23.5 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Ώρα Ισπανίας με Supercopa Endesa

Το ίσως πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα, από πολλές απόψεις, κάνει την εμμέσως την πρεμιέρα του. Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες της χρονιάς θα γίνουν σήμερα στα Κανάρια Νησιά με το Supercopa Endesa. Τέσσερις ομάδες που κατέκτησαν τρόπαια έδωσαν ραντεβού και θα διεκδικήσουν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς: Η Βαλένθια, πρωταθλήτρια Ισπανίας, η Ουνικάχα Μάλαγα κάτοχος του EuroCup, η Ρεάλ Μαδρίτης, κυπελλούχος Ισπανίας και η Γκραν Κανάρια ως οικοδέσποινα και κάτοχος που προηγούμενου τίτλου φυσικά.

Το τζάμπολ θα γίνει με τον αγώνα Βαλένθια  - Ουνικάχα Μάλαγα στις 20.30 και θα ακολουθήσει ο αγώνας Γκραν Κανάρια-Ρεάλ Μαδρίτης στις 23.00. Οι νικητές θα αναμετρηθούν για τον τίτλο αύριο (23/9) στις 20.30. Λίγο νωρίτερα, στις 19.30, θα γίνει και ο διαγωνισμός τριών πόντων με τον Τζέισι Κάρολ να δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο που έχει ήδη κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές (2015 και 2016). Αντίπαλοί του ο Μάρκους Έρικσον, ο Ράιαν Κέλι, ο Ράφα Μαρτίνεθ, ο Λούθιο Ρεδίβο, ο Σάσου Σάλιν και ο Γκεράρντ Ζοφρέσα. Ποιος είναι ο τελευταίος; Ο νικητής του διαγωνισμού Kiaenzona, ένας... κοινός θνητός, που θα βρεθεί ανάμεσα στους επαγγελματίες.

Βαλένθια-Ουνικάχα Μάλαγα

Είναι ένα από τα κλασικά ζευγάρια του ισπανικού μπάσκετ και το επιβεβαιώνει και το γεγονός πως έχουν αναμετρηθεί 71 φορές μέχρι σήμερα, με την προϊστορία να είναι σχετικά ισορροπημένη: 37 νίκες για την Βαλένθια, 34 για την Ουνικάχα Μάλαγα. Θα είναι η πρώτη φορά ωστόσο που θα αναμετρηθούν στο SuperCopa. Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν ένα μεγάλο ραντεβού: Ο τελικός του EuroCup με την Βαλένθια να φτάνει στην κατάκτηση του τίτλου.

Οι «πορτοκαλί» έχουν πάρει μέρος σε SuperCopa το 2010 και το 2014 με τη Βιτόρια να φιλοξενεί και στις περιπτώσεις τη διοργάνωση. Δεν έχει φτάσει όμως ποτέ στον τίτλο. Το 2010 έφτασε στον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα. Οι «πράσινοι» θα βρεθούν σε αυτή την μπασκετική γιορτή για 5η φορά (2004, 2005, 2006, 2015).

Σε ότι αφορά τη μάχη των πάγκων; Ο Ζοάν Πλάθα κυριαρχεί απόλυτα, καθώς δείχνει να ξέρει καλά τον αντίπαλό του, Τσους Βιδορέτα: Έχει 17 νίκες, στις 20 μεταξύ τους αναμετρήσεις. Οι δυο τους βρέθηκαν για τελευταία φορά ο ένας απέναντι στον άλλον στα playoffs της ισπανικής λίγκας με την Ουνικάχα Μάλαγα του Πλάθα να προκρίνεται με 2-1 στην επόμενη φάση. Από πέρυσι επτά παίκτες παραμένουν στην Βαλένθια (Ντιό, Ντούμπλιεβιτς, Μαρτίνεθ, Σαν Εμετέριο, Σάστρε, Τόμας, Βίβες) και οχτώ στην Ουνικάχα Μάλαγα (Μπρουκς, Ντίαθ, Ντίεθ, Μούσλι, Νέντοβιτς, Οκούο, Σουάρεθ, Βαζίνσκι). Συνολικά 14 παίκτες και από τις δύο ομάδες θα δώσουν για πρώτη φορά το «παρών» σε SuperCopa.

Γκραν Κανάρια-Ρεάλ Μαδρίτης

Άλλο ένα ζευγάρι που έχει συναντηθεί αρκετές φορές. Συνολικά 51 για την ακρίβεια με την Ρεάλ Μαδρίτης να έχει την μερίδα του λέοντος στις νίκες (37-14) απέναντι στην οικοδέσποινα. Θα είναι και για τις δύο αυτές ομάδες όμως η πρώτη φορά που θα συναντηθούν στο SuperCopa.

Η Γκραν Κανάρια θα βρεθεί στη διοργάνωση για τέταρτη φορά στην ιστορία της μετά το 2009, το 2015 και το 2016, όταν και στη Βιτόρια κατέκτησε τον τίτλο. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι... τακτικός θαμών από την άλλη: Έχει βρεθεί στο SuperCopa 14 φορές και έχει κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις φορές: Το 1985, το 2012, το 2013 και το 2014.

Η μάχη των προπονητών αναδεικνύει ξεκάθαρο νικητή τον Πάμπλο Λάσο με ένα 12-3 στις αναμετρήσεις του με τον Λουίς Κασιμίρο.

Συνολικά 14 παίκτες από τις δύο ομάδες έχουν ήδη ένα τρόπαιο από SuperCopa στη συλλογή τους. Μόλις έξι παίκτες από την περσινή Γκραν Κανάρια παρέμειναν στην ομάδα (Αγκιλάρ, Μπάεθ, Όλιβερ, Πασέτσνικς, Παουλί, Ραβασέδα). Η Ρεάλ Μαδρίτης θα έχει στη σύνθεσή της δέκα παίκτες που ήταν και πέρυσι εκεί: Αγιόν, Κάρολ, Ντόντσιτς, Φερνάντεθ, Γιουλ, Ματσιούλις, Ράντολφ, Ρέγες, Τέιλορ, Τόμπκινς.

*Οι αγώνες θα μεταδοθούν από την Cosmote TV.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ