21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Γλίτωσε από του… πάνθηρα τα δόντια!

Ο Ολυμπιακός είχε το μυαλό του στη Ζαλγκίρις, είχε απουσίες (Πρίντεζης, Τιλί, Στρέλνιεκς) και έπαιξε με τη φωτιά στην άδεια από κόσμο (λόγω τιμωρίας) Νέα Σμύρνη, όπου ο Πανιώνιος τον κοίταξε στα μάτια παίζοντας για τη ζωή του. Τελικά οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να κερδίσουν με 79-73, αφού χρειάστηκε να βάλει δύο μεγάλα τρίποντα ο Βαγγέλης Μάντζαρης στο τελευταίο δίλεπτο κι έτσι ο Βασίλης Σπανούλης μπόρεσε να χαρεί με την ψυχή του το ιστορικό ρεκόρ που πέτυχε. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Α1.

Ο Πανιώνιος ξεκίνησε καλά, έβαλε την μπάλα στο καλάθι στον Κράβιτς, ο Μπρέιζελτον τού έδωσε ακόμα δύο γρήγορες λύσεις, πήρε το προβάδισμα (6-1) και το διατήρησε μέχρι και πέντε λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου κάνοντας καλά δύο πράγματα: ελέγχοντας απόλυτα το ρυθμό δίχως να επιτρέψει στον αντίπαλό του να τρέξει και παίζοντας καλή περιφερειακή άμυνα. Ο Σπανούλης ξεκίνησε ανόρεχτος, βρήκε τον μπελά του από την άμυνα του Σακελλαρίου, δεν μπορούσε να παίξει πικ εν ρολ ούτε να σκοράρει, ενώ και οι συμπαίκτες του ήταν πολύ άστοχοι από την περιφέρεια. Έτσι ο Ολυμπιακός μπορούσε να σκοράρει μόνο με τους ψηλούς του. Τον Μιλουτίνοφ στις πρώτες φάσεις και στη συνέχεια τον Μακ Λιν, ο οποίος απόντων των τραυματιών Πρίντεζη και Τιλί χρησιμοποιήθηκε ως "τεσσάρι". Ο ίδιος τα πήγε καλά, αλλά ο Ολυμπιακός έμοιαζε μάλλον δυσκίνητος με αυτό το σχήμα.

Από την άλλη μεριά ο Πανιώνιος ρόλαρε καλύτερα στην επίθεση όταν πέρασε στον αγώνα ο Κάμινγκς, που προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού. Οι "κυανέρυθροι" έβρισκαν λύσεις μέσα στο ζωγραφιστό, όπου βοήθησε και ο Σαρικόπουλος, με αποτέλεσμα να διατηρούν το προβάδισμά τους. Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου προηγήθηκαν με 19-13, στο 15' ήταν μπροστά με 26-22, αλλά από εκεί και μετά το σκηνικό άλλαξε. Η είσοδος του Ιωάννη Παπαπέτρου βελτίωσε την εικόνα του Ολυμπιακού τόσο στην άμυνα, όπου περιόρισε τη δράση του Κάμινγκς, όσο και στην επίθεση, όπου έπαιξε ως "τεσσάρι" κάνοντας πιο ευέλικτο το σχήμα, ενώ έδωσε λύσεις με το μακρινό του σουτ. Αυτό ήταν κρίσιμο για τον Ολυμπιακό, διότι στο μεταξύ είχε σταματήσει να μπαίνει με συνέπεια μέσα στη ρακέτα και αν δεν έμπαιναν και κάποια μακρινά σουτ, θα είχε προβλήματα.

Η επιστροφή στην πεντάδα του Σπανούλη βοήθησε επίσης τους "ερυθρόλευκους" να προηγηθούν για πρώτη φορά στο 16'.30'' με 27-26, να τρέξουν ένα σερί 12-2 μέσα σε τρία λεπτά και στο 18' να προηγηθούν με 34-28. Με τρίποντο του Παπαπέτρου στην εκπνοή, μάλιστα, πήραν τη μέγιστη διαφορά για το πρώτο ημίχρονο ακριβώς με τη λήξη του (39-32).

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Παπανικολάου πέτυχε 4 συνεχόμενους πόντους, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (43-32) και στη συνέχεια διατήρησε αυτό το προβάδισμα με άνεση, καθώς με τον Παπαπέτρου σε θέση "4" ήταν εμφανές πως έπαιζε καλύτερα και ήταν πιο αποτελεσματικός. Επιπλέον είχε καταφέρει να παρασύρει τον Πανιώνιο σε έναν πιο γρήγορο ρυθμό, που τον βόλευε και αντίστοιχα προκάλεσε προβλήματα στους "κυανέρυθρους". Οι τελευταίοι τα περίμεναν όλα από τον Κάμινγκς, από τα χέρια του οποίου ξεκινούσε κάθε καλή ενέργεια του Πανιώνιου, όμως δεν μπορούσε και μόνος του να τα κάνει όλα. Στο 26' το σκορ έγινε 53-39 υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το ιστορικό ρεκόρ του, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο ο αγώνας, ώστε να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στον αρχηγό των "ερυθρολεύκων". Αυτή η διακοπή δεν επηρέασε ιδιαίτερα την εξέλιξη του αγώνα, απλώς ο Πανιώνιος κατάφερε να μειώσει λίγο τη διαφορά (50-58).

Και μείωσε ακόμα περισσότερο στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου (54-59), καθώς ο Κράβιτς έκανε σπουδαία δουλειά μέσα στη ρακέτα, ενώ ήταν εμφανές πως το σχήμα με τους δύο σέντερ (Μπόγρη και Μακ Λιν εν προκειμένω) δεν λειτουργούσε καλά για τον Ολυμπιακό. Ο Σφαιρόπουλος επανέφερε τον Παπαπέτρου, παρ' όλα αυτά ο Πανιώνιος είχε πάρει φόρα. Είχε βελτιώσει την άμυνά του, με τον Νταλό να παίζει ρόλο κλειδί σε αυτό, στην επίθεση έβρισκε λύσεις και μέσα από το καλάθι και από την περιφέρεια, και με τρίποντο του Μπρέιζελτον μείωσε στον πόντο στο 33' (61-62).

Σε εκείνο το σημείο έγιναν δύο κρίσιμες φάσεις. Αρχικά ο Παπαπέτρου με ένα ακόμα εύστοχο τρίποντο έβγαλε από το επιθετικό αδιέξοδο στον Ολυμπιακό. Και στη συνέχεια (34') ο πρώτος διαιτητής, Χρυσόστομος Σχινάς, χρέωσε με τεχνική ποινή τον Μπρέιζελτον, τη δεύτερή του στο παιχνίδι, που είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί! Αυτή ήταν μια μεγάλη απώλεια για τον Πανιώνιο, δεδομένου ότι ο Αμερικανός είχε αρχίσει να παίζει καλύτερα στην τελευταία περίοδο και ο αντικαταστάτης του ήταν ο άπειρος Δίπλαρος.

Παρ' όλα αυτά οι "κυανέρυθροι" δεν τα παράτησαν. Θα έλεγε κανείς ότι πείσμωσαν και έβγαλαν πολύ μεγάλη ενέργεια στην άμυνα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στον Ολυμπιακό, που δεν είχε καθόλου σωστή επιθετική λειτουργία. Το κυριότερο, όμως, ήταν ότι ο Πανιώνιος είχε απαντήσεις. Μόλις ο Σπανούλης ευστόχησε σε τρίποντο κάνοντας το 69-63, ο Κάμινγκς απάντησε αμέσως μετά κι αν αυτός και ο Νταλό ήταν εύστοχοι στις βολές, τότε η ομάδα τους θα είχε ισοφαρίσει.

Αντί να γίνει αυτό, όμως, ήρθε ο Μάντζαρης με ένα ακόμα τρίποντο να κάνει το 72-65 στο 38' και μετά το τρίποντο του Δίπλαρου, που κράτησε όρθιο τον Πανιώνιο, να... πυροβολήσει ξανά. Με ένα ακόμα τρίποντο ο Μάντζαρης έκανε το 75-68 ενάμισι λεπτό πριν από το φινάλε και το παιχνίδι ουσιαστικά έλαβε τέλος. Ο Πανιώνιος, παρόλο που πάλεψε σκληρά σε όλο τον αγώνα και κοίταξε στα μάτια τον μεγάλο αντίπαλό του, δεν τα κατάφερε, έτσι ο Ολυμπιακός θα πάει στα παιχνίδια με τη Ζαλγκίρις έχοντας αποφύγει ένα ανεπιθύμητο κάζο.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε ρεκόρ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν συνολικά ο πιο χρήσιμος παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" πιθανότατα θα έχαναν στη Νέα Σμύρνη, αν δεν έβαζε τα δύο μεγάλα τρίποντα στο τέλος ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Με αυτά τα σουτ ο Ολυμπιακός "καθάρισε" το παιχνίδι.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Ολυμπιακός σούταρε 30 τρίποντα (11/30), έχασε 10 βολές (24/34) και 16 αμυντικά ριμπάουντ! Παρ' όλα αυτά κέρδισε, διότι ο Πανιώνιος είχε κακά ποσοστά σε όλα τα σουτ και ειδικά στα τρίποντα (3/11), ενώ οι 10 δικές του χαμένες βολές (16/26) πόνεσαν περισσότερο, καθώς οι περισσότερες από αυτές χάθηκαν στην τελευταία περίοδο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ