είναι χαρά και τιμή αυτή η συμπεριφορά ενός καταπληκτικού παιδιού, όπως ο Γιάννης».
Ποια είναι, ωστόσο, τα δικά του πλάνα, μετά το εμφατικό φινάλε σε αυτή την χρονιά; «Είμαι περήφανος για το πώς λειτουργήσαμε και οι παίκτες είναι που αξίζουν τα πολλά μπράβο, που από ένα σημείο δύσκολο, μπόρεσαν να αντέξουν σε πίεση πρωταθλητισμού, ενώ πέραν του παρκέ, ήμασταν εξαιρετικοί και στις αντιδράσεις μας εκτός αυτού, είτε σε θριάμβους είτε σε απογοητευτικά αποτελέσματα. Παράλληλα, φάνηκε και από την παρουσία του κόσμου, πόσο μεγάλη ανάγκη έχει το μπάσκετ αυτή την πόλη, της Καρδίτσας, όπως άλλωστε χρειάζεται τις επαρχιακές πόλεις και τις ομάδες τους, για να επιβιώσει και να σημειώσει εξέλιξη. Σχετικά με το σχεδιασμό και τη θέση μου σε αυτόν, αυτό που προέχει είναι η διοίκηση να δει τις δυνατότητές της για την επόμενη χρονιά και να δούμε, αν είμαστε μαζί, πώς θα προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση, όσων στόχων θα έχουν τεθεί».