19.1 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Μετά τα Τρίκαλα, ποιος;

Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων αγώνων της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Stoiximan.gr Basket League, είναι πια σχεδόν βέβαιο ότι τα Τρίκαλα θα είναι η μία από τις δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν στην Α2. Μαθηματικά, βεβαίως, η θεσσαλική ομάδα έχει ακόμα ελπίδες. Για να σωθεί, όμως, θα πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε και τα τέσσερα παιχνίδια που μένουν για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος (με Άρη και Κολοσσό εντός έδρας και με Ρέθυμνο και Κόροιβο εκτός έδρας) και από εκεί και μετά να συμβούν διαζευκτικά τρία πράγματα: α) είτε να ισοβαθμήσει στην προτελευταία θέση με τον Κόροιβο, τον οποίον θα έχει κερδίσει δύο φορές, β) είτε να ισοβαθμήσει με τον Άρη, τον οποίον θα έχει κερδίσει με διαφορά άνω των 19 πόντων, γ) είτε να υπάρξει τριπλή ισοβαθμία στην τελευταία θέση μεταξύ Τρικάλων, Κοροίβου και Άρη, στην οποία σώζονται τα Τρίκαλα και πέφτουν οι άλλοι δύο! Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι εκτός από τα Τρίκαλα, που πρέπει να κάνουν το 4/4, και οι άλλες ομάδες που θα ισοβαθμήσουν μαζί τους είναι αναγκαίο να κάνουν τέσσερις ήττες (ο Άρης πέντε, αφού εκκρεμεί ο αγώνας του με την Κύμη για την 22η αγωνιστική). Πολύ δύσκολα πράγματα, δηλαδή. Αν όχι απίθανα...

Πιο ρεαλιστικό είναι, κατόπιν τούτων, να μιλάμε για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στην Α2, για την αποφυγή της οποίας θα γίνει πραγματική μάχη στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν. Πανιώνιος και Κόροιβος είναι σε πιο δεινή θέση όχι μόνο επειδή έχουν μια νίκη λιγότερη σε σχέση με τις άλλες ομάδες που επίσης κινδυνεύουν (αν χάσει ο Άρης από την Κύμη την Τετάρτη, περιέρχεται κι αυτός στην ίδια θέση), αλλά και διότι στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές έχουν τουλάχιστον από μία ακόμα... σίγουρη ήττα έκαστος. Ο Πανιώνιος παίζει στη Νέα Σμύρνη με τον Ολυμπιακό και ο Κόροιβος στην Αμαλιάδα με τον Παναθηναϊκό, οπότε θα πάνε για το 3/3 και όχι για το 4/4.

Οι δύο ομάδες αυτή τη στιγμή ισοβαθμούν και στη μεταξύ τους ισοβαθμία ο Πανιώνιος είναι αυτός που έχει το πλεονέκτημα, όμως το ατού του Κοροίβου είναι ότι την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται στην Αμαλιάδα τα καταδικασμένα Τρίκαλα, που λογικά θα τα κερδίσει εύκολα. Αντίθετα, ο Πανιώνιος δεν έχει τέτοια "σίγουρη" νίκη στο πρόγραμμα, ενώ είναι πολύ πιθανό, εφόσον δεν καταπέσει στο ΑΣΕΑΔ η πρωτόδικη απόφαση του αθλητικού δικαστή, να παίξει και το εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, το οποίο υπολογίζει πολύ ότι θα το κερδίσει, κεκλεισμένων των θυρών. Με αυτά τα δεδομένα, αν ο Κόροιβος μπορέσει να κάνει μία νίκη στην Πάτρα επί του Προμηθέα ή στη Χαλκίδα επί της Κύμης, θα σωθεί οριστικά, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ο Κόροιβος έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, που ταυτόχρονα είναι μειονέκτημα για τον Πανιώνιο. Σώζεται και σε ενδεχόμενη τριπλή ισοβαθμία στην προτελευταία θέση μεταξύ των δύο και του Φάρου. Σε αυτή την ισοβαθμία εκείνος που πέφτει είναι ο Πανιώνιος, εν πολλοίς λόγω της ήττας του στη Λάρισα με διαφορά 30 πόντων. Μια τέτοια ισοβαθμία είναι αρκετά πιθανή, παρόλο που ο Φάρος έχει μία νίκη παραπάνω μέχρι στιγμής, ταυτόχρονα όμως έχει και πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Έχοντας να παίξει στη Λάρισα με ΑΕΚ και Ολυμπιακό και εκτός έδρας με Λαύριο και ΠΑΟΚ, μπορεί εύκολα να μην κάνει ούτε νίκη και τότε θα κινδυνέψει. Επειδή, πάντως, ευνοείται στην τριπλή ισοβαθμία, αλλά και στην ισοβαθμία με τον Πανιώνιο, για να πέσει με 0/4, θα πρέπει ο Πανιώνιος να κάνει δύο νίκες στα παιχνίδια με Άρη εκτός, ΠΑΟΚ εντός και Ρέθυμνο εκτός, και παράλληλα ο Κόροιβος να κερδίσει τουλάχιστον τα Τρίκαλα. Ούτε κι αυτό το σενάριο είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί. Αν καταφέρει πάντως ο Φάρος να κάνει μία νίκη ακόμα, τότε σώζεται.

Αν ο Άρης χάσει από την Κύμη την Τετάρτη, τότε θα μπλέξει σοβαρά κι αυτός, όμως στη συνέχεια έχει δύο παιχνίδια, με τα πρακτικά αδιάφορα Τρίκαλα εκτός έδρας και με τον Πανιώνιο στο Αλεξάνδρειο, τα οποία αν κερδίσει, σώζεται. Εξυπακούεται ότι με νίκη επί της Κύμης θα αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής από τώρα. Πάντως ο Άρης έχει χάσει δύο φορές από τον Κόροιβο κι αυτό τον φέρνει σε μειονεκτική θέση στις ισοβαθμίες τόσο με την ομάδα της Αμαλιάδας όσο και στην τριπλή με τον Πανιώνιο μαζί.

Θεωρητικά, τέλος, κινδυνεύει και το Ρέθυμνο, αλλά έχει στην έδρα του τα Τρίκαλα, οπότε μάλλον δεν θα μπλέξει σε περιπέτειες. Άλλωστε και την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται τον Πανιώνιο.

Το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών (με κεφαλαία οι εκτός έδρας αγώνες):

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (7-15)

Ολυμπιακός
ΑΡΗΣ
Παοκ
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΚΟΡΟΙΒΟΣ (7-15)

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Παναθηναϊκός
ΚΥΜΗ
Τρίκαλα

ΓΛ ΦΑΡΟΣ (8-14)

Αεκ
ΛΑΥΡΙΟ
Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ

ΑΡΗΣ (7-14)

Κύμη
ΤΡΙΚΑΛΑ
Πανιώνιος
Ρέθυμνο
ΚΟΛΟΣΣΟΣ

ΡΕΘΥΜΝΟ (8-13)

Παναθηναϊκός
ΚΥΜΗ
Τρίκαλα
ΑΡΗΣ
Πανιώνιος

ΤΡΙΚΑΛΑ (3-19)

Άρης
ΡΕΘΥΜΝΟ
Κολοσσός
ΚΟΡΟΙΒΟΣ

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ