23.8 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Να περάσει ο επόμενος

Εστω και αν "ξύπνησε" στο δεύτερο ημίχρονο η εθνική μας ομάδα δεν δυσκολεύτηκε να κλείσει τον πρώτο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 αήττητη κάνοντας το 3/3 στην Κρήτη με το άνετο 87-75 επί της Εσθονίας στο δρόμο προς την Κίνα. Την Κυριακή επίσης στο κλειστό στα Δύο Αοράκια υποδέχεται και τη Μεγάλη Βρετανία θέλοντας να κλείσει νικηφόρα τις εντός έδρας αναμετρήσεις της, πριν το κομβικό παιχνίδι (τον Ιούνιο) στο Τελ Αβίβ με το Ισραήλ, στην πιο δύσκολη δοκιμασία του (απαραίτητου καθώς οι νίκες μεταφέρονται στην επόμενη φάση) αήττητου.

Τυπικά με αυτή τη νίκη εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση, αλλά το ζητούμενο για μια ομάδα με την ιστορία και το ειδικό βάρος στη φανέλα που έχει η εθνική μας το ζητούμενο είναι να τερματίσει αήττητη στον όμιλο.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων είναι χαώδης και αυτό φάνηκε και στο παρκέ, όταν οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου αποφάσισαν να παίξουν άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο. Εκεί όπου συνοπτικά δηλαδή η διαφορά εκτοξεύτηκε μέχρι και τους 22 πόντους (61-39 με το τρίποντο του Λούντζη στο 29')  από το ρευστό 35-29 του ημιχρόνου. Δηλαδή σε εννέα λεπτά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε δεχτεί μόλις 10 πόντους και είχε πετύχει 26  !

Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο κορυφαίος, αλλά η πιο ευχάριστη είδηση ήταν η εξαιρετική εμφάνιση του Παναγιώτη Βασιλόπουλου που με τους 17 πόντους που πέτυχε, έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων στην καριέρα του στην εθνική. Αλλά περισσότερο μετράει ότι αυτός ο χαρισματικός παίκτης που είχε ζήσει στο ξεκίνημα του με τη γαλανόλευκη επικές στιγμές (Πρωταθλητής Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, ασημένιο μετάλλιο και νίκη επί της Dream Team στον ημιτελικό, στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας) καταφέρνει μετά από τέτοια περιπέτεια με την υγεία του και τους συνεχόμενους τραυματισμούς να επιστρέφει σε υψηλό επίπεδο στην επίσημη αγαπημένη.  Επί της ουσίας με 17 πόντους (3/5 δίποντα, 3/3 τρίποντα) βοήθησε τα μέγιστα σε ένα γήπεδο όπου πριν λίγες μέρες έζησε την επιστροφή στους μεγάλους τελικούς και στους τίτλους με το κύπελλο της ΑΕΚ.

Μεγάλη βοήθεια από τον Δημήτρη Μαυροειδή (11 πόντους με 4/5 δίποντα και 6 ριμπάουντ) αλλά και από τον Βαγγέλη Μαργαρίτη (11 πόντους με 5/5 δίποντα) για μια εθνική που βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 11' (20-21) κυρίως λόγω της ευστοχίας των Εσθονών από την περιφέρεια αλλά και επειδή δεν έπαιζε άμυνα. Κάτι που μόλις έγινε στο 3ο δεκάλεπτο το σκορ άνοιξε πολύ εύκολα. Κακή αντίδραση η χαλάρωση στο 4ο δεκάλεπτο (οι Εσθονοί μείωσαν μέχρι και στο 78-72) και μάθημα για τη συνέχεια.  

Εξαιρετική ατμόσφαιρα από 3000 φίλους της εθνικής μας ομάδας στο κλειστό γυμναστήριο στα "Δύο Αοράκια" του Ηρακλείου, με τους διεθνείς μας κατά διαστήματα να τους αποζημιώνουν με καλό μπάσκετ.

 

Ανθρωπος του αγώνα:  Και μόνο που ταξιδεύει από την άλλη άκρη του κόσμου, για να παίξει στα 35 του στην εθνική λέει πολλά. Ακόμα και έτσι όμως ο Γιάννης Μπουρούσης δεν παίζει με...μέσο και το αποδεικνύουν οι εμφανίσεις του. Οπως και στη νίκη θρίλερ στη Βρετανία, έτσι και κόντρα στην Εσθονία ο διεθνής σέντερ έκανε μεγάλη εμφάνιση. Με 21 πόντους (4/6 διπ., 1/1 τρ. , 10/12 βολές, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ) έκανε σχεδόν τα πάντα και σαφώς πολύ πιο εύκολη τη ζωή των συμπαικτών του. 

Με τη γλώσσα των αριθμών:  Η εθνική μας "χτύπησε" λογικά τους Εσθονούς κοντά στο καλάθι παίρνοντας 34 πόντους (έναντι μόλις 14 των φιλοξενουμένων) στο ζωγραφιστό έχοντας μάλιστα 17 πόντους (έναντι 2 των αντιπάλων) από αιφνιδιασμούς. Σημαντικός επίσης και ο αριθμός των 15 κλεψιμάτων (έναντι 5 της Εσθονίας) αλλά και το ότι οδήγησε την ομάδα του Τιτ Σόκ σε 19 λάθη.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 35-29, 61-42, 87-75

Η βαθμολογία του ομίλου μας (σε 3 αγώνες): Ελλάδα 6, Ισραήλ 5, Εσθονία 4, Μεγάλη Βρεταννία 3.

 

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ:

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ