26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ώρα για ανασύνταξη ή… αναθεώρηση (vids)

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε (14/12, 21.30) την Νταρουσάφακα στο ΟΑΚΑ σ' έναν αγώνα στον οποίον δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα απώλεια.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας διανύουν μία πολύ κακή περίοδο κι έχουν υποστεί τρεις διαδοχικές ήττες, με αποτέλεσμα να έχουν βγει εκτός πρώτης οκτάδας. Στον αντίποδα, οι περσινοί κάτοχοι του Eurocup με εννιά διαδοχικές ήττες έχουν χάσει εδώ και καιρό τις ελπίδες τους για κάτι καλό και πλέον θα προσπαθήσουν να πετύχουν κάποιες νίκες γοήτρου, χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, αλλά και να αποφύγουν την ταπεινωτική τελευταία θέση της βαθμολογίας, στο φινάλε της κανονικής περιόδου.

Το κλίμα στους «πράσινους» δεν είναι το καλύτερο δυνατό, καθώς έχει «πονέσει» μέχρι στιγμής η εικόνα μακριά από την έδρα τους, αλλά φέτος δεν τα καταφέρνουν το ίδιο καλά ούτε μπροστά στο κοινό τους, καθώς έχουν ηττηθεί ήδη από τη Ζαλγκίρις και τη Φενέρμπαχτσε. Το αρνητικό σερί θα πρέπει να λάβει τέλος απόψε (14/12) με τον πιο βατό αντίπαλο στη διοργάνωση, ειδάλλως θα έχει φτάσει η ώρα για γενναίες αποφάσεις, καθώς σε περίπτωση ήττας, το «τριφύλλι» δεν θα μπορεί να σκέφτεται τόσο την κατάληψη μίας θέσης στην πρώτη οκτάδα, όσο για τι θα αλλάξει προκειμένου να βελτιωθεί και να μην βρεθεί στα σχοινιά, με κίνδυνο αποκλεισμού από τα προημιτελικά για πρώτη φορά από το 2010!

Ο Τσάβι Πασκουάλ αμφισβητείται έντονα, όμως η διοίκηση του Παναθηναϊκού τον στηρίζει και δεν έχει τεθεί θέμα απομάκρυνσής του. Ο συγκεκριμένος αγώνας έχει χαρακτήρα τελικού, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα συνεχιστεί η στήριξη προς το πρόσωπο του Καταλανού τεχνικού σε περίπτωση ήττας. Ο 46χρονος προπονητής δεν υπολογίζει στους τραυματίες Ματ Λοτζέσκι και Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο πρώτος ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στους προσαγωγούς, ενώ ο δεύτερος πονάει στον καρπό, ένα πρόβλημα που του είχε στερήσει τη συμμετοχή και στα παιχνίδια με τη Χίμκι, τη Φενέρμπαχτσε και το Περιστέρι.

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι καταφτάνουν στο ΟΑΚΑ με νέο προπονητή. Ο Σελτσούκ Ερνάκ πήρε μόλις προχθές (12/12) τη θέση του Αχμέτ Τσάκι στην άκρη του πάγκου της ομάδας της Κωνσταντινούπολης. Στόχος του είναι να «σουλουπώσει» το άναρχο σύνολο που έχει ως σημείο αναφοράς τον Μάικλ Έρικ. Ο Αμερικανός σέντερ μπορεί να πέρασε χωρίς επιτυχία από την ΑΕΚ πριν από μερικές σεζόν, ωστόσο με την Νταρουσάφακα τα καταφέρνει περίφημα κι αποτελεί μία εξαιρετική λύση μέσα στη ρακέτα. Στο ρόστερ του συλλόγου υπάρχει και ο Τζον Ντίμπλερ ο οποίος φημίζεται για το περιφερειακό του σουτ και στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε αγωνιστεί με τα χρώματα του Πανιωνίου. Το μεγάλο αστέρι όμως θεωρείται ο Ρέι ΜακΚάλουμ ο οποίος αγωνίζεται ως πόιντ γκαρντ και είναι ικανός να αλλάζει το ρυθμό, χωρίς πάντως να σουτάρει σταθερά από την περιφέρεια.

«Κλειδί» της νίκης για τον Παναθηναϊκό θα είναι να σουτάρει καλά από την περιφέρεια. Κάτι που δεν κάνει πολύ συχνά έως τώρα και του έχει κοστίσει ουκ ολίγες φορές. Παράλληλα αναμένεται από τον Νικ Καλάθη να συνεχίσει να αποδίδει όπως είχε συνηθίσει φίλους κι «εχθρούς» και να μην είναι η «σκιά» του εαυτού του. Αυτό συνέβη τον τελευταίο μήνα κι επηρέασε ολόκληρο το σύνολο. Όσον αφορά τη στατιστική εικόνα του παιχνιδιού, η ελληνική ομάδα υπερτερεί σε όλους τους τομείς, εκτός από τα ριμπάουντ και τις ασίστ.

Η φιλία

Ο Τζον Ντίμπλερ όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα είχε παίξει στην Ελλάδα με τη φανέλα του Πανιωνίου. Παράλληλα όμως είναι φίλος με τον Ντεσόν Τόμας. Αμφότεροι έπαιξαν στο κολέγιο Οχάιο Στέιτ από το 2010 έως το 2012 και γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους. Ο Αμερικανός φόργουορντ του Παναθηναϊκού γνωρίζεται καλά και με τον Μπερκ Ντεμίρ, καθώς συνυπήρξαν στην Αναντολού Εφές την αγωνιστική περίοδο 2016-17.

Ο Γκιστ και ο Λεκαβίτσιους

Ο Τζέιμς Γκιστ αν παίξει σε αυτήν την αναμέτρηση θα φτάσει τις 200 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα, ενώ ο Λούκας Λεκαβίτσιους «τρέχει» ένα εντυπωσιακό σερί, καθώς έχει ευστοχήσει στις τελευταίες 23 βολές που έχει εκτελέσει. Παράλληλα ο Νικ Καλάθης αποτελεί τον κορυφαίο πασέρ της διοργάνωσης μοιράζοντας 7,7 ασίστ ανά παιχνίδι.

Πάντα είναι... ντέρμπι

Τέσσερις φορές έχουν συναντηθεί μέχρι στιγμής στη διοργάνωση ο Παναθηναϊκός και η Νταρουσάφακα. Το «τριφύλλι» έχει πανηγυρίσει τρεις νίκες και οι Τούρκοι μία. Μάλιστα αυτή είναι η μοναδική επικράτηση του νυν προπονητή του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Μπλατ, απέναντι στον Τσάβι Πασκουάλ. Αυτή καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2017, όταν η «Ντάρου» είχε κάμψει την αντίσταση της ελληνικής ομάδας με 77-72. Θυμηθείτε την αναμέτρηση παρακάτω:

Στους τρεις προηγούμενους αγώνες νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός. Η αρχή έγινε στις 29/1/2016, όταν οι «πράσινοι» έκαμψαν δύσκολα την αντίσταση των αντιπάλων τους στο ΟΑΚΑ με 82-79. Θυμηθείτε το παιχνίδι.

Στις 24/3 του ίδιου χρόνου, με πρωταγωνιστή τον Έλιοτ Ουίλιαμς, το «τριφύλλι» έφυγε με το «διπλό» από την Πόλη (86-84). Θυμηθείτε τον αγώνα:

Σε χρώμα ελληνικό είχε βαφτεί και το παιχνίδι στις 25/10/2016, όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε στο ΟΑΚΑ με 86-80, έχοντας πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπουρούση. Θυμηθείτε το:

Όπως είναι φανερό, όλες οι αναμετρήσεις είχαν το χαρακτήρα ντέρμπι και καμία ομάδα δεν επικράτησε με διαφορά μεγαλύτερη των έξι πόντων... Φυσικά ο Παναθηναϊκός απόψε θα προσπαθήσει να μην... ανησυχήσει τόσο για να φτάσει στο ροζ φύλλο αγώνα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ