26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μια πρωταθλήτρια Ευρώπης κινδυνεύει με διάλυση!

H ιστορική Γιοβεντούτ Μπανταλόνα, η πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης στον αξέχαστο τελικό του φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ το 1994, όπου είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη με το τρίποντο του Κόρνι Τόμπσον, και φιναλίστ δυο χρόνια νωρίτερα στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει με διάλυση! Τα χρέη την έχουν πνίξει και την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει εκτάκτως η γενική συνέλευση των μετόχων της, όπου είναι πολύ πιθανό να τεθεί θέμα λύσης της εταιρείας, άμεσης απόσυρσής της από το πρωτάθλημα της ACB και πρακτικά εξαφάνισής της!

Η ειρωνεία είναι πως η Μπανταλόνα κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια ενός δικού της παιδιού, που τον γνωρίσαμε κι εμείς καλά στα μέρη μας ως παίκτη του ΠΑΟΚ. Του Χουάν Αντόνιο Μοράλες, ο οποίος εδώ και λίγους μήνες έχει αναλάβει την προεδρία της αντικαθιστώντας τον θρυλικό Τζόρντι Βιγιακάμπα. Ο Μοράλες είχε την Τρίτη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού της Ισπανίας, Χοσέ Ραμόν Λέτε, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία πως η διάλυση της Μπανταλόνα θα αποφευχθεί έστω και στο... παρά ένα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θα είναι αδιανόητο να υπάρξει η ACB και το ισπανικό μπάσκετ στο σύνολό του χωρίς την Μπανταλόνα".

Τα οικονομικά προβλήματα της Μπανταλόνα δεν είναι τωρινά. Έχουν εμφανιστεί εδώ και μερικά χρόνια ως αποτέλεσμα της "φούσκας" των ακινήτων, που προκάλεσε μεγάλη οικονομική κρίση και στην Ισπανία. Ως σύλλογος η Γιοβεντούτ ήταν συνδεδεμένη με δραστηριότητες στο κομμάτι του real estate και η κρίση την παρέσυρε στη δίνη. Πέρυσι τέτοιον καιρό φάνηκε να δρομολογείται μια λύση, καθώς η διοίκηση Βιγιακάμπα ήρθε σε συμφωνία με τον Δήμο της Μπανταλόνα για την μεταβίβαση σε αυτόν ενός μεγάλου ακινήτου μαζί με ένα αθλητικό κέντρο, που βρισκόταν πάνω σε αυτό έναντι τιμήματος, 2,3 εκ. Ευρώ. Ταυτόχρονα προχώρησε σε διακανονισμούς χρεών προς την Εφορία και τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Όμως πριν από μερικούς μήνες ο Δήμος υπαναχώρησε.

Οι εκτιμητές του έκριναν ότι το ακίνητο δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλης αξίας και η απόκτησή του δεν θα ήταν συμφέρουσα, έτσι ακυρώθηκε η συμφωνία. Αντ' αυτής ο Δήμος πρότεινε τον περασμένο Δεκέμβριο να χορηγήσει την Γιοβεντούτ με ένα ποσό 4,8 εκ. Ευρώ για την προσεχή τετραετία, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση των διακανονισμών. Όμως και πάλι ο Δήμος υπαναχώρησε μετά από λίγες εβδομάδες με το αιτιολογικό ότι η Γιοβεντούτ έχει οφειλές προς αυτόν και άρα δεν είναι νόμιμη η χορηγία προς αυτήν. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν η Γιοβεντούτ να μείνει χωρίς ρευστό να κάνει πρακτικά παύση πληρωμών τις τελευταίες εβδομάδες και να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τη διάλυσή της. 

Γι' αυτό εσχάτως έχει κινητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού στην Ισπανία προκειμένου να βρεθεί λύση, ωστόσο η προσεχής Πέμπτη είναι η κρίσιμη μέρα. Αν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων πέσει στο τραπέζι και αποφασιστεί η λύση της εταιρείας, τότε η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη.

H Γιοβεντούτ Μπανταλόνα είναι μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες της Ισπανίας και από εκεί έχουν ξεκινήσει την καριέρα του ορισμένοι πολύ μεγάλοι άσοι του ισπανικού μπάσκετ, όπως ο Τζόρντι Βιγιακάμπα, ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Ρούντι Φερνάντεθ, οι αδελφοί Ράφα και Τόμας Γιοφρέσα, ο Ραούλ Λόπεθ και άλλοι. Έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας και εκτός από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1994, έχει κερδίσει δύο φορές το Κύπελλο Κόρατς κι από μία το Fiba Eurocup και το ULEB Cup. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελευταία θέση της Liga Endesa με ρεκόρ 4-19.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ