23.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπάλα είναι και γυρίζει

Πλησιάζοντας προς το φινάλε του πρώτου γύρου η αγωνία μεγαλώνει σε ουρά και θέσεις που οδηγούν στην τετράδα του πρωταθλήματος και πίσω από τον Παναθηναϊκό που ξεχωρίζει σαν την μύγα μέσα στο γάλα από τους υπόλοιπους. Η αυλαία της 11ης αγωνιστικής άνοιξε με το πάλαι ποτέ ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Αρη (με νέο τεχνικό τον Σάββα Καμπερίδη, μέχρι την περασμένη εβδομάδα συνεργάτη του Σούλη Μαρκόπουλου) όπου η Ενωση σημείωσε άνετα την 6η συνεχόμενη νίκη της (92-79) και αναρριχήθηκε - προσωρινά - μόνη στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Περιμένοντας να δει εάν θα έχει συγκατοίκους Προμηθέα και Περιστέρι που έχουν έχουν δύσκολες αποστολές. Την ίδια ώρα ο Αρης έμεινε καθηλωμένος μόνος στην ουρά της βαθμολογίας και απλά ελπίζει να μην αυξήσουν τη διαφορά οι ομάδες που "κυνηγάει".

Μεγάλο ενδιαφέρον σε Θεσσαλονίκη, Παλαιό Φάληρο, Ρέθυμνο, Λήμνο, Λαύριο αλλά ακόμα και σε Περιστέρι καθώς περιλαμβάνει η αγωνιστική πολλά παιχνίδια με ενδιαφέρον όπου μπορεί να εξελιχθούν - κάποια από αυτά τουλάχιστον - και σε ντέρμπι.

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια της 11ης αγωνιστικής είναι αυτό που διεξάγεται στο Ιβανώφειο μεταξύ του Ηρακλή και του Προμηθέα.

Οι Πατρινοί σαφώς και παραμένουν το φαβορί της συνάντησης, αλλά οι γηπεδούχοι έχουν επανέλθει στις καλές εμφανίσεις και τις νίκες με τελευταία το μεγάλο «διπλό» στη Ρόδο επί του Κολοσσού.

Ο σημερινός αγώνας θα είναι ο πρώτος μεταξύ των δύο ομάδων στην ιστορία της Basket League, όχι όμως και συνολικά αφού οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν στην Α2. Στην περίοδο 2015-16 ο Ηρακλής είχε νικήσει και στα δύο παιχνίδια. Στη Θεσσαλονίκη με 65-55 με 17 πόντους του Γκιουλέκα (ο Νίκος Πέττας είχε 15 για τον Προμηθέα) και στο ματς της Πάτρας με 82-80 έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον Δέσπο που είχε 22 πόντους ενώ για τον Προμηθέα ο Νίκος Πέττας ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ με 20.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Κομβικό παιχνίδι στη μάχη για τη σωτηρία, με τους γηπεδούχους πάντως σε περίπτωση νίκης να έχουν κάνει σχεδόν τον τέλειο πρώτο γύρο και να μπορούν ακόμα και να αλλάξουν σχεδιασμό. Πάντως και οι δύο ομάδες έχουν εξαιρετική ψυχολογία. Οι Κυανέρυθροι πάνε για την τρίτη συνεχόμενη νίκη τους μετά την επικράτησή τους επί του ΠΑΟΚ στο Παλαιό Φάληρο και του Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Η Λάρισα επικράτησε του Ρεθύμνου, πετυχαίνοντας τη δεύτερη νίκη της με τον Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο της και πλέον ψάχνει να βρει το πρώτο της «διπλό» για να ξεφύγει για τα καλά από τις τελευταίες θέσεις.

Ο Πανιώνιος ήταν μέρος της καριέρας τριών παικτών αλλά και του προπονητή της Λάρισας. Την κυανέρυθρη φανέλα φόρεσαν ο Νώντας Παπαντωνίου (11,3 πόντοι, 3,9 ασίστ) και ο Νταρνέλ Χάρις (9,7 πόντοι, 4,4 ριμπάουντ) στην περσινή σεζόν, όπως και ο Τάσος Σπυρόπουλος στη διετία 2013-15 αγωνιζόμενος σε  25 παιχνίδια Πρωταθλήματος.

Παλιά αλλά όχι ξεχασμένη είναι η ιστορία του προπονητή της Λάρισας στον Πανιώνιο. Ο Βαγγέλης Αγγέλου πέρασε μία τριετία στη Νέα Σμύρνη, φορώντας τη φανέλα της ομάδας από το 1992 ως το 1995. Σε αυτό το διάστημα μέτρησε 103 παιχνίδια Πρωταθλήματος με 474 πόντους και 277 ασίστ. Απλά δεν γυρίζει ως αντίπαλος στο ιστορικό γήπεδο της οδού Αρτάκης αλλά στο Παλαιό Φάληρο.

ΗΦΑΙΣΤΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Η κόντρα δύο ομάδων που εκπροσωπούν δύο από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς μάλιστα τόσο ο Ηφαιστος Λήμνου όσο και ο Κολοσσός Ρόδου προέρχονται από δύο συνεχόμενες ήττες, μια αναμενόμενη (από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό) και μια οδυνηρή στην έδρα τους (Ο Ηφαιστος από τον Ιωνικό και ο Κολοσσός από τον Ηρακλή).

Συνυπάρχουν στην κατηγορία από την περσινή σεζόν όπου ο Ήφαιστος είχε κάνει το 2/2. Είχε πάρει το παιχνίδι στο “Ν.Σαμαράς” με 82-76 έχοντας ως κορυφαίο τον νυν παίκτη του Κολοσσού Τάιρον Μπρέιζελτον (20 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και επτά ασίστ) ενώ 16 πόντους είχε ο Τζέρι Σμιθ. Για τους Ρόδιους ο Ντιγκς είχε 18 πόντους και έξι κλεψίματα ενώ 15 πόντους είχε ο Μπράουνινγκ.

Δύο παίκτες που θα αγωνιστούν σήμερα, ένας για κάθε πλευρά, αγωνίστηκε στο παρελθόν στον αντίπαλο του. Ο Δημήτρης Σταμάτης διανύει τη δεύτερη σεζόν του στον Ήφαιστο όμως πριν γίνει κάτοικος Λήμνου, πέρασε μία σεζόν στη Ρόδο ως παίκτης του Κολοσσού  (2017-18). Ο Τάιρον Μπρέιζελτον επιστρέφει στη Λήμνο ως αντίπαλος του Ηφαίστου τον οποίο βοήθησε σημαντικά στον δρόμο ως τα πλέι οφ, στην παρθενική σεζόν της ομάδας στην κατηγορία έχοντας μέσους όρους 8,5 πόντους, 3,9 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΙΩΝΙΚΟΣ

Στην Κρήτη η ομάδα του Ρεθύμνου έχει πετύχει και τις τρεις μεγάλες νίκες της (κόντρα σε ΑΕΚ, Προμηθέα και Αρη) και ψάχνει το καρέ νικών την ώρα που οι Νικαιώτες γλυκάθηκαν από τη μεγάλη νίκη επί του Περιστερίου και ψάχνουν ένα "διπλό" που θα τους εδραιώσει στην πρώτη τετράδα-πεντάδα του πρωταθλήματος ενώ θέλουν να συνεχίσουν το νικηφόρο σερί (νίκες επί Ηφαίστου και Περιστερίου στα τελευταία παιχνίδια).

Τρεις παίκτες και ο προπονητής του Ιωνικού έχουν κάνει αξιοσημείωτο πέρασμα από το Ρέθυμνο και το περιβάλλον του “Μ.Μερκούρη” θα είναι οικείο και θα τους ξυπνήσει ευχάριστες αναμνήσεις. Ο Ρόλαντ Σάφτενααρ πέρασε τρεις σεζόν στην Κρήτη (2014-17) κι έτσι είναι ψηλά στις περισσότερες ιστορικές λίστες της ομάδας στην κατηγορία. Ο Ολλανδός μέτρησε σε αυτό το διάστημα 66 αγώνες Πρωταθλήματος (4ος), 573 πόντους (4ος) και 340 ριμπάουντ (1ος). Ο Θωμάς Κώττας αγωνίστηκε στο Ρέθυμνο στη διετία 2016-18 και είναι ένας από τους 14 παίκτες στην ιστορία της ομάδας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που μετράει 50+ ματς Πρωταθλήματος με τη φανέλα της ενώ ο Στιβ Μπαρτ ήταν ακρογωνιαίος λίθος της περσινής ομάδας με μέσο όρο 19 πόντων και 5,8 κερδισμένων φάουλ σε 26 ματς. Πέραν των τριών αυτών παικτών και το όνομα του Νίκου Βετούλα είναι συνδεδεμένο με το Ρέθυμνο . Ο νυν προπονητής του Ιωνικού είναι τρίτος στη λίστα των προπονητών των Κρητικών σε αγώνες στη  Basket League αφού κοουτσάρισε την ομάδα σε 42 ματς με απολογισμό 19 νικών και 23 ηττών, διαδεχόμενος τον Τόνι Κωνσταντινίδη στην εξέλιξη της σεζόν 2016-17 -την οδήγησε στην τελευταία παρουσία της στα πλέι οφ- και μένοντας στον πάγκο της σε ολόκληρη τη σεζόν 2017-18.  

 

ΛΑΥΡΙΟ -ΠΑΟΚ

Από διαδοχικές ήττες προέρχονται Λαύριο (ΑΕΚ εντός, Ηρακλή και Προμηθέα εκτός έδρας) και ΠΑΟΚ (από ΑΕΚ εντός και Πανιώνιο εκτός)  που θα τεθούν αντιμέτωποι σήμερα το απόγευμα. Με τον Δικέφαλο του Βορρά πάντως να έχει χάσει μόλις μια φορά από τις πέντε που έχει βρεθεί στο Λαύριο !

Στους 10 αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο της Basket League ο ΠΑΟΚ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, αφού νίκησε στους οχτώ. Τέσσερις από τις νίκες των “ασπρόμαυρων” ήταν στα πέντε ματς που έγιναν στο Λαύριο. Η μοναδική πάντως νίκη των γηπεδούχων ήταν εμφατική, αφού σημειώθηκε με 90-72 στο ματς της προπερασμένης περιόδου (Γκρέι 19, Ουίγκινς 18 – Μαργαρίτης 15, Γκος 12). Οι τέσσερις εκτός έδρας νίκες του Δικεφάλου από την άλλη πλευρά, σημειώθηκαν όλες με διψήφιες διαφορές: 78-62 το 2015-16 (Μπολντς 14, Γιανγκ και Περράκης 13 – Μαργαρίτης 20, Χάτσερ 15), 73-63 στην κανονική περίοδο του 2016-17 (Γιανγκ και Χάμιλτον 14 – Χρυσικόπουλος 19, Κλάντον 17π, 16ρ.), με 78-68 στην πρώτη φάση των πλέι οφ του 2017 (Γκρέι 19, Νίξον και Χάμιλτον 11 – Κλάντον 15, Σόμπι και Άσκα 13) και με 77-64 στην περσινή σεζόν (Λαμπ 18, Μιλόσεβιτς 11 – Γκος 25π, 5/8τρ, 5κλ, Μορέιρα 15π, 7ρ, 4ασ.).

Ο Αντουεϊν Ουίγκινς διανύει την τρίτη σεζόν του στην ΕΚΟ Basket League με τρίτη διαφορετική ομάδα. Τώρα πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτήν που τον έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού στη σεζόν 2017-18 αγωνίστηκε στο Λαύριο. Δύο χρόνια μετά, ο νυν παίκτης του ΠΑΟΚ, είναι στην 9η θέση των σκόρερ της ομάδας της λαυρεωτικής στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα με 309 πόντους, 6ος σε εύστοχα δίποντα με 110, 6ος στα ριμπάουντ με 145, 10ος στα κλεψίματα με 25 και 2ος στα κοψίματα με 31.

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μεταξύ της δύσκολης εξόδου στη Βαρκελώνη και την φιλοξενία την Τρίτη της Φενέρμπαχτσε και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έχει να παίξει την Κυριακή στο Περιστέρι, εκεί δηλαδή που έχασε πέρυσι ! Ομως παρά το γεγονός ότι βαθμολογικά ήδη έχει αποσπαστεί από τους αντιπάλους του, ο πρωταθλητής Ελλάδος και ο Ρίκ Πιτίνο δεν θέλουν να χαλάσουν το αήττητο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Για τους γηπεδούχους του Νίκου Παπανικολόπουλου αυτό είναι ένα μεγάλο τέστ για να δοκιμάσουν στο μάξιμουν τις δυνάμεις τους και να φανούν ανταγωνιστικοί σε ένα παιχνίδι όπου ο Αμερικανός τεχνικός των Πρασίνων είναι βέβαιο ότι θα κάνει και ροτέισον για να πάρουν ανάσα βασικοί του παίκτες.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Ν. Σαμαράς 15.30 Ήφαιστος-Κολοσσός

(ΕΡΤ Sports / ERT Play 1)

Ιβανώφειο 15.45 Ηρακλής-Προμηθέας Π. (ΕΡΤ Sports / ERT Play 2)

Σοφία Μπεφόν 15.45 Πανιώνιος-Λάρισα

(ΕΡΤ Sports / ERT Play 3)

Μ.Μερκούρη 15.45 Ρέθυμνο-Ιωνικός Ν.

(ΕΡΤ Sports / ERT Play 4)

Λαυρίου 17.45 Λαύριο-ΠΑΟΚ (ERT Sports)

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Α. Παπανδρέου 19.00 Περιστέρι–Παναθηναϊκός (ΕΡΤ 2)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ