10.6 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Διεκδικώντας την άνοδο εδώ και 30 χρόνια !

Η μεγάλη επιστροφή του Πανιωνίου στην Α1 ήταν το θέμα που μονοπώλησε εφέτος το συναρπαστικό πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, το οποίο έχει αναβαθμιστεί από τη θέσπιση των πλέι οφ και των πλέι άουτ.

Ο Φάρος Κερατσινίου που ακολούθησε μέσω πλέι οφ (και σπάζοντας τις έδρες του Δούκα και του Ηρακλή) τον Πανιώνιο θα είναι η 59η ομάδα που θα έχει έστω και μια συμμετοχή (αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά) στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ μέχρι και σήμερα.

Το Basketa.gr  ξεσκονίζοντας τα μπασκετικά κιτάπια, θυμίζει τις ομάδες που έχουν πάρει τον άνοδο όλα αυτά τα 30 χρόνια από τη στιγμή της θέσπισης της Α2 κατηγορίας.

 

Περίοδος 1986-87:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
Η πρώτη σεζόν της Α2 είχε πρωταθλητή τον Πανελλήνιο (που έφτασε μάλιστα μέχρι τον τελικό του κυπέλλου χάνοντας από τον μεγάλο Αρη) ενώ το Παγκράτι που ήταν 2ο έπαιξε στα πλέι οφ της Α1, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την άνοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος πήρε τον τίτλο (και την άνοδο) την τελευταία αγωνιστική επικρατώντας στο ντέρμπι κορυφής στο Παγκράτι με 77-76 τερματίζοντας πρώτος με 39 βαθμούς έναντι 37 του Παγκρατίου.

Περίοδος 1987-88:
ΣΠΟΡΤΙΓΚ-ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο Φίλιππος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε τη άνοδό του μέσω των πλέι οφ της Α1, όπου τότε οι δύο πρώτες ομάδες της Α2 συνήθως έπαιζαν στα πλέι οφ της μεγάλης κατηγορίας. Με τον πρωταθλητή να διεκδικεί μέχρι και έξοδο στο κύπελλο Κόρατς (!) και τον δευτεραθλητή της Α2 την άνοδό του.

Περίοδος 1988-89:
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΠΑΓΚΡΑΤΙ-ΕΣΠΕΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Είναι η χρονιά όπου οι ομάδες της Α1 αυξάνονται από 10 σε 12 και έτσι εκείνη τη σεζόν υποβιβάστηκε από τη μεγάλη κατηγορία μόνο ο τελευταίος (ο Φίλιππος Θεσσαλονίκης που υστέρησε κατά ένα βαθμό από τον Σπόρτιγκ) και ανέβηκαν οι τρεις πρώτες ομάδες της Α2 με τον Εσπερο να είναι ο κερδισμένος της αναδιάρθρωσης.


Περίοδος 1989-90:
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρώτη άνοδος για την ομάδα του Παπάγου, που είναι μάλιστα μαζί με τον Σπόρτιγκ οι δύο ομάδες με τους περισσότερους τίτλους πρωταθλητή της Α2 (από 3) και επιστροφή για τελευταία φορά του Φιλίππου.

Περίοδος 1990-91:
ΣΠΟΡΤΙΓΚ-ΔΑΦΝΗ
Πρώτη άνοδος στη μεγάλη κατηγορία και για τη Δάφνη που έγραψε τη δική της ιστορία στην Α1.

Περίοδος 1991-92:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΚΟΣ-ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η τελευταία αναδιάρθρωση της μεγάλης κατηγορίας μέχρι σήμερα έφερε για μια ακόμα φορά τρεις ομάδες από την Α2 στην Α1 που περνούσε πλέον σε επαγγελματικό επίπεδο (πρώτο πρωτάθλημα του τότε ΕΣΑΚ, σήμερα ΕΣΑΚΕ, το 1992-93).
Από την Α1 είχε πέσει ο Παπάγου και με τις τρεις ομάδες που ανέβηκαν η μεγάλη κατηγορία πλέον θα είχε 14 ομάδες.

Περίοδος 1992-93:
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΜΙΛΩΝΑΣ
Νέα άνοδο Παπάγου, πρώτη για τον Μίλωνα.

Περίοδος 1993-94:
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΣΠΟΡΤΙΓΚ
Η ομάδα θαύμα των Αμπελοκήπων του Γιώργου Καλαφατάκη που “κατάπινε” τις κατηγορίες μέχρι και την Α1 όπου μάλιστα παρέμεινε και μια σεζόν.

Περίοδος 1994-95:
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Περίοδος 1995-96:
ΠΕΙΡΑΙΚΟΣ-ΒΑΟ

Περίοδος 1996-97:
ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΔΑΦΝΗ

Περίοδος 1997-98:
ΝΗΑΡ ΗΣΤ-ΜΑΡΟΥΣΙ

Περίοδος 1998-99:
ΔΑΦΝΗ-ΕΣΠΕΡΟΣ

Περίοδος 1999-2000:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ-ΜΙΛΩΝΑΣ

Περίοδος 2000-2001:
ΚΑΟ ΔΡΑΜΑΣ-ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Περίοδος 2001-2002:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Περίοδος 2002-2003:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
Η ιστορική ομάδα της Πάτρας επανήλθε στη μεγάλη κατηγορία ενώ τη δεύτερη προνομιούχο θέση είχε πάρει το Παλαιό Φάληρο του Κώστα Σορώτου σε μια από τις πιο μεγάλες εκπλήξεις στην ιστορία της κατηγορίας. Μια ωραία παρέα, που έπαιξαν ωραίο μπάσκετ, αλλά διοικηκά του στέρησαν το όνειρο της συμμετοχής στην Α1.
Το Παλαιό Φάληρο δεν έπαιξε ποτέ στη μεγάλη κατηγορία και τη θέση του πήρε η 3η ομάδα, ένας παλιός γνώριμος της Α1, ο Ηλυσιακός.

Περίοδος 2003-04:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΜΕΝΤ-ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τρίτη φορά στην ιστορία της Α2 όπου την άνοδο πήραν όχι μόνο οι δύο, αλλά οι τρεις πρώτες ομάδες της κατάταξης. Η Ολύμπια Λάρισας ήταν η ευνοημένη καθώς εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία συμμετοχής του ιστορικού Περιστερίου στην Α1 κσι την οικιοθελή του αποχώρηση.

Περίοδος 2004-05:
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Περίοδος 2005-06:
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΙΓΑΛΕΩ

Περίοδος 2006-07:
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΡΕΘΥΜΝΟ
Σημαντική χρονιά για το μπάσκετ της περιφέρειας καθώς ο Κολοσσός Ρόδου επέστρεψε στην Α1 για να γίνει πλέον μόνιμος κάτοικος ενώ και το Ρέθυμνο που πήρε την πρώτη του άνοδο έδειχνε ότι κάτι καλό πάει να δημιουργηθεί και πάλι στην Κρήτη.
Βέβαια για να ανέβει εκείνη τη χρονιά η ομάδα του Ρεθύμνου (3η εκείνη τη σεζόν στην Α2) χρειάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορτία, ο πρωταθλητής της Α2 (ο ιστορικός Σπόρτιγκ) να δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στη μεγάλη κατηγορία.

Περίοδος 2007-08:

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΒΑΛΑ

Νέα ιστορία μπασκετικής τρέλλας καθώς εκείνη τη σεζόν πίσω από τα Τρίκαλα είχε ανέβει το Πανόραμα Θεσσαλονίκης που όμως δήλωσε αδυναμία συμμετοχής. Το εκμεταλλεύτηκε η Καβάλα που αγωνιζόταν στο Βόρειο όμιλο της Γ’ εθνικής και προχώρησε σε συγχώνευση-απορρόφηση με το Πανόραμα, ανεβαίνοντας έτσι σε μια νύχτα από τη Γ’ εθνική στην Α1 !

Περίοδος 2008-09:
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ


Περίοδος 2009-10:
ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ

Περίοδος 2010-11:
ΚΑΟ ΔΡΑΜΑΣ-ΡΕΘΥΜΝΟ

Περίοδος 2011-12:
ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Ενα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα της Α2 με τον δεύτερο Απόλλωνα Πάτρας να κερδίσει την άνοδο στην τριπλή ισοβαθμία με ΑΕΚ και Ικαρους Σερρών.

Περίοδος 2012-13:
ΚΗΦΙΣΙΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ


Ενα από τα πιο συγκλονιστικά πρωταθλήματα της Α2 όλων των εποχών. Τα Τρίκαλα με τη νίκη τους επι της Κηφισιάς με απίθανο καλάθι στη λήξη είχαν εξασφαλίσει την άνοδο (υπερτερώντας σε ισοβαθμίες) είτε ώς πρωταθλητές είτε ως δευτεραθλητές μια αγωνιστική πριν το φινάλε καθώς στο φινάλε φιλοξενούσαν το αδύναμο Παγκράτι.
Η Κηφισιά έπαιξε γηπεδούχος με τον Φιλαθλητικό των Γιάννη και Θανάση Αντεντοκούμπο τελευταία αγωνιστική με το νικητή νσ εξασφαλίσει επίσης την άνοδο.
Τελικά οι Κηφισιώτες πήραν τη νίκη άνοδο, επικρατώντας με 89-81 μετά από τρείς παρατάσεις και με τους φιλοξενούμενους να έχουν χάσει το καλάθι της χρονιάς στην τελευταία φάση της δεύτερης παράτασης (η μπάλα μπήκε και βγήκε στο σούτ του Σαλούστρου).

Περίοδος 2013-14:

ΑΕΚ-ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ


Η μεγάλη επιστροφή της Βασίλισσας του ελληνικού μπάσκετ στα μεγάλα σαλόνια και η ευχάριστη έκπληξη του Κόροιβου Αμαλίάδας που έκανέ σεφτέ ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία νικώντας στο ντέρμπι ανόδου της τελευταίας αγωνιστικής την Καβάλα με 58-57.

Περίοδος 2014-15:
ΚΑΒΑΛΑ-ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΛΑΥΡΙΟ


Η Καβάλα έκανε περίπατο και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια με 47 βαθμούς, ενώ ακολούθησε ο Αρκαδικός που ήταν δεύτερος με 45. Το Λαύριο νικώντας την τελευταία αγωνιστική στον πόντο την πρωταθλήτρια Καβάλα (73-72) πήρε στο νήμα την 3η θέση που έδωσε τελικά και αυτή άνοδο μετά την απόχώρηση του ΚΑΟ Δράμας από την Α1.

Περίοδος 2015-16:
ΚΥΜΗ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ-ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Η πιο “τρελλή” χρονιά της Α2 ήταν αναμφίβολλα η περσινή. Η Κύμη όπως συνήθιζε όλες τις χρονιές που ανέβαινε μαζί με τον Φάρο τις κατηγορίες, επικρατώντας πολύ εύκολα (67-56) του αντιπάλου της την προτελευταία αγωνιστική στέφτηκε πρωταθλήτρια.
Ο Φάρος Κερατσινίου που είχε φτάσει μέχρι τον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, μέσω των πλέι οφ (και νικώντας τρεις φορές τον Προμηθέα Πάτρας) πήρε για πρώτη φορά την άνοδο στην Α1.
Ομως τελικά δεν συμμετείχε, παραμένοντας στην Α2 και έτσι ο Προμηθέας πήρε το δεύτερο εισιτήριο ανόδου. Μετά την αποχώρηση της Κηφισιάς από την Α1 και δεδομένου ότι ο Εθνικός δεν δέχτηκε να πάρει το εισιτήριο, η ΕΟΚ αποφάσισε δια ψηφοφορίας και την (3η) κενή θέση στη μεγάλη κατηγορία πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Δόξα Λευκάδας.

Περίοδος 2016-17:
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΦΑΡΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ


Η μεγάλη επιστροφή του ιστορικού είναι γεγονός ενώ ως Déjà vu θα μπορούσε να καταγραφεί η περίπτωση του Φάρου καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα του Κερατσινίου πήρε την άνοδο (πέρυσι είχε αποφασίσει να μην ανέβει και να παραμείνει στην Α2).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ