21.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Πού θα πας το καλοκαίρι, Βασιλιά;

Το καλοκαίρι και η free agency του ΝΒΑ πλησιάζουν, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς που μένει ελεύθερος, να καλείται να αποφασίσει σε ποιο σύλλογο θα συνεχίσει την καριέρα του και τέσσερις «μνηστήρες» να μοιάζουν οι πιο δυνατοί. Το Basketa.gr αναλύει...

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είτε τον αποκαλούν «Βασιλιά» είτε τον θεωρούν υπερεκτιμημένο λόγω της σύγκρισης που γίνεται συχνά-πυκνά με τον Μάικλ Τζόρνταν, ένα πράγμα δεν μπορεί να μην παραδεχθεί κανείς: η παρουσία του ΛεΜπρόν Τζέιμς σε οποιοδήποτε σύλλογο, αλλάζει τις ισορροπίες, τόσο για την ομάδα όσο και για το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, κάτι που έχει φανεί ουκ ολίγες φορές.

Ο ηγέτης των Κλίβελαντ Καβαλίερς, τους είχε οδηγήσει... σχεδόν μόνος του στους Τελικούς του 2007, όπου οι Σπερς της ακμαίας τότε τριάδας των Πάρκερ-Τζινόμπιλι-Ντάνκαν και όχι μόνο, ξεπέρασε άνετα το «εμπόδιο» των «Ιπποτών». Ύστερα από αυτό το «θαύμα», η ομάδα θα έπεφτε «θύμα» της κυριαρχίας των Σέλτικς με τις σπουδαίες μεταγραφές των Ρέι Άλεν και Κέβιν Γκαρνέτ, που πλαισίωσαν τον Πολ Πιρς, με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να πάρει... τα ταλέντα του και να τα μεταφέρει στο Μαϊάμι.

Οι Χιτ τον περίμεναν με ανοικτές αγκάλες, προκειμένου να δημιουργήσει μία τρομερή τριάδα με τους Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος, και δεν είχαν άδικο. Μετά το «στραπάτσο» από τους Μάβερικς το 2011, ήρθε επιτέλους η ιερή στιγμή του τίτλου του 2012, απέναντι στους Θάντερ των Κέβιν Ντουράντ, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Τζέιμς Χάρντεν και Σερζ Ιμπάκα. Την επόμενη χρονιά, θα έπαιρνε και εκδίκηση από τους Σπερς, με το «μαγικό χέρι» του Ρέι Άλεν να σώζει την κατάσταση στον έκτο τελικό και τον ΛεΜπρόν στη συνέχεια να αναλαμβάνει για το back-to-back.

Ήρθε, όμως, η στιγμή της αποχώρησης, μετά τους επόμενους χαμένους Τελικούς από τους Σπερς και το «έπος» του Καουάι Λέοναρντ εναντίον του, για να επιστρέψει στον... Άγιο Τόπο του, στο Οχάιο. Παρότι το 2010 έκαιγαν τις φανέλες του, οι φίλοι των «Καβς» τον περίμεναν μέσα σε αποθέωση, για να πλαισιώσει τους Κάιρι Ίρβινγκ και Κέβιν Λαβ. Και από εκεί που το Κλίβελαντ ήταν στους τελευταίους του ΝΒΑ, τις επόμενες τρεις σερί χρονιές έπαιξε στους τελικούς. Όλοι με αντιπάλους τους Ουόριορς και με μία υπέρβαση το 2016, όταν το μεγάλο σουτ του Κάιρι γύρισε τη σειρά από 1-3 σε 4-3 για τους Καβαλίερς, καθιστώντας τελικά δυνατό, ένα ανδραγάθημα που έμοιαζε αδύνατο να συμβεί.

Η ομάδα του Τάιρον Λου, μέσες-άκρες δεν έχει πείσει την φετινή σεζόν και είναι, πλεόν, τρίτη στην Ανατολή, βλέποντας τους Τορόντο Ράπτορς και τους Μπόστον Σέλτικς να εμφανίζονται πολύ πιο ανταγωνιστικοί. Ενδεχόμενη νέα απώλεια του τίτλου, θα φέρει τους ανθρώπους της ομάδας σε δύσκολη θέση, αφού ο Τζέιμς το καλοκαίρι μένει ελεύθερος και θα έχει το δικαίωμα να μιλήσει με όποια ομάδα επιθυμεί.

Είναι νωρίς, ίσως, να μιλήσουμε ακόμη για αυτό, αλλά ήδη στο μυαλό του έχουν ξεκαθαρίσει οι πιο πιθανές επιλογές. Μία εκ των επιλογών, φυσικά, είναι η παραμονή στο Κλίβελαντ. Είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, αυτός στον οποίο έχουν πιστέψει άπαντες στην περιοχή κι ελπίζουν πως θα τους οδηγήσει σε νέες δόξες. Και στην τελική, αυτό είναι το σπίτι του, ο τόπος καταγωγής του, με τον «Βασιλιά» ίσως να έχει κατά νου τη σκέψη του να μη θεωρηθεί ξανά «προδότης» και «κυνηγός δαχτυλιδιού» σε ομάδα που θα έχει περισσότερες πιθανότητες (και) με τη δική του συμβολή, αν και έχει ήδη τρία στη συλλογή του.

Στη συνέχεια, συναντάμε την επιλογή των Λος Άντζελες Λέικερς. Οι «Λιμνάνθρωποι» είναι μία... παράξενη περίπτωση, αφού μπορεί πρόσφατα να διεμήνυσαν πως επικεντρώνονται περισσότερο στο ποιοι θα μείνουν ελεύθεροι το 2019, έχοντας δύο θέσεις για μάξιμουμ συμβόλαια στη διάθεσή τους. Δεν αποκλείεται, όμως, το σενάριο του να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία τώρα, περιμένοντας το πού θα καταλήξουν οι Θάντερ, για να πείσουν και τον Πολ Τζορτζ να έρθει στην Καλιφόρνια. Σε αυτή την περίπτωση, δε θα θεωρείτο απίθανο να τον ακολουθήσει ο ΛεΜπρόν.

Ένα ακόμη σενάριο που μάλλον «παίζει» στο μυαλό του, είναι και οι Χιούστον Ρόκετς. Η βέβαιη «εκτόξευση» μίας ομάδας, που έχει ήδη στις τάξεις τον Τζέιμς Χάρντεν, αλλά και τον... παλιόφιλό του Κρις Πολ, καθιστούν τους Τεξανούς ως υποψηφίους, σε αντίθεση με τους Ουόριορς, όπως είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικό καιρό, με τους Στεφ Κάρι και Κέβιν Ντουράντ να δείχνουν, πως πολύ δύσκολα θα ανέχονταν την παρουσία του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση των Φιλαδέλφεια 76ερς. Πρόκειται για μία νεανική ομάδα, με παίκτες που διαθέτουν σπουδαίο ταλέντο, όπως ο Μπεν Σίμονς και ο Τζόελ Εμπίντ, ενώ αυτή τη στιγμή παλεύει για την είσοδο στα playoffs. Με την προσθήκη τον Τζέιμς, αυτόματα μπορεί να γίνουν μία ομάδα κορυφής και η πρόκληση μίας τέτοιας ιδιαίτερης αποστολής, θα μπορούσε να... τον ιντριγκάρει για να μετακομίσει στην Φιλαδέλφεια.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να παρακολουθήσουμε το καλοκαίρι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σήριαλ, σε μία υπόθεση που, στην κατάληξή της, μπορεί να αλλάξει και πάλι τον «χάρτη» του ΝΒΑ...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ