27 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Χαμένη ευκαιρία

Όχι δάκρυα για αυτή την εθνική. Παρά τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την επιστροφή σε τετράδα μεγάλης διοργάνωσης (μετά την ήττα από τη Ρωσία με 74-69 ) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αξίζει το χειροκρότημα. Προδόθηκε στο φινάλε από την κούραση και δεν πήρε τη βοήθεια που ήθελε από τον πάγκο, αλλά και τη διαιτησία που έπαιξε το δικό της ρόλο, επιτρέποντας στους Ρώσους το πολύ σκληρό (έως αντιαθλητικό σε κάποια σημεία) παιχνίδια. Απλά και οι διεθνείς μας με 10/20 βολές και πέντε παίκτες να αναγκάζονται να παίξουν πάνω από 33 λεπτά όταν ο 6ος παίκτης που τους πλησίασε αγωνίστηκε μόλις 7, το παιχνίδι θύμιζε…σημαδεμένη τράπουλα. Η συγκλονιστική (η κορυφαία στην καριέρα του με την εθνική ομάδα) εμφάνιση του Νικ Καλάθη που είχε 25 πόντους, 7 ασίστ και 3 κλεψίματα και ήταν αυτός που μείωσε με τρίποντο σε 72-69 στα 12’’, οι 19 πόντοι του Πρίντεζη και η τρομερή άμυνα από Παπανικολάου, Σλούκα και Μπουρούση δεν στάθηκαν αρκετά αφού η κούραση έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Και όμως το πρώτο δεκάλεπτο της εθνικής μας ομάδας ήταν βγαλμένο λες και συνέχιζε τον αγώνα με τη Λιθουανία. Οι παίκτες του Κώστα Μίσσα άγγιξαν το τέλειο στην πρώτη περίοδο με τον Νίκ Καλάθη αφ' ενός να οργανώνει και να εκτελεί (5π., 5 ασιστ σε αυτό το διάστημα) και αφετέρου να έχει βγάλει εντελώς εκτός ρυθμού τον Σβέντ (0/5 σούτ και μόλις 2 πόντους από βολές). 

Ο Πρίντεζης είχε τραβήξει το κάρο στην επίθεση (8π.) αλλά όλα ξεκινούσαν από την εξαιρετική μας άμυνα στην οποία δημιουργούσε θέμα μόνο ο θηριώδης Μοζγκόφ  (8π.) παρά την μεγάλη προσπάθεια του Παπαγιάννη.

Οταν τον βγάλαμε με βοήθεια λίγο πιο έξω από τη ρακέτα (και τον απέσυρε και ο Μπαζάρεβιτς για να πάρει ανάσες) τότε η εθνική έκανε πάρτυ με συνεχόμενους αιφνιδιασμούς.  Ετσι το 9-13 του πρώτου πενταλέπτου με σερί 15-4 των διεθνών μας έγινε 24-14 στο δεκάλεπτο όπου είχαμε 8 πόντους από αιφνιδιασμό (έναντι κανενός των Ρώσων) με 83% στα δίποντα (10/12) !

Οι Ρώσοι είχαν βραχυκυκλώσει από την εξαιρετική ελληνική άμυνα ο Καλάθης συμπλήρωνε τον Πρίντεζη στην επίθεση και το ελληνικό σερί ανέβαινε όλο και περισσότερο με την εθνική μας να ξεφεύγει ακόμα και με 13 πόντους (35-22 στο 14΄).

Κάπου εκεί οι Ρώσοι άρχισαν να βρίσκουν σκορ από Φριτζόν και Χοβστόφ αλλά και τον Κουλάγκιν με αποτέλεσμα να μειώσουν σε 37-31 στο ημίχρονο με ένα σερί 9-2  και την εθνική (είχε βγει και η κούραση) να μην πετυχαίνει άλλο καλάθι στα τελευταία έξι λεπτά του πρώτου ημιχρόνου παρά μόνο δύο πόντους από 2/4 βολές του Γιώργου Πρίντεζη που ήταν ο πρώτος σκόρερ της εθνικής μας με 12 πόντους. Δυστυχώς σε εκείνο το σημείο σε αντίθεση με τους Ρώσους, εμείς δεν πήραμε επιθετικά τίποτε από τους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο (Παπαπέτρου, Παππάς, Αντετοκούνμπο και Μάντζαρης).

Οι Ρώσοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν 51-51 και τελικά να κλείσουν το τρίτο δεκάλεπτο μόλις στο -2 (53-51) ενώ στο 24ο λεπτό η εθνική ήταν μπροστά με 47-36. Όμως η κούραση πλέον των βασικών ήταν εμφανής και αυτό εκμεταλλευόντουσαν οι Ρώσοι. Ο Σλούκας είχε συμπληρώσει 29 λεπτά, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Καλάθης από 27 και ο Μπουρούσης 23 στα πρώτα 30 λεπτά όταν ο 6ος παίκτης μας σε συμμετοχή ήταν ο Παπαγιάννης μόλις με 7 λεπτά. Η κούραση αυτή έβγαινε ακόμα και στις βολές (5/12 έναντι 8/8 των Ρώσων στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου) αλλά και στα λάθη καθώς ήδη η εθνική είχε φτάσει τα 12. Ο Κώστας Μίσσας ξεκίνησε και Παππά και Αντετοκούνμπο στο 4ο δεκάλεπτο για να πάρουν ανάσες ο Σλούκας και για λίγο ο Πρίντεζης. Ο Νικ Καλάθης ήταν απολαυστικός για μια ακόμα βραδιά και με νέο καλάθι και φάουλ έδωσε εκ νέου του προβάδισμα στην εθνική (59-58 στο 32’) αλλά χρειαζόταν ανάσες ήταν φανερό. Οι Ρώσοι έπαιρναν πλέον λύσεις από τον Φριτζόν, τον Βοροντσέβιτς και τον Κουλάγκιν ενώ και ο Σβέντ των 4 πόντων στο ημίχρονο είχε βρει πλέον πεδίο και σκόραρε κατά ριπάς (23 πόντους στο 33’) φέρνοντας τη Ρωσία και πάλι στη θέση του οδηγού (63-59). Τα πράγματα είχαν στραβώσει για την εθνική που έμεινε από δυνάμεις, αφού η εξαιρετική εμφάνιση των πέντε παικτών που προαναφέραμε είχε αναγκάσει τον Κώστα Μίσσα να κάνει πάρα πολύ μικρό ροτέισον που τελικά στοίχισε άκριβα. Οι Ρώσοι ξέφυγαν 67-60 πεντέμιση λεπτά πριν το τέλος, με τους διεθνείς μας να έχουν δεχτεί σε σχεδόν 11 λεπτά 31 πόντους και να έχουν βάλει μόλις 13 (από το 47-36 του 24’). Ο εκπληκτικός Καλάθης – σε συνδυασμό με δύο πολύ καλές άμυνες αλλά και τη βιασύνη του Σβέντ – μας επέτρεψε να μειώσουμε σε 67-64 ενώ δικαιολογημένα ήταν τα παράπονα των διεθνών για το «ξύλο» που έπαιζαν οι Ρώσοι. Όμως ακόμα και εκεί εμείς είχαμε 8/18 βολές και οι αντίπαλοί μας 15/15 ! Με την πρώτη άστοχη δική τους και με δύο εύστοχες του Γιάννη Μπουρούση πλησιάσαμε και πάλι στο καλάθι (68-66 στα 2.40 πριν το φινάλε) ενώ ο Σλούκας και ο Καλάθης αστόχησαν σε τρίποντα για το προβάδισμα και εκεί μας «σκότωσε» ο Χόβστοφ (70-66 στα 44’’).

 

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ:

Foto Credit: Eurokinissi 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ