24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Δεν τον προσέχεις μόνο για τα τατουάζ

O Γιάνις με το ένα...ν (αλλά και με ι στο τέλος για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις) έχει πέραση στον Ολυμπιακό καθώς μετά τον Στρέλνιεκς, έρχεται και δεύτερος Γιάνις, στο λιμάνι ο συμπατριώτης του Τίμα.

Που φυσικά αναμένεται με πρώτο και καλύτερο να...τακιμιάσει  με τον Γιώργο Πρίντεζη. Μόνο για τα τατουάζ τους να κάτσουν να μιλήσουν στην πρώτη συνάντηση, πάει η μέρα του Λετονού στην Αθήνα. Ο νέος άσος του Ολυμπιακού τρελαίνεται για τα τατουάζ καθώς ο πατέρας του τον μύησε σε αυτό όταν του έκανε δώρο το πρώτο σώμα του, σε ηλικία μόλις 18 ετών και το κυριότερο: "Χωρίς να πούμε τίποτε στη μητέρα μου" λέει με μια παιδική αφέλεια σε ένα βίντεο-παρουσίαση που είχε κάνει η Μπασκόνια που έχει ολόκληρη φάμπρικα από παίκτες γεμάτους με τατουάζ.

"Είναι κάτι που με εκφράζει, με χαλαρώνει και πάνω από όλα μου αρέσει" λέει ο Γιάνις Τίμα για τα εντυπωσιακά τατουάζ που έχει με πιο θεαματικό αυτό που καλύπτει το αριστερό του χέρι (από τον ώμο μέχρι τον καρπό) με εντυπωσιακές εικόνες και πρόσωπα που του θυμίζουν: "Την πόλη που γεννήθηκα και έπαιξα μπάσκετ, την Κράσλαβα" υπενθυμίζει  ο παίκτης για τη γενέτειρά του μια πόλη στη νοτιοανατολική Λετονία. Εκεί που έπιασε μπάλα στα χέρια του για πρώτη φορά, και έκανε και τα πρώτα του βήματα. Αν και την εξέλιξη στην καριέρα του την είχε όταν στα 15 του μετακόμισε στη Ρίγα για να παίξει με την ιστορική ομάδα της ΑSΚ  Ρίγα (η πρώτη Πρωταθλήτρια Ευρώπης και μάλιστα με τρία συνεχόμενα τρόπαια του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1958, 1959 και 1960).  Οταν η ομάδα διαλύθηκε λόγω χρεών έπαιξε με την ομάδα των νεαρών της Ρίγας (DSN) την οποία τη βοήθησε να ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Αργότερα πήγε στην Λιεπάγιας Λάουβας, ενώ με τη Βέντσπιλ κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα ενώ αναδείχθηκε και mvp  ενώ κατέκτησαν και τη λίγκα της Βαλτικής όπου και εκεί ανακηρύχθηκε mvp.

Εκείνη την εποχή (2013) έγινε ντράφτ στο ΝΒΑ, επιλέχθηκε στο Νο 60 από τους Μέμφις Γκρίζλις και αργότερα (2015)η ομάδα το Μέμφις ανατάλλαξε τα δικαιώματά του με τους Ορλάντο Μάτζικ και πήραν αυτά του  Λούκ Ριντνούρ.  Η ανοδική του πορεία τον έφερε στην Ζενίν Αγίας Πετρούπολης (2017-2018) μετά από ένα χρόνο στη Μπασκόνια που όμως δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα ήθελε και πλέον έχει το μεγάλο κίνητρο με τον Ολυμπιακό, να επιστρέψει μαζί του σε ένα φάιναλ φορ που μάλιστα είναι προγραμματισμένο να γίνει εκεί που έπαιζε μέχρι πρότινος, στη Βιτόρια !

Το μεγάλο του όπλο στα νεανικά του χρόνια (και με το οποίο έκανε τη διαφορά και στις "μικρές" εθνικές ομάδες της Λετονίας. χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κάτω των 18 το 2010) ήταν η σωματοδομή του και το πολύ γυμνασμένο κορμί του, που τον βοηθούσε να βγάζει απίστευτη ενέργεια στο παρκέ. 

 Εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο, πόσταρε όταν χρειαζόταν και ήταν δυνατός και στο drive, όμως ήταν από τους παίκτες που ο αντίπαλος προπονητής επέλεγε να τους αφήνει να σουτάρουν. Εκεί ο Λετονός φόργουορντ δούλεψε σκληρά και όχι απλά βελτιώθηκε αλλά έγινε ένας καλός σουτέρ (41.2% στα τρίποντα είχε πέρυσι με τη Μπασκόνια στην Ευρωλίγκα) και μάλιστα με σύνθετο ρεπερτόριο, σουτάροντας καλά τόσο εν στάσει όσο και βγαίνοντας από σκρίν, ακόμα και μετά από ντρίμπλα. Εχει κατά κάποιο τρόπο το απρόβλεπτο σουτ, εκεί που δεν το περιμένει πολλές φορές ο αντίπαλος.

Στο περσινό Ευρωμπάσκετ ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Λετονίας, παίζοντας όλους τους αγώνες στην Κωνσταντινούπολη (καθώς η Λετονία ήταν και στον όμιλο της Πόλης). Μάλιστα ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις του Ευρωμπάσκετ καθώς έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου λύγισε κόντρα στη μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία (103-97) σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι από τα καλύτερα της διοργάνωσης. Σημείωσε 22 πόντους εναντίον της Ρωσίας στην πρεμιέρα, 21 κόντρα στο Μαυροβούνιο στη φάση των "16" αλλά το καλύτερό του παοχνίδι ήταν απέναντι στο Βέλγιο του Μάτ Λοτζέσκι, όπου σημείωσε και 27 πόντους με τα χάιλαιτς από το συγκεκριμένο παιχνίδι να μπορείτε να τα δείτε πιο κάτω.

 

Στο λετονικό ολ στάρ γκέιμ του 2015 με 41 πόντους αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης ενώ το ίδιο χρόνο αναδείχθηκε και ο καλύτερος νέος παίκτης της σεζόν. Σαφώς το μέλλον του ανήκει, αλλά μπαίνει σε μια διαδικασία που θα αποτελέσει και για τον ίδιο και για τη (νέα) ομάδα του ένα μεγάλο στοίχημα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ