24.2 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Από τη Γενεύη… με αγάπη (vid)

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου οι δύο ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν στο Basketball Champions League θα μάθουν τους αντιπάλους τους κατ' αρχάς στη φάση των "16" της διοργάνωσης μετά την κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της FIBA στη Γενεύη και θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί. Το σύστημα είναι απλό και οι υποψήφιοι αντίπαλοι για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι πολύ λίγοι, μόλις τρεις για καθέναν εξ αυτών. 

Οι 16 ομάδες έχουν χωριστεί σε τέσσερα γκρουπ με βάση την κατάταξή τους στη φάση των ομίλων της κανονικής περιόδου. Στο Α' γκρουπ περιλαμβάνονται οι ομάδες που πήραν την πρώτη θέση σε κάθε όμιλο, στο Β' γκρουπ αυτές που τερμάτισαν δεύτερες, στο Γ' γκρουπ όσες τερμάτισαν τρίτες και στο Δ' αυτές που τερμάτισαν τέταρτες. Τα τέσσερα γκρουπ είναι, δηλαδή, τα εξής:

Α' ΓΚΡΟΥΠ: Μονακό, Γκραν Κανάρια, Στρασμπούρ, Μπεσίκτας
Β' ΓΚΡΟΥΠ: Καρσίγιακα, Λούντβιγκσμπουργκ, Μπάνβιτ, Νίμπουρκ
Γ' ΓΚΡΟΥΠ: Όλντενμπουργκ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ναντέρ
Δ' ΓΚΡΟΥΠ: Μούρθια, Νεπτούνας, Μπαϊρόιτ, Ζιέλονα Γκόρα.

Οι ομάδες από το Γ' γκρουπ θα κληρωθούν με τις ομάδες του Β' γκρουπ και οι ομάδες του Δ' γκρουπ θα κληρωθούν με αυτές του Α' γκρουπ, με έναν και μόνο περιορισμό: δεν μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες ομάδες που έπαιξαν μεταξύ τους στην κανονική περίοδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα κληρωθούν με μία εκ των Καρσίγιακα ή Νίμπουρκ, ενώ ο τρίτος υποψήφιος αντίπαλος για την ΑΕΚ είναι η Λούντβιγκσμπουργκ και για τον ΠΑΟΚ η Μπάνβιτ. Δηλαδή η ΑΕΚ δεν μπορεί να παίξει με την Μπάνβιτ ούτε ο ΠΑΟΚ με τη Λούντβιγκσμπουργκ.

Οι αγώνες της φάσης των "16" είναι διπλοί, θα διεξαχθούν στις 6-7 Μαρτίου και 13-14 Μαρτίου και γηπεδούχοι στον δεύτερο αγώνα θα είναι οι ομάδες του Α' και του Β' γκρουπ. Άρα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα παίξουν τον πρώτο αγώνα εντός έδρας.

Μετά την κλήρωση τη φάσης των "16" θα γίνει η κλήρωση της προημιτελικής φάσης, που είναι η τελευταία πριν από το φάιναλ φορ. Οι αγώνες της είναι επίσης διπλοί, θα διεξαχθούν στις 27-28 Μαρτίου και 3-4 Απριλίου και οι νικήτριες των αγώνων μεταξύ των ομάδων του Β' και του Γ' γκρουπ θα κληρωθούν με τις νικήτριες των αγώνων του Α' και του Δ' γκρουπ. Αυτό σημαίνει ότι αν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ προκριθούν στα προημιτελικά, το πιθανότερο είναι ότι θα βρουν απέναντί τους κάποια από τις πολύ ισχυρές ομάδες της διοργάνωσης (Μονακό, Μπεσίκτας, Τενερίφε, Στρασμπούρ), που είναι θεωρητικά φαβορί απέναντι στις ομάδες του Δ' γκρουπ.

Οι πιθανοί αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων

ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ

Προκρίθηκε ως δεύτερη από τον Α' όμιλο με ρεκόρ 10-4, κάνοντας ένα ντεμαράζ στο τέλος με τέσσερις σερί νίκες και πετυχαίνοντας κάτι που καμία άλλη ομάδα στον όμιλο δεν κατάφερε: να νικήσει την αήττητη μέχρι την τελευταία αγωνιστική Μονακό! Αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα κι αυτό δεν τη βοηθά να έχει καλή πορεία στο τουρκικό πρωτάθλημα, όπου με ρεκόρ 6-12 βρίσκεται μόλις δύο νίκες μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Στην περιφέρεια έχει ένα εξαιρετικό δίδυμο, που απαρτίζεται από τον Ντέιβιντ Κένεντι (19,5π.) και τον γνωστό μας από το πέρασμά του από Κολοσσό, Άρη και Ολυμπιακό Ντομινίκ Ουότερς, ο οποίος κάνει εξαιρετική χρονιά με 15,6π. και 7,1 ασίστ (πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, προτάθηκε στην ΑΕΚ, αλλά απορρίφθηκε), ενώ μέσα στη ρακέτα δεσπόζει η μορφή του Τζαρόντ Τζόουνς, που είναι τρίτος σκόρερ του BCL με 19,7 πόντους, ενώ μαζεύει και 6,4 ριμπάουντ.

ΛΟΥΝΤΒΙΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ

Μια εξαιρετική γερμανική ομάδα, η οποία στον Β' όμιλο έχασε δυο φορές από την Τενερίφε και... καμία άλλη, τερματίζοντας δεύτερη με ρεκόρ 12-2. Απέναντι στον ΠΑΟΚ, μάλιστα, έκανε δύο φορές επίδειξη δύναμης κερδίζοντας με 103-70 στη Γερμανία και με 83-63 στη Θεσσαλονίκη και δείχνοντας με σαφή τρόπο τα... δόντια της. Κάνει εξαιρετική σεζόν και στο γερμανικό πρωτάθλημα, όπου βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας πίσω από τις Μπάγερν και Άλμπα με ρεκόρ 15-4. Πρόκειται για μία αθλητική, γρήγορη και ομοιογενή ομάδα, η οποία έχει τέσσερις παίκτες με διψήφιο μέσο όρο πόντων (Ντουέιν Έβανς 13,5π., Τόμας Γουόκαπ 11,3π., Γιοχάνες Τίμαν 10,2π., Έλτζιν Κουκ 10π.) και την 3η καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση (69,6π.). Απευκταίος αντίπαλος για την ΑΕΚ.

ΜΠΑΝΒΙΤ

Μια σκληρή και αρκετά ομοιογενής ομάδα, που προκρίθηκε ως δεύτερη από τον Γ' όμιλο, διότι την τελευταία αγωνιστική έχασε στην έδρα της από τη Στρασμπούρ. Αυτή ήταν και η μοναδική εντός έδρας ήττα που έκανε στην κανονική περίοδο, την οποία ολοκλήρωσε με ρεκόρ 9-5. Την ΑΕΚ την κέρδισε δύο φορές, με 74-70 στο ΟΑΚΑ και με 78-71 στην Τουρκία, όχι πολύ εύκολα, αλλά πάντως δείχνοντας ότι είναι καλύτερη ομάδα. Στο τουρκικό πρωτάθλημα ξεκίνησε μέτρια, αλλά στην πορεία βελτιώθηκε και πλέον βρίσκεται στην 5η θέση με ρεκόρ 11-7. Διαθέτει σημαντικό επιθετικό πλουραλισμό με πέντε παίκτες της να σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων (Τόνι Τέιλορ 13,4π., που είναι και κλειδί για το επιθετικό παιχνίδι της γενικώς, Γκάσπερ Βίντμαρ 12,4π., Άντζελο Καλοϊάρο 12,2π., Άντονις Τόμας 11,4π., Ντάμιεν Κούλιγκ 11,3π.), ενώ έχει και το "πολυβόλο" Άντι Ράουτινς, ο οποίος, "εκτέλεσε" την ΑΕΚ στον αγώνα που έγινε στην Τουρκία πετυχαίνοντας 7/8 τρίποντα. Απευκταίος αντίπαλος για τον ΠΑΟΚ.

ΝΙΜΠΟΥΡΚ

Με τέσσερις νίκες στα πέντε τελευταία παιχνίδια της κατάφερε να πιάσει στην πρώτη θέση του Δ' ομίλου την Μπεσίκτας, αλλά τερμάτισε εν τέλει δεύτερη, διότι υστερούσε στην ισοβαθμία με την τουρκική ομάδα. Αν και άλλαξε προπονητή μετά τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, αφού ο επί πολλά χρόνια τεχνικός της, Ρόνεν Γκίνζμπουργκ, αποφάσισε να φύγει για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην Εθνική Τσεχίας, εντούτοις έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια εμφανίζοντας ένα σύνολο, που βασίζεται πολύ στην καλή επιθετική λειτουργία του (σκοράρει 82π. ανά αγώνα). Ο σούτινγκ γκαρντ Κέντρικ Ρέι με 14π. ανά αγώνα είναι το βαρύ πυροβολικό της στην επίθεση, ενώ στερείται ύψους κι αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν την εμποδίζει πάντως να προελαύνει αήττητη στο πρωτάθλημα Τσεχίας, όπου έχει ως τώρα ρεκόρ 21-0. Είναι ο καλύτερος αντίπαλος που μπορεί να προκύψει στην ΑΕΚ ή στον ΠΑΟΚ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ