20.2 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

ΑΕΚ Σάκοτα VS ΑΕΚ Μανωλόπουλου (infographics)

Εξ ορισμού τέτοιου είδους συγκρίσεις έχουν πάντα κάποια κενά. Η εποχή στην οποία βρίσκεται μια ομάδα, το πρόγραμμα και οι απουσίες της και βέβαια οι προσθαφαιρέσεις στις οποίες έχει προχωρήσει. Στην περίπτωση της ΑΕΚ η σύγκριση της περιόδου του Σωτήρη Μανωλόπουλου και αυτής του Ντράγκαν Σάκοτα δίνει εκ προοιμίου πλεονέκτημα στον 2ο, ακόμη και ασυναίσθητα αφού ο «Σάλε» όπως και να το κάνουμε, είναι «καβάλα στο άλογο» με το Κύπελλο Ελλάδας και την πρόκριση στους «16» του BCL.

 

Αλήθεια όμως είναι τόσο μεγάλες, στατιστικά τουλάχιστον, οι διαφορές της μιας και της άλλης περιόδου; Η απάντηση είναι αρνητική και αυτόματα πιστώνει και στον πρώην τεχνικό της «Ένωσης» -μικρό η μεγάλο δεν είναι εύκολο να το καθορίσει κανείς- ένα ποσοστό στις δύο αυτές επιτυχίες.

 

Το basketa.gr συνέκρινε τους αριθμούς της ΑΕΚ με τον Μανωλόπουλο και τον Σάκοτα στον πάγκο της, στο Basketball Champions League και τη Stoiximan.gr Basket League. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Στην πραγματικότητα είναι ευδιάκριτες σε λίγες μόνο κατηγορίες του παιχνιδιού.

 

Η ΑΕΚ του πρώτου γύρου του BCL για παράδειγμα, όταν είχε δηλαδή τον Μανωλόπουλο στο «τιμόνι» σούταρε 22,5 τρίποντα ανά αγώνα στο BCL και στον 2ο γύρο 17,7, σχεδόν πέντε λιγότερα, εκτελώντας σαφώς καλύτερα στο 2ο μέρος (+4,3%). Δεν μπορεί όμως κανείς να αγνοήσει και τη φανερή πτώση των μέσων όρων στην επιθετική παραγωγικότητα και στο αμυντικό παθητικό. Σημαντική ήταν όμως και η διαφορά στα ριμπάουντ. Τελικά όμως, σε στατιστικό τουλάχιστον επίπεδο, η ΑΕΚ του πρώτου γύρου στην Ευρώπη ήταν οριακά έστω καλύτερη.

 

 

Όπως στο BCL έτσι και στη Stoiximan.gr Basket League, μια από τις πλέον ξεκάθαρες διαφορές της ομάδας επί των ημερών Μανωλόπουλου και εκείνων που διανύει με τον Σάκοτα, είναι η εκδήλωση επιθέσεων από το τρίποντο. Στις επτά πρώτες αγωνιστικές με τον Μανωλόπουλο στον πάγκο, η ΑΕΚ είχε κατά μέσο όρο 25,8 τρίποντα, αριθμός που περιορίστηκε στα 18,7 στις επόμενες εννιά αγωνιστικές με τον Σάκοτα στην άκρη του πάγκου.

 

Σε σχέση με το BCL οι αποκλίσεις μεταξύ των αριθμών της περιόδου Μανωλόπουλου και της περιόδου Σάκοτα, μεταξύ δηλαδή των πρώτων επτά και των επόμενων εννιά αγωνιστικών του Πρωταθλήματος, είναι ακόμη πιο μικρές. Εξαίρεση αποτελούν τα τρίποντα υπέρ της πρώτης περιόδου και τα ριμπάουντ υπέρ της δεύτερης. Το ranking πάντως –πέραν της βαθμολογίας που είναι και ο βασικότερος κριτής- αναδεικνύει τη βελτίωση της «Ένωσης» με τον «Σάλε» στον πάγκο.

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ