18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ώρα τελικού στο EuroCup! (Video)

Ισπανικός τελικός όπως εξελίχθηκε η διοργάνωση, δεν παύει ωστόσο να είναι ένας τελικός. Βαλένθια και Ουνικάχα Μάλαγα θα δώσουν αύριο (28/3, 21.30) την πρώτη μάχη τους για τον τίτλο του EuroCup, που –μην ξεχνιόμαστε-δίνει και μια θέση στην Ευρωλίγκα. Οι δύο ομάδες βρίσκονται στη Βαλένθια όπου θα γίνει ο πρώτος τελικός, κάνουν προπονήσεις στο ίδιο γήπεδο, τα λένε μεταξύ τους και ανυπομονούν για το τζάμπολ.

Ράφα Μαρτίνεθ: «Κάθε λεπτομέρεια μετράει»

Ο αρχηγός της Βαλένθια, Ράφα Μαρτίνεθ, είναι ένας από αυτούς που μίλησαν στον Τύπο. Στα 35 του δείχνει να διανύει δεύτερη περίοδο νεότητας, όντας από τους κορυφαίους όχι μόνο της ομάδας του, αλλά και του EuroCup γενικότερα. Άλλωστε είναι από αυτούς που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει όλο αυτό, έχοντας κατακτήσει ήδη δύο φορές (2010, 2014) το τρόπαιο. Με τη Βαλένθια φυσικά. Έχει το ρεκόρ εύστοχων τρίποντων (214), απέχει μόλις 4 πόντους από τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και δύο αγώνες από το να γίνει ο πρώτος σε συμμετοχές.

«Δεν είναι κάτι που το περίμενα. Χρειάζονται χρόνια για να φτάσεις σε τέτοιους αριθμούς», λέει τώρα ο Ράφα Μαρτίνεθ, κάτι που δεν φανταζόταν όταν υπέγραφε για πρώτη φορά στους «πορτοκαλί»: «Είναι απλά ένας ακόμη λόγος, ένα ακόμη κίνητρο για να δουλέψω σκληρά».

 

Ο Μαρτίνεθ παραδέχθηκε πως σε αυτό το επίπεδο οι εκτός έδρας νίκες είναι δύσκολες, οπότε το πλεονέκτημα της έδρας είναι ένα συν για την ομάδα του: «Ήταν κάτι που το κυνηγήσαμε πολύ, γιατί ξέραμε πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της διοργάνωσης. Κάναμε καλή δουλειά στο να πετύχουμε αυτό το στόχο μας, αλλά και να υπερασπιστούμε αυτό που κατακτήσαμε.».

Η Βαλένθια βρίσκεται στο 4-0 με την Ουνικάχα Μάλαγα φέτος... «Το πιο σημαντικό θα είναι να ξεχάσουμε ακριβώς αυτό το 4-0. Μιλάμε για ευρωπαϊκό τελικό πλέον. Μην ξεχνάμε πως έχουν περάσει δύο «σειρές» χωρίς καν να έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Αυτό τους δίνει καλύτερη ψυχολογία και τους κάνει επικίνδυνους. Είμαστε αρκετά παρόμοιες ομάδες. Παίζουν ως ομάδα, έχουν πολλούς παίκτες που μπορούν να ξεχωρίσουν σε κάθε παιχνίδι, δυνατή γραμμή ψηλών. Και οι δύο ομάδες βρισκόμαστε σε καλή στιγμή. Ελπίζω να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία και πλεονέκτημα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της έδρας. Κάθε λεπτομέρεια μετράει και το ξέρουμε καλά».

Ο Μαρτίνεθ θα έχει και μια άλλη... εσωτερική μάχη να δώσει στην αναμέτρηση, καθώς αντίπαλός του για τη θέση του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης είναι ένας συμπαίκτης του, ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς: «Δεν το έχουμε συζητήσει, αλλά είναι σημαντικό για την ομάδα, ειδικά σε μια διοργάνωση σαν το EuroCup. Είναι δύσκολο να φτάνεις τόσο μακριά κάθε χρόνο, αλλά αυτή η ομάδα το έχει καταφέρει».

Βαζίνσκι: «Σαν να είναι το τελευταίο μας παιχνίδι»

Ο Άνταμ Βαζίνσκι της Ουνικάχα Μάλαγα παραδέχεται πως κανείς δεν έβλεπε την ομάδα του στον τελικό, όταν περνούσε στον δεύτερο γύρο ως τέταρτη στον όμιλό της, ή περνούσε με ρεκόρ 3-3 από το Top16. «Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό. Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ, ακόμη και όταν ηττηθήκαμε από την Μπάγερν στους προημιτελικούς. Με τη Λοκομοτίβ ήμασταν σε εγρήγορση μετά τον αποκλεισμό της γερμανικής ομάδας. Δεν θα χάναμε στους ημιτελικούς. Και δεν χάσαμε!»

Η Μάλαγα δεν έχει το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά «στο γήπεδό μας περιμένουμε ένα γεμάτο γήπεδο και να δώσουν και αυτοί τον καλύτερό τους εαυτό». Ο Βαζίνσκι άλλωστε γνωρίζει πως η Βαλένθια «είναι δυνατή ομάδα, πρώτη στο ισπανικό πρωτάθλημα κι αυτό λέει πολλά. Έκαναν ένα εκπληκτικό 3ο παιχνίδι με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, ενώ παίζουν και καλή άμυνα». Ποντάρει όμως και στον δικό τους πάγκο: «Ο Χοάν Πλάθα έχει την εμπειρία, έχει πάει σε δύο τελικούς EuroCup ήδη. Είναι σημαντικός για μένα. Θα δώσουμε ότι έχουμε, είμαστε χαρούμενοι, προετοιμαζόμαστε για τους τελικούς και το σημαντικό είναι να παίξουμε σαν να είναι το τελευταίο μας παιχνίδι και με σεβασμό στη Βαλένθια».

Ο κόσμος στην ισπανική πόλη είναι ενθουσιασμένος από την παρουσία στους τελικούς και πρόσθεσε: «Ο κόσμος μας δίνει συγχαρητήρια στο δρόμο που φτάσαμε στον τελικό. Δεν περίμεναν και πολλοί να είμαστε στον τελικό, αλλά δουλέψαμε πολύ σκληρά για να κερδίσουμε το δικαίωμα να είμαστε εδώ. Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ και έχουμε παίκτες με νοοτροπία νικητή. Πρέπει να είμαστε πνευματικά έτοιμοι για το παιχνίδι στη Βαλένθια και την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουμε εκεί.»

Ο Πολωνός είναι από τους ελάχιστους παίκτες της χώρας του που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ο Ματέους Πόνιτκα, ο Ντέιμιαν Κούλιγκ, ο Μασιέ Λάμπε που τώρα παίζει στην Κίνα, αλλά έχει κατακτήσει με την Ούνιξ Καζάν το EuroCup: «Είναι πολύ σημαντικό για το πολωνικό μπάσκετ. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Θα ήταν πολύ καλό λοιπόν να κατακτήσει ένας ακόμη Πολωνός το EuroCup. Προσωπικά δεν θα με πειράξει καθόλου!"



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ