15.1 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

15 χρόνια χωρίς τον Αλφόνσο Φορντ

Μπορεί σε πολλούς από τους νεότερους αυτό το όνομα να μην θυμίζει κάτι ή πάλι να το έχετε ακούσει να αντιστοιχεί στο βραβείο του πρώτου σκόρερ της Euroleague. Οι παλαιότεροι όμως σίγουρα ξέρουν ποιος είναι αυτός ο παίκτης που μάγευε στα ελληνικά παρκέ στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Ο λόγος για τον Αλφόνσο Φόρντ (31 Οκτωβρίου 1971-4 Σεπτεμβρίου 2004), ο οποίος γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισσισίπι. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε στο NBA για λογαριασμό των Seattle Supersonics (σημερινών Oklahoma City Thunder) και των Philadelphia 76ers, ενώ τη σεζόν 1995-96 μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Ουέσκα. 

Σε ηλικία 25 ετών ήρθε στη χώρα μας για να αγωνιστεί με την ομάδα του Παπάγου, υπό την καθοδήγηση του Κώστα Μίσσα. Τερμάτησε τη σεζόν με μέσο όρο πόντων 23.9 και το καλοκαίρι μετέβη στην Αμερική για να ξεκουραστεί και να αρχίσει πάλι τις προπονήσεις. Τότε ήταν που έπειτα από πολυήμερες ενοχλήσεις και πλήθος εξετάσεων, διαγνώστηκε ότι έπασχε από λευχαιμία. Οι γιατροί του συνέστησαν να μείνει εκτός την επόμενη χρονιά προκειμένου να ακολουθήσει θεραπεία, όπως και έγινε. 

Η σεζόν 1998-99 τον βρίσκει και πάλι στη χώρα μας, αυτή τη φορά στην ομάδα του Σπόρτινγκ, την οποία και βοήθησε να παραμείνει στην κατηγορία, τερματίζοντας στην εντέκατη θέση. Έπειτα ήρθε η μεταγραφή του στο Περιστέρι, όπου και έδειξε περισσότερό από κάθε άλλη φορά την  έφεσή του στο σκοράρισμα. Στα δυτικά προάστια έμεινε για δύο σεζόν και μάλιστα τη δεύτερη εξ'αυτών, βοήθησε την ομάδα του να τερματήσει στην τρίτη θέση, ενώ ο ίδιος έφτασε τους 26 πόντους μέσο όρο στη Euroleague, με αποκορύφωμα τους 41 πόντους (από τους συνολικούς 79)  που σημείωσε κόντρα στην Ταού Κεράμικα (σημερινή Μπασκόνια). Η συνεπής του αγωνστική πορεία τον βοήθησε να αναδειχθεί και MVP του ελληνικού πρωταθλήματος. 

Πολλοί, εκείνοι την εποχή, συνήθιζαν να τον αποκαλούν "καλλιτέχνη του σκοραρίσματος", ο ίδιος ωστόσο σε μία συνέντευξή του είχε δηλώσει αφοπλιστικά: 

« Καλλιτέχνης του σκοραρίσματος; Ωραίο και αυτό, μόνο που καλλιτέχνες ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Τζούλιους Έρβινγκ και ο 

Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος στα 38 χρόνια του κάνει τους νεαρούς παίκτες να παραμιλάνε, ενώ εγώ τι είμαι; Ένας απλός άνθρωπος που προσπαθεί να κάνει καλά τη δουλειά του, να διασκεδάζει με το παιχνίδι και να φέρνει χρήματα στην οικογένειά του».

Οι εμφανίσεις του Φορντ, ωστόσο, δεν έμειναν απαρατήρητες και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, που έμελλε να είναι και ο επόμενος και τελευταίος σταθμός της καριέρας του στη χώρα μας. Ο Φορντ βοήθησε τους Πειραιότες να κερδίσουν το Κύπελλο Ελλάδος και αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν πρώτος σκόρερ της Euroleague με 24,8 πόντους. 

Το καλοκαίρι του 2002 τον βρίσκει να υπογράφει με την Μοντεπάσκι Σιένα και να μετακομίζει στη γειτονική Ιταλία, ενώ τη σεζόν 2003-2004 αγωνίστηκε με τη  Σκαβολίνι Πέζαρο. Παρόλο που η κατάσταση της υγείας του βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, σημείωσε 22,2 πόντους μέσο όρο.

Μόλις τελείωσε και αυτή η σεζόν, ο Φόρντ σε ηλικία 32 ετών ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, σαν να είχε προβλέψει αυτό που επρόκειτο να γίνει. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004, ο Φόρντ είναι νεκρός, συγκλονίζοντας την μπασκετική κοινότητα. Η Euroleague τον τίμησε, χαρίζοντας το όνομά του στο βραβείο του πρώτου σκόρερ. Η φανέλες με το νούμερο "9" και "10" έχουν αποσυρθεί από τις ομάδες του Παπάγου και του Περιστερίου αντίστοιχα, για να θυμίζουν στους παλιούς και να μαθαίνουν στους νεότερους. 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ