13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Μπαρτσελόνα δεν έχει κάνει πράξη την θεωρία

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν και με βάση τις μεταγραφές του καλοκαιριού , η σκέψη όλων όσων παρακολουθούν εδώ και χρόνια την Ευρωλίγκα ήταν ότι η Barcelona φέτος ήταν πιο κοντά από ποτέ στο να κυριαρχήσει στην φετινή Euroleague.

Με σήμα κατατεθέν την απίστευτα σε οικονομικά μεγέθη μεταγραφή του Mirotic αλλά και με τις επόμενες κινήσεις να μην υστερούν σε θόρυβο, η σκέψη ήταν ότι θα είναι σίγουρα μέσα στην πρώτη δυάδα και πιθανώς εύκολα πρώτη. Σήμερα είναι στην δεύτερη θέση σε ισοβαθμία με την Real Madrid κάνοντας ( στα τελευταία ) 2 πολύ δύσκολες νίκες σε παιχνίδια που κρίθηκαν στο τελευταίο λεπτό στην Valencia και εντός έδρας με την Armani. Μάλιστα και στα 2 παιχνίδια χρειάστηκε να ευστοχήσει σε κάποια μεγάλα σουτ , στο πρώτο με τους Abrines , Mirotic και στο επόμενο με τον Delaney.

 

Ας δούμε όσο το δυνατόν πιο απλά τι τύπου ομάδα είναι η Barcelona και ποια είναι τα σημεία αναφοράς της την φετινή σεζόν.

Η επίθεση
Το roster τους προκαλεί φόβο στον αντίπαλο. Έχουν συνολικά το μεγαλύτερο ταλέντο που μπορεί να έχει μια ομάδα στην Euroleague σε σύνολο παικτών. Χειριστές οι Malcolm Delaney , Cory Higgins , Thomas Heurtel , Pau Ribas αλλά και κατά συνθήκη τον Kyle Kuric. Εδώ να σημειώσω ότι διαθέτουν και τον Kevin Pangos ο οποίος τραυματίστηκε στην αρχή της σεζόν ! Ξεκάθαρα βλέποντας τους παραπάνω παίκτες η πρώτη σκέψη είναι ότι η επίθεση τους στην διάρκεια της σεζόν θα βγάζει φωτιές , κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό όμως. Βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων , η ομάδα τους επιθετικά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης , αν αναλογιστεί κανείς ότι παίζουν κοντά στον επιθετικό μέσο όρο της Euroleague ανά κατοχή. Μερικά από τα επιθετικά στατιστικά κλειδιά τους :

4η σε ταχύτητα

7η επίθεση ανά κατοχή

5η σε κατοχές LOW POST και 3η πιο αποτελεσματική

1η ομάδα σε ποσοστό μαρκαρισμένων σουτ ( προσπάθειες ) με μέτρια αποτελεσματικότητα

Βλέποντας επιλεκτικά αυτά τα νούμερα , είναι μια απορία πως μια ομάδα με τέτοια ικανότητα και αριθμητικά χειριστές είναι στις τελευταίες θέσεις και σε προσπάθειες από τους χειριστές αλλά και στις προσπάθειες σε SPOT UP , που πολλές φορές προέρχονται από τέτοιες καταστάσεις. Μια δικαιολογία σίγουρα μπορεί να είναι οι διάφοροι τραυματισμοί αλλά σαφώς μια ομάδα με τόσο μεγάλο roster δεν ξέρω κατά πόσο δικαιολογείται να φέρνει σαν δικαιολογία κάτι τέτοιο. Επίσης θα μπορούσε να πεις κανείς ότι κάνουν πολλά πράγματα , οπότε δεν ξεχωρίζουν σε ποσότητα σε κάτι. Εάν σε κάποια στιγμή κάνουν το κλικ όλοι μεταξύ τους , θα είναι πολύ δύσκολο η οποιαδήποτε ομάδα να τους αμυνθεί. Το σίγουρο είναι ότι επιδιώκουν το up tempo παιχνίδι , όπως και ο ΠΑΟ που είναι 1ος στην σχετική λίστα , άρα προβλέπεται να δούμε ένα γρήγορο παιχνίδι.

Πηγαίνοντας λίγο παραπέρα και αναλύοντας το playbook τους , υπάρχει ένας όχι μεγάλος αριθμός παιχνιδιών , τα περισσότερα από τα οποία αρχίζουν με την κλασική διάταξη με τους 2 ψηλούς ψηλά.

Εδώ πρέπει να πω ότι ο Nicola Mirotic είναι ο παίκτης με τον υψηλότερο αριθμό προσπαθειών στην Euroleague ανάλογα με τον χρόνο που είναι στο παρκέ. Πιο πάνω από αυτόν είναι μόνο οι

EUROLEAGUE ACTIVE TOP USAGE PLAYERS
Alexey Shved

Mike James

Gustavo Ayon (!)

Nicola Mirotic

Λογικό είναι λοιπόν αφού είναι ο παίκτης που παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες , να έχουν και κάποια συστήματα για να τον αξιοποιήσουν. Σε κάποια από αυτά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και την ικανότητα του Mirotic να βγει από SCREEN.

 


Βέβαια ο Mirotic αρκετές φορές θα σπάσει το σύστημα και θα επιτεθεί ο ίδιος.

 

Είδαμε ότι στην πιο κρίσιμη επίθεση την τελευταία στην Valencia ο coach Pesic πήγε στο POST game του Mirotic. Είπαμε ότι έχουν αρκετό παιχνίδι εκεί και με τον Tomic επίσης αλλά και με τον Davies. Ένα άλλο τομέα στον οποίο ξεχωρίζουν είναι στο OFF SCREEN game καθώς έχουν ικανούς σκόρερ να βγουν και να εκτελέσουν γρήγορα. Είδαμε πριν επίθεση για τον Mirotic έτσι αλλά και με τον Abrines. Επίσης εκεί υπάρχει και ο Kuric ο οποίος δεν παίζει αρκετά τελευταία αφού με τόσους παίκτες υπάρχει ένας συνωστισμός. Γενικά είναι μια ομάδα με πολλές επιθετικές λύσεις σε βαθμό που το στοίχημα είναι να καταφέρεις όλους αυτούς και να τους αμυντικά στο να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότεροι στο να παίζουν μαζί.

Αμυνα


Αν μπορεί να πει κάποιος ότι η επίθεση τους έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης στην άμυνα τα πάνε πολύ καλά. Είναι η 3η πιο αποτελεσματική στην λίγκα και έχει καταφέρει σε πολλά παιχνίδια να κρατήσει χαμηλά τον αντίπαλο. Το βασικό χαρακτηριστικό που έχουν είναι ότι κλείνουν πολύ την ρακέτα τους και για αυτό είναι η ομάδα που και πέρσι αλλά και φέτος επέτρεπε στους αντιπάλους τα περισσότερα τρίποντα στην Euroleague. Κατά την άποψη μου τα σημεία κλειδιά σε αυτό το παιχνίδι θα είναι τα εξής :

TRANSITION ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΟ - TRANSITION ΑΜΥΝΑ BARCA

Ο ΠΑΟ είναι από τις ικανότερες ομάδες να σκοράρουν γρήγορα. Η Barca με κάποια συγκεκριμένα ιδιαίτερα σχήματα υστερεί αμυντικά πολύ σε αυτόν τον τομέα. Αν και σε αυτό το παιχνίδι όπως και στα περισσότερα επιβάλει το up-tempo που επιδιώκει θα είναι ένα μεγάλο κλειδί. Ο ΠΑΟ είναι ομάδα που εκτελεί πολύ νωρίς και αποτελεσματικά ακόμη και σουτ 3π.

BARCELONA κλείνει την άμυνα πολύ στο 5 vs 5

O ΠΑΟ είναι η ομάδα με τις 2ες λιγότερες κατοχές στο μισό γήπεδο. Θέλει να τρέξει και ιδιαίτερα εντός έδρας. Η Barcelona σίγουρα θα επιδιώξει να κόψει τον ρυθμό και να πάει σε παιχνίδι μισού γηπέδου. Στις άμυνες στα Pick and Roll αλλά και στις κατοχές που παίζονται στο low post ( σε κάποια μας παγίδεψαν ) σχεδόν όλοι οι αμυντικοί θα είναι βαθιά μέσα στην ρακέτα. Εδώ είναι και ένα σημείο που πρέπει ο ΠΑΟ να μην παρασυρθεί καθώς ενώ διαθέτει κάποιους ικανούς σουτέρ , μέσα στο roster είναι και κάποιοι με όχι πρωταρχικό στοιχείο αυτό. Ο ΠΑΟ παίρνει λίγα τρίποντα ανά συνολικά σουτ με μέτρια ποσοστά και επίσης είναι μια ομάδα που είναι στις χαμηλές θέσεις με οτιδήποτε έχει να κάνει με SPOT UP εκτέλεση ! Η επίθεση στα CLOSE OUT θα είναι πολύ σημαντική σε αυτό ιδιαίτερα το παιχνίδι όπως και η επιλογή των σουτ. Συνέπεια της κλειστής άμυνας τους είναι ότι οι αντίπαλοι τους κάνουν τα 2α περισσότερα λάθη και ότι είναι από τις ομάδες με πολύ ψηλό δείκτη στα κλεψίματα ! Αυτό το στατιστικό επίσης στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα είναι πολύ σημαντικό.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ