26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μεγαλύτερο κέρδος οι δηλώσεις μετά το θρίαμβο

"Τον Ιανουάριο είχα παίξει 2-3 παιχνίδια-παρωδία.  Μεγάλη νίκη που δεν μας εξασφάλισε όμως ακόμα ούτε καν την πρόκριση. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα".

Γιώργος Πρίντεζης

"Πολύ σημαντική επιτυχία, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί"

Γιάννης Σφαιρόπουλος

Το 1993-94, ο Ολυμπιακός είχε παρουσιάσει στην Ευρώπη μια από τις καλύτερες ομάδες του όλων των εποχών, που ήταν το φαβορί για το κύπελλο Πρωταθλητριών το οποίο έχασε τελικά με τον δραματικό τρόπο στο Γιάντ Ελιάου απο το τρίποντο του Τόμπσον και τη Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς. Στην πορεία του ομίλου, με καλάθι του Γιώργου Σιγάλα στην εκπνοή οι Ερυθρόλευκοι είχαν αλώσει την έδρα της Ρεάλ (58-57) και γίνονταν η πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία που το πετύχαινε. Οι πανηγυρισμοί ήταν έξαλλοι και λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ομάδα δεν είχε πάει καν ποτέ σε φάιναλ φορ.

Πλέον η διαχείριση τέτοιων μεγάλων νικών αποτελεί "επιστήμη" για τις ομάδες που θα καταφέρουν κάνουν και αυτό το εξαργυρώνουν στη συνέχεια. Οι αντιδράσεις στον Ολυμπιακό παρά το γεγονός ότι έσπασε ένα αρνητικό ρεκόρ πέντε συνεχόμενων εκτός έδρας ηττών στην Ευρωλίγκα, αλλά και ότι επικράτησαν στη Μαδρίτη και πάλι μετά το 2009, ήταν απόλυτα ψύχραιμες σαν άλλη μια μέρα στη δουλειά, όπως ήταν και την προηγούμενη εβδομάδα στην επιβλητική εμφάνιση επί της Φενέρ. 

Οι Ερυθρόλευκοι δείχνουν να έχουν συνέλθει σε μεγάλο βαθμό από τη χειμερία νάρκη τους του Ιανουαρίου και ουσιαστικά αγκάλιασαν το πλεονέκτημα. Αν μάλιστα αξιοποιήσουν την έδρα τους με ένα 5/5 απέναντι σε τέσσερις ομάδες ουσιαστικά αποκλεισμένες (Βαλένθια, Μπάμπεργκ, Μπαρτσελόνα, Εφές Αναντολού) και Μεγάλη Παρασκευή απέναντι στη Ζαλγκίρις Κάουνας τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, και νικήσει και εκτός την - επίσης αποκλεισμένη - Μάλαγα θα έχει αγκαλιάσει τη δεύτερη θέση. Την οποία εννοείται ότι θα "κλειδώσει" με μια ακόμα νίκη αλά...Μαδρίτης είτε στη Μόσχα, είτε στο ΟΑΚΑ, παιχνίδια ακόμα πιο δύσκολα από αυτό με τη Ρεάλ.

Το εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν την ισοβαθμία πλέον και με Ρεάλ και με Φενέρμπαχτσε αλλά κράτησαν και το (βαθμολογικό και ψυχολογικό) +1 σε νίκες από την μοναδική ομάδα που μέχρι στιγμής υπερτερεί των Πειραιωτών στη ισοβαθμία από αυτές που απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα, τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός έχει συμπληρώσει ήδη ένα σερί 5-0 νικών εφέτος απέναντι στους τρεις συνοδοιπόρους του πέρυσι στο φάιναλ φορ της Πόλης (απομένει ένα ματς στη Μόσχα).   Ομως όπως έχει διδαχτεί καλύτερα από τον καθέναν ίσως, οι νίκες μετράνε διπλές στα πλέι οφ και τριπλές στα φάιναλ φορ. Οπότε χρειάζεται αρκετή υπομονή ακόμα.

Λένε ότι οι προπονητές σε μια νίκη βλέπουν πολύ πιο εύκολα κάποιες φορές τα κακώς κείμενα της ομάδας τους. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρέπει να πάρει τη δύσκολη απόφαση (με βάση την εικόνα που έχουν δείξει και συνεχίζουν να δείχνουν ως τώρα) για το εάν τελικά θα αλλάξει κάποιο ξένο εκ των Τόμπσον ή Ρόμπερτς.  Είναι δική του η επιλογή αν θα ζήσει και θα πεθάνει με τις επιλογές του καλοκαιριού.  Είναι δεδομένο ότι όσον αφορά και τους δύο Αμερικάνους, κανείς μέχρι τώρα, δεν δείχνει να είναι ο ξένος που θα κάνει τη διαφορά όταν "κολλήσουν" οι Ελληνες ή απέναντί τους θα βρεθεί μια πιο αθλητική ομάδα. 

 

 

 

 

 

Photo credit : Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ