27 C
Athens
Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Η (νέα) αρχή θα πρέπει να δομηθεί σε απόλυτα στερεές βάσεις

ΧΘΕΣ (που λέει ο λόγος) πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά για τον Ολυμπιακό που φτάνει #mexritelous και ετοιμάζεται να υποβιβαστεί στην Α2 κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του (τη δεκαετία του 1960 που είχε υποβιβαστεί – αγωνιστικά – από τη Α’ εθνική δεν υπήρχε η εν λόγω κατηγορία ακόμα).
Θα μπορούσε να πει κανείς: «Τέλος εποχής» αλλά με βάση τα δεδομένα και τις διαβεβαιώσεις των προέδρων του Ολυμπιακού και – τελευταία – το διάλογο του Γιώργου Αγγελόπουλου με οπαδούς της ομάδας στο παγκόσμιο συνέδριο της θύρας 7,  κάθε άλλο.
Οι πρόεδροι δείχνουν (και θα πρέπει άμεσα να το αποδείξουν και στην πράξη) πιο αποφασισμένοι από ποτέ όχι απλά να παραμείνουν στον Ολυμπιακό αλλά να ενισχύσουν την ομάδα εν’ όψει της νέας χρονιάς.
Αν μη τι άλλο η εφετινή (μακράν η χειρότερη των Ερυθρολεύκων επί δικής τους θητείας) σεζόν στράβωσε με «Δούρειο Ιππο» δηλαδή εκ των έσω απο λανθασμένες ενέργειες κυρίως δικές τους αλλά και παικτών Ελλήνων και ξένων, όπως φυσικά και του κόουτς Μπλάτ που δεν είναι άμοιρος ευθυνών κυρίως για το σχεδιασμό της ομάδας και τους ξένους που έφερε – τελικά – στο λιμάνι.
Και όχι τόσο για τη διαχείριση της ομάδας μετά την αποχώρηση. Δεν είχε την εμπειρία σε αυτόν τον τομέα (όπως πχ θα είχε ένας Ελληνας προπονητής που ζει εκ των έσω εδώ και χρόνια καταστάσεις στο ελληνικό μπάσκετ).
Ηταν φανερό ότι οι πρόεδροι ενώ έδειξαν αποφασισμένοι να το πανε μέχρι τέλους, δεν είχαν βάλει τις ασφαλιστικές δικλίδες για να απορροφηθεί εσωτερικά η τεράστια δόνηση από την απόφαση αποχώρησης της ομάδας αρχικά από τον ημιτελικό του κυπέλλου και στη συνέχεια από το ίδιο το πρωτάθλημα.
Εχουμε ξαναπεί την (ταπεινή μας) άποψη ότι το τάιμινγκ για αυτό το βήμα δεν ήταν το κατάλληλο, καθώς είχαν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες να το πράξουν στο παρελθόν.
Οπως μετά το νικηφόρο περσινό πρώτο τελικό στο ΟΑΚΑ με τη χειρότερη ίσως διαιτησία της τελευταίας δεκαετίας ή στον αλήστου μνήμης τελικό κυπέλλου στο Ελληνικό με τον Παναθηναϊκό όπου ο Ολυμπιακός άρχισε τον αγώνα ενώ ο Χάινς είχε δεχτεί φωτοβολίδα στο κεφάλι στο ζέσταμα !
Οπως και να έχει η απόφαση είναι δική τους και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι θα χρεωθούν 101% τη πιο μελανή σελίδα του υποβιβασμού της ομάδας (εφόσον τελικά συμβεί).
Ομως τηρούν μια γραμμή, και από εκεί και πέρα, το θέμα είναι να χτίσουν την ομάδα για του χρόνου όπου το πιθανότερο είναι (η κανονική, καθώς στην Α2 όπως είπε και ο Γιώργος Αγγελόπουλος θα υπάρχει ένα σύνολο που θα πλαισιώνεται κυρίως από τους εξαιρετικούς έφηβους της ομάδας) να παίζει μόνο στην Ευρωλίγκα.
Εκεί ο μίνιμουμ ρεαλιστικός στόχος, επιβάλλεται να είναι η επιστροφή στο φάιναλ φορ μετά από μια διετή απουσία και κυρίως να υπάρξει μια ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους απ’ όλους χωρίς να έχουν πλέον δικαιολογίες κανένας, πρόεδροι, παίκτρες, και προπονητής (που εφόσον το επιθυμεί, δικαιούται να είναι ο Ντέηβιντ Μπλάτ για μια δεύτερη ευκαιρία).
Ολοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε όλα (πληρωμές, κανονικότητα, ηχητικά) και σε κάθε τι άλλο που μπορεί να διαταρράξει τα μέχρι πέρυσι – με μεγάλο βαθμό στεγανότητας – Ερυθρόλευκα αποδυτήρια.

Την ίδια ώρα το δάσος είναι σαφέστατα στη Βιτόρια όπου ένας δικός μας άνθρωπος (ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Δημήτρης Ιτούδης) θα επιχειρήσει απόψε να γίνει ο πρώτος Ελληνας τεχνικός που θα έχει κατακτήσει δύο Ευρωλίγκες !
Το δάσος είναι σαφέστατα επίσης και στο Μιλγουόκι και στα απίθανα κατορθώματα του τρομερού και φοβερού Γιάννη Αντετοκούνμπο που επιχειρεί να οδηγήσει την ομάδα του (προηγείται ήδη με 2-0 των Ράπτορς) στον τελικό του ΝΒΑ και να διεκδικήσει το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου !
Εδώ για μια ακόμα φορά εμμονικά έχουμε μείνει στο…ξερακιανό δέντρο του ελληνικού μπάσκετ (ευτυχώς χωρίς να επηρεάζεται η εθνική ομάδα ακόμα τουλάχιστον), στη μιζέρια μας και στις μικρότητες των εκάστοτε παραγόντων. Που προτιμούν να βλέπουν – και να ζουν – πάνω στο μικρό δέντρο αντί να απολαμβάνουν τη βόλτα τους στο πανέμορφο δάσος.
Εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται χθες ο Νίκ Καλάθης (για να βραβευτεί) που αναδείχθηκε δικαίως μέλος της κορυφαίας πεντάδας της χρονιάς στην Ευρωλίγκα, αλλά ο ίδιος έπρεπε να προετοιμάζεται για ένα ντέρμπι που δεν πρόκειται να διεξαχθεί !
Οσο για τις άλλες ομάδες (τα…βατράχια δηλαδή που την πληρώνουν όταν τσακώνται τα βουβάλια, δηλαδή οι αιώνιοι) τι να πει κανείς. Τα είπε με τον καλύτερο τρόπο ο τεχνικός του Χολαργού Αρης Λυκογιάννης: “Γελάει όλη η Ευρώπη με το ελληνικό μπάσκετ” !
Κάποτε περηφανευόμασταν ότι έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα της Γηραιάς Ηπείρου, τώρα πλέον δεν έχουμε καν πρωτάθλημα, αλλά παρωδία.

Και δεν είναι μόνο η στάση του Ολυμπιακού. Είναι η αποχώρηση (αρχικά) του Παναθηναϊκού από το πρωτάθλημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάτι που στοίχισε τον υποβιβασμό του Λαυρίου. Το πως τελειώνει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, αλλά και τις διακοπές που είχε ως τώρα η διοργάνωση. 

Αλήθεια γιατί να μην κάνει ένσταση ο χαμένος του τελικού των πλέι οφς της Α2 (Ηρακλής-Καστοριά με τον Γηραιό να προηγείται με 2-0 νίκες από την κανονική περίοδο) απαιτώντας άμεση άνοδο στην Α1 στη θέση του Ολυμπιακού εφόσον τελικά υποβιβαστεί.
Διότι στις ατελείωτες συνεδριάσεις στον ΕΣΑΚΕ, για αναδιάρθρωση είπαν, για υποβιβασμό ομάδας που δεν θα κατέβει στα πλέι οφς είπαν, αλλά για το ποιά θα είναι η 16η ομάδα (σε μια τέτοια περίπτωση) δεν ξεκαθάρισαν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ