24 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ώρα εκλογών στην Φενέρμπαχτσε

Στις 3 Ιουνίου τα μέλη της Φενέρμπαχτσε θα κληθούν να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της ομάδας μέσα απο εκλογές. Η τούρκικη ομάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και σε μία επιλογή που μπορεί να κρίνει το μέλλον της. Ειδικά από την στιγμή η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν έχει μόνο αθλητικό χαρακτήρα.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Στις 30 Μαρτίου ο νυν πρόεδρος του συλλόγου Αζίζ Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την εκ νέου υποψήφιοτητά του για την προεδρία του συλλόγου.

Ο 65χρονος επιχειρηματίας βρίσκεται στην κεφαλή της «Φενέρ» από το 1998 (σ.σ.: στην Τουρκία ο πρόεδρος ενός αθλητικού συλλόγου διοικεί όλα τα τμήματα και ψηφίζεται από τα μέλη του συλλόγου) και όπως είπε ο ίδιος «νιώθει μεγαλύτερο ενθουσιασμό από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά».

Ο Γιλντιρίμ είναι ο ισχυρός ανδρας της Φενέρμπαχτσε τα τελευταία είκοσι χρόνια κι αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι o 52ος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου μόνο τυχαίος δεν είναι. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός, αλλά «έχτισε» την περιουσία του υπογράφοντας παχυλά συμβόλαια με τον τουρκικό στρατό.

Ο αντίπαλος

Στις 2 Ιουνίου, όμως, ο Γιλντιρίμ δε θα ειναι ο μοναδικός υποψήφιος. Απέναντί του θα έχει ένα από τα βαριά ονόματα της τουρκικής επιχειρηματικής ζωής, τον Αλί Κοτς.

Γεννημένος το 1967, ο άλλοτε αντιπρόεδρος τη Φενέρμπαχτσε, είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας Koç Holding, η οποία είναι η μοναδική τουρκική εταιρεία που βρίσκεται στη λίστα Fortune Global 500 που δημοσιεύει το περιοδικό Fortune με τις 500 πιο ισχυρές εταιρίες στον πλανήτη.

Το 2016 η οικογένεια Κοτς αναδείχθηκε ως η πλουσιότερη της Τουρκίας.

Τα... «βέλη»

Τα χρόνια που ακολούθησαν την είσοδο του Αλί Κοτς στο διοικητικό σχήμα της Φενέρμπαχτσε η σχέση των δύο ανδρών ήταν εξαιρετική.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο ρόδινα. Μολονότι, οι δύο άνδρες αποφεύγουν να καταφέρονται ο ένας εναντίον του άλλου, εν τούτοις κανείς τους δεν ξεχνά να πετάξει τα «καρφιά» του. Όπως στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN Türk ο Κοτς, στις 27 Μαΐου, κάνοντας λόγο για «κακοδιαχείριση» στα οικονομικά του συλλόγου.

«Η Φενέρμπαχτσε δεν είναι διαφανής. Κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα χρέη του συλλόγου. Κανείς δεν μπορεί να πει ένα νούμερο με ακρίβεια. Τα έσοδα του συλλόγου δεν μπαίνουν στα ταμεία του συλλόγου», είπε χαρακτηριστικά.

Και... ο Γκιουλέν

Στην ίδια συνέντευξη ο Κοτς κατηγόρησε τον Γιλντιρίμ ότι βρισκόταν πίσω από την επιστολή των 101 μελών στην οποία διατυπώνοντας κατηγορίες περί συμμετοχής του στην οργάνωση του Φετούλαχ Γκιουλέν. Δηλαδή, την οργάνωση που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15 Ιουλιου 2016.

Αν και ο νυν πρόεδρος δεν έχει υποστηρίξει ποτέ κάτι τέτοιο δημοσίως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορήσει τη συγκεκριμένη οργάνωση για τα... δεινά που βρίσκουν τον σύλλογο.

Στις 19 Απριλίου 2018 ο προπονητής της Μπεσίκτας, Σενόλ Γκιουνές, δέχτηκε αντικείμενο στο κεφάλι από την εξέδρα των οπαδών της Φενέρμπαχτσε που ήταν πίσω από τον πάγκο του με συνέπεια ο ημιτελικός του Κυπέλλου ποδοσφαίρου να διακοπεί. Μετά την αρχική καταδίκη του γεγονότος ο Γιλντιρίμ, αφού κατηγόρησε τον Γκιουνές ότι έκανε... θέατρο, υποστήριξε ότι ο δράστης ήταν... Γκιουλενιστής.

Κατά τον Γιλντιρίμ, η ΦΕΤΟ, όπως ονομάζουν οι Τούρκοι την οργάνωση των Γκιουλενιστών, ήταν επίσης πίσω από το σκάνδαλο των στημένων παιχνίδιων στο τουρκικό πρωτάθλημα το 2011. Τότε η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τον αποκλεισμό της «Φενέρ» από το Τσάμπιονς Λιγκ κι ο ίδιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών.

Ακόμα και η κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τη Γαλατασαράι, το 2000, έγινε έπειτα «από προσευχές του Γκιουλέν» κατά τον πρόεδρο της Φενέρ.

Εμπλοκή της πολιτικής

Ο Αζίζ Γιλντιρίμ δεν έχει κρύψει ποτέ τις πολύ καλές σχέσεις του με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές δεδομένου ότι ο Κοτς θεωρείται πως είναι πιο κοντά στην «κεμαλική» φιλοσοφία. Άρα και στην απέναντι όχθη από αυτή που βρίσκεται ο αντίπαλός του.

Ως σύλλογος η Φενέρμπαχτσε είναι, ίσως, ο πιο φιλοκεμαλικός σύλλογος στην Τουρκία. Ο Ύμνος της Σμύρνης, ο οποίος είναι ουσιαστικά ένας ύμνος προς τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ , ακουγέται στην Ούλκερ Σπορτς Αρένα και στο Σουκρού Σαράτσογλου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γήπεδο στην Τουρκία.

Μέλη της ομάδας εξέφρασαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο περσινό δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος, την ώρα που ελάχιστοι είχαν το θάρρος να πουν ανοικτά τι θα ψηφίσουν.

Το ταμείο

Ο Κοτς έχει πολλές φορές μιλήσει για την κατάσταση στα ταμεία του συλλόγου. Το θέμα είναι αν μπορεί να τα βάλει σε μία τάξη την ίδια ώρα που η οικονομία της Τουρκίας δεν είναι και στα καλύτερά της.

Με την τουρκική λίρα να χάνει συνεχώς έδαφος έναντι του δολλαρίου και του ευρώ, ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση του σενάρια που θέλουν το μπάτζετ να μειώνεται. Ειδικά από την στιγμή που ο όμιλος Doğus, που είναι ο κύριος χορηγός της ομάδας μπάσκετ,  βρίσκεται ένα βήμα από την αποχώρησή του από τις ασχολίες του με τον αθλητισμό. Ο εν λόγω επιχειρηματικός όμιλος φέρεται να χρωστάει αρκετά χρήματα στις τράπεζες και η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δε βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασής του.

Ο Κοτς δηλώνει ότι... λεφτά υπάρχουν και ότι οι εταιρείες του μπορούν να καλύψουν όποια «μαύρη τρύπα» διαπιστωθεί ότι υπάρχει.

Το ίδιο καθησυχαστικός είναι και για την παρουσία του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο της πρώην πρωταθλήτριας Ευρώπης. «Μαζί μας θα μπορεί να κάτσει και να δουλέψει για όσο χρόνο θέλει», ανέφερε.

Το θέμα, όμως, είναι αν η εξέλιξη των πραγμάτων στην τουρκική οικονομία θα του επιτρέψει να φανεί συνεπής στα όσα λέει.

Και ο νικητής είναι ο...

Θα πίστευε κανείς ότι το φιλοκεμαλικό στοιχείο της Φενέρμπαχτσε θα έδινε στο Κοτς ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να κερδίσει τις εκλογές. Ίσως, όμως, και να μην είναι έτσι ακριβώς.

Το ΔΣ του συλλόγου και όλοι οι σύμβουλοι είναι άνθρωποι πιστοί στον Γιλντιρίμ. Λογικό μετά από 20 χρόνια ηγεσίας. Κι αυτό είναι κάτι που φοβίζει τον Κοτς.

«Για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του συλλόγου δεν υπάρχω. Ούτε στο ίντερνετ. Δεν υπάρχει ενημέρωση για εμένα. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα μέλη του συλλόγου. Επίσης υπάρχουν μέλη που δεν μπορούν να είναι μέλη. Μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της Φενέρμπαχτσε ως δώρο από κάποιον που είναι ήδη μέλος, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι και φίλαθλος της «Φενέρ». Ο Αζίζ Γιλντιρίμ και αυτή η διοίκηση μας αποκρύπτουν σημαντικά στοιχεία», κατηγορεί ο Κοτς τον αντίπαλο του.

Στο πρόσωπο του Κοτς οι φίλαθλοι της Φενέρ βλέπουν έναν υπερήρωα. «Ο Αλί Κοτς μου θυμίζει τον Κλαρκ Κεντ. Μοιάζει έτοιμος να σκίσει το πουκάμισό του και από κάτω έχει τη στολή του Σούπερμαν», δήλωσε ένας από αυτούς.

Όμως, ο «Κλαρκ Κεντ» έχει απέναντι του τον μακροβιότερο πρόεδρο στην ιστορία του συλλόγου.

Κι αυτό σημαίνει ότι μόνο εύκολο δε θα είναι το έργο του.

Ειδικά αν ο πολύπειρος Γιλντιρίμ κρύβει στην τσέπη του το δικό «κρυπτωνίτη»...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ