23.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

2021: Κορονοϊός vs Μπάσκετ: 2 ημίχρονο – 1 τελικό

Το 2021 ανήκει πια στο παρελθόν όμως η «μάχη» απέναντι στον κορονοϊό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση!

Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε στην μπασκετική κοινότητα η χρονιά που ολοκληρώθηκε. Και πώς να συμβεί διαφορετικά; Μέχρι ενός σημείου η κατάσταση φαινόταν ελεγχόμενη, αλλά στο φινάλε του χρόνου η πανδημία «αντεπιτέθηκε» και είχε ως αποτέλεσμα να βγει «νικήτρια».

Αν επρόκειτο για έναν αγώνα διάρκειας δώδεκα μηνών, τότε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το μπάσκετ επικράτησε στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο κομμάτι αυτής της ιδιαίτερης αναμέτρησης, ο Covid-19 ήταν εκείνος που -δυστυχώς για όλους- βγήκε νικητής, οδηγώντας σε εκατοντάδες κρούσματα και σωρεία αναβολών.

Τον Γενάρη, τον Φλεβάρη και το Μάρτιο ο κορονοϊός είχε τον πρώτο λόγο. «Χτύπησε» ουκ ολίγες ομάδες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο και η μία αναβολή διαδεχόταν την άλλη. Ακόμα και στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας υπήρξε αλλοίωση, με τη Φενέρμπαχτσε να παρατάσσεται με σύνθεση ανάγκης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και να μην τη δυσκολεύει καθόλου, στη «μάχη» για ένα εισιτήριο που θα οδηγούσε στο Final 4 της Κολωνίας.

Από τον Απρίλιο κι έπειτα οι αγώνες -στη συντριπτική τους πλειονότητα- διεξήχθησαν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Παρόμοια η κατάσταση και στους καλοκαιρινούς μήνες, με τα Προολυμπιακά Τουρνουά για την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Τόκιο να λαμβάνουν χώρα δίχως ιδιαίτερα απρόοπτα.

Άπαντες πίστευαν ότι πλέον το «νερό είχε μπει στο αυλάκι». Οι εμβολιασμοί προχωρούσαν με γρήγορο ρυθμό σε ολόκληρο τον πλανήτη και η κανονικότητα έμοιαζε να επιστρέφει αργά μεν, αλλά με σταθερά βήματα δε.

Τα γήπεδα άνοιξαν παντού και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ξεσκάει, έστω κι αν τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας υπήρχαν κανονικά προκειμένου να μην γίνει κάποιο »πισωυγύρισμα».

Αυτό τελικά δεν έμελλε να αποφευχθεί. Και πώς να γινόταν άλλωστε; Η παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στα τέλη του Νοέμβρη ξεκινώντας από την Αφρική και σαρώνει ακόμα και τις πρώτες ώρες του 2022 σε ολόκληρη τη γη.

Θέλοντας και μη έπρεπε να παρθούν ορισμένες αποφάσεις κατά της εξάπλωσης της πανδημίας με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία καθημερινά και να ξεπερνούν ακόμα και τις 30.000 στην Ελλάδα.

Στις εξέδρες των κλειστών γηπέδων μπάσκετ έμειναν πάλι τα... άδεια καθίσματα τα οποία συντρόφευαν τις προσπάθειες των αθλητών. Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αποφασίστηκε να περιοριστεί ο αριθμός προσέλευσης θεατών.

Οι ομάδες έζησαν deja vu, καθώς παίκτες, προπονητές αλλά και μέλη των διοικήσεων προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Και κάπως έτσι ανοίγει και η αυλαία του 2022. Με τον κόσμο να περιμένει να δει την εξέλιξη της κατάστασης και με τους αθλητές να ελπίζουν ότι θα παραμείνουν υγιείς.

Όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί υπομονή απ' όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να υπάρξει μία βελτίωση της κατάστασης που λογικά θα έρθει μαζί με τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας. Εξάλλου την τελευταία διετία είναι συνυφασμένη η ζωή όλων με τον κορονοϊό και ουδείς είναι σε θέση να αμφισβητήσει του λόγου το αληθές.

Η ευχή όλων είναι ότι ακριβώς σ' ένα χρόνο από σήμερα, δηλαδή την Πρωτοχρονιά του 2023, θα έχει γίνει το επόμενο βήμα και η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ότι νικάει τον ιό κι επιστρέφει στην κανονικότητα που τόσο πολύ έχει λείψει απ' όλους, δίχως «ναι μεν αλλά» όπως ισχύει τώρα.

Κι αν ο κορονοϊός θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αναδείχθηκε νικητής στη «μάχη» του 2021, η ελπίδα πεθαίνει πάντοτε τελευταία και η αισιοδοξία δεν θα πρέπει ποτέ να πάψει να υφίσταται!

Καλή χρονιά σε όλους!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ