22 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Η σημαία στον ιστό της

Στην κάψα του Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και μάλιστα μέσα στον τελικό όπου είχε ιστορική σημασία (πρώτη διοργάνωση στην αφρικανική ήπειρο και μάλιστα θα έβγαζε καινούριο παγκόσμιο πρωταθλητή καθώς έπαιζε η Ισπανία με την Ολλανδία) η ανακοίνωση του Ολυμπιακού είχε ταράξει τα μπασκετικά νερά.

Ο Βασίλης Σπανούλης έβγαζε τα πράσινα και φορούσε τα ερυθρόλευκα στη μεγαλύτερη μετακίνηση Ελληνα παίκτη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, συνυπολογίζοντας μπασκετική και χρηματιστηριακή αξία αλλά και στο επίπεδο που βρίσκονταν τότε οι δύο "αιώνιοι".

Με τον Kill Bill μάλιστα να έχει ανακηρυχθεί ένα χρόνο νωρίτερα στο φάιναλ φορ του Βερολίνου mvp της διοργάνωσης (ίσως η πιο δύσκολη στην ιστορία) ξεχωρίζοντας στον καλύτερο Παναθηναϊκό της ιστορίας, ανάμεσα σε κολοσσούς συμπαίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Οι προκλήσεις ήταν κάτι που άρεσαν άλλωστε στο Kill Bill από μικρό παιδί όταν διάλεγε να παίξει στην ομάδα της γειτονιάς που ήταν αουτσάιντερ και ήθελε να την κάνει πρώτη. Στον Ολυμπιακό άλλαξε την σύγχρονη ιστορία των Πειραιωτών με τους οποίους στέφθηκε μάλιστα δύο φορές (back to back) πρωταθλητής Ευρώπης (2012, 2013) και έπαιξε άλλους δύο (χαμένους) τελικούς Ευρωλίγκας (2015 και 2017).

Μετά από 15 χρόνια οδήγησε το 2012 υπό την καθοδήγηση βέβαια του μέγιστου Ντούσαν Ιβκοβιτς τον Ολυμπιακό ξανά στην κορυφή της Ευρώπης (με τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των τελικών της Ευρωλίγκας από το -19 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας) αλλά και της Ελλάδας (απέναντι στον Παναθηναϊκό στην τελευταία σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς).

Οι πειραιώτες με τον Βασίλη Σπανούλη αρχηγό πήραν άλλα δύο πρωταθλήματα (2015 και 2016) με το τελευταίο  να το κρίνει αποκλειστικά ο ίδιος στους τρεις τελευταίους τελικούς μετά το 0-1 του Παναθηναϊκού. Με δύο μοναδικά buzzer beater στο ΟΑΚΑ στον 2ο και 4ο τελικό και με συνεχόμενους πόντους στον κρίσιμο τρίτο τελικό στο ΣΕΦ όπου ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή στο τέλος ενώ ο Παναθηναϊκός έδειχνε ικανός για δεύτερο μπρέικ. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά έσπασε το "ταμπού" του ΟΑΚΑ, καθώς κόντρα στην πρώην ομάδα του εκτός έδρας είχε συνήθως τα χειρότερα του παιχνίδια.

Πάντως εκείνη τη σεζόν, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, ένας και μόνο καλαθοσφαιριστής έκρινε σε τέτοιο βαθμό και τόσο κομβικά την υπόθεση τίτλος, σε συνεχόμενη σειρά τελικών μάλιστα. 

Η πιο μεγάλη επιτυχία των αδελφών Αγγελόπουλων, πέρα από την μεταγραφή του  το 2010, είναι οι τρεις ανανεώσεις από τότε, όταν μάλιστα το 2013 αποτελούσε το πιο "καυτό" όνομα στην Ευρώπη έχοντας οδηγήσει στον Ευρωπαϊκό τίτλο τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα με τα έξι τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Τον κέρδισαν οι πρόεδροι, όχι τόσο με τα χρήματα, όσο με τα λόγια και τη φιλοσοφία τους, σε τέτοιο βαθμό όπου στις δύο επόμενες ανανεώσεις, μια φορά μέσα στο Euro της Γαλλίας το 2016 και μία χθες, μέσα σε μουντιάλ και μάλιστα σε παιχνίδι της Βραζιλίας (!), ενώ οι δύο πλευρές έμειναν για ώρες στα γραφεία της Arcadia οι περισσότεροι (ιδιαίτερα χθες) φίλοι του Ολυμπιακού έγραφαν μηνύματα, ότι μάλλον βλέπουν τον αγώνα μαζί καθώς έχουν συμφωνήσει στα πρώτα πέντε λεπτά.

Η αλήθεια είναι ότι τα έβρισκαν σχετικά γρήγορα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός δεν πήγαινε στα ραντεβού με τον (σκληρό διαπραγματευτή) ατζέντη του Μίσκο Ρασνάτοβιτς, αλλά μόνος του και συζητούσαν ώρες με τους προέδρους για την ομάδα και το πλάνο.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι (παρά τα αρκετά λάθη τους) έχουν πετύχει πολλά στον Ολυμπιακό, έχοντας δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μοντέλο στην Ευρώπη το οποίο ακολούθησαν πολλές ομάδες και έχοντας ξαναφέρει πρωταθλήματα στον Ολυμπιακό. 

Μια παρακαταθήκη όμως που πάνε να δημιουργήσουν και η οποία μετράει σαν ξεχωριστός τίτλος είναι ότι έχουν καταφέρει να κρατήσουν τις σημαίες στον ιστό τους, επιτρέποντας σε παίκτες που ανδρώθηκαν στον Ολυμπιακό (Πρίντεζης) ή που ήρθαν νέοι με φιλοδοξίες και άλλαξαν το ρου της ιστορίας (Σπανούλης) να βρίσκονται κοντά στο να κρεμάσουν τη φανέλα τους στον Πειραιά.

Ο παλαιότερος αρχηγός Αργύρης Καμπούρης, έκλεισε την καριέρα του στο Περιστέρι, ο Σιγάλας μια δεκαετία μετά το τρίπλ κράουν του 1997, είπε το αντίο φορώντας τη φανέλα του Αρη, ενώ ο Παναγιώτης Φασούλας έκλεισε την καριέρα του στον Ολυμπιακό το 1999 αλλά όχι όπως ονειρεύεται ο κάθε αθλητής, πόσο μάλλον όταν είναι και εμβληματικός όπως η "αράχνη".

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν βάλει τις βάσεις για να...αποσυρθούν οι πρώτες φανέλες σε λίγα χρόνια στην οροφή του ΣΕΦ, ή του Ελληνικού εάν καταφέρουν να προχωρήσουν το θέμα του νέου γηπέδου που δεν είναι απλό.

Πάντως ο Βασίλης Σπανούλης του χρόνου τέτοια εποχή στα ίδια γραφεία, δεν θα περάσει την πόρτα για να κρεμάσει τη φανέλα του, αλλά για να παίξει ακόμα (τουλάχιστον) ένα χρόνο. Εδώ ο Λεμπρόν Τζέιμς έκανε τετραετές συμβόλαιο στους Λέικερς στα 34 του, θα σταματήσει από τα 37 ο Kill Bill ;

Ούτε για αστείο.

 

 

 

 

 

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ