18.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όταν το NBA άνοιξε τις πόρτες του στην Αφροαμερικανική κοινότητα

Σαν σήμερα, στις 25 Απριλίου του 1950, το ΝΒΑ έκανε ένα τεράστιο βήμα προς το "σπάσιμο" των ταμπού του φυλετικού ρατσισμού που μάστιζαν την Αμερικανική κοινωνία και άνοιξε τις πόρτες του στους Αφροαμερικανούς παίκτες. 

Πιο γνωστός εξ'αυτών, ο Τσακ Κούπερ, ο οποίος επιλέχθηκε στο νούμερο 1 του δεύτερου γύρου από τους Μπόστον Σέλτικς, του θρυλικού Άρνολντ "Red" Άουερμπαχ.  

Ο Κούπερ έμεινε 4 χρόνια στους Κέλτες, πριν γίνει ανταλλαγή και μεταβεί στους Μιλγουόκι Χοκς (σημερινοί Ατλάντα) και τελείωσε την καριέρα του στους Ft. Wayne Pistons (σημερινό Ντιτρόιτ).

Σε έναν συνολικό απολογισμό ο Κούπερ αγωνίστηκε σε 409 παιχνίδια, σκοράροντας 2.725 πόντους, κατεβάζοντας 2.431 ριμπάουντ και μοιράζοντας 733 ασίστ, αγωνιζόμενος ως σμολ φόργουορντ και σούτινγκ γκαρντ.

Τέλος, ο Τσακ Κούπερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβε τη συμβολική θέση που του αναλογεί στο Hall of Fame. 

Μιλάμε για μια εποχή πολύ πριν την κυριαρχία του Μάτζικ, του Καρίμ, του Τζόρνταν, του Κόμπι και του Λεμπρόν. Τότε το μαύρο χρώμα δέρματος ήταν απαγορευτικό για το αμερικανικό μπάσκετ και τη βαθειά διχασμένη αμερικανική κοινωνία.

Ο Μπομπ Κούσι, ένας από τους συμπαίκτες του τότε στους Σέλτικς, ανακαλεί στη μνήμη του ένα περιστατικό: “Θυμάμαι ένα βράδυ που είχα βγει για ποτό και πήγαμε στην τουαλέτα. Ηλίθιες πινακίδες. Λευκές πινακίδες με ένα μεγάλο μαύρο βέλος έδειχναν δεξιά και έγραφαν “έγχρωμοι”, ενώ αριστερά έλεγαν “λευκοί”. Ντράπηκα που ήμουν λευκός. Δεν ήξερα τι να του πω”.

Ακόμα και σήμερα, τα προβλήματα ρατσισμού και κακομεταχείρισης των έγχρωμων δεν έχουν σταματήσει, σε μια εποχή που είναι πιο συμπεριληπτική από ποτέ, αφού  τη σεζόν 2015-16, περισσότεροι από το 74% των αθλητών του ΝΒΑ ήταν Αφροαμερικανοί. Πλέον το σκούρο χρώμα δέρματος,  είναι συνώνυμο της δύναμης και της αθλητικής υπεροχής. 

Την ίδια χρονιά, στις 24 Μαϊου, ένας άλλος Αφοαμερικανός παίκτης, ο Νατ "Sweetwater" Κλίφτον, υπέγραψε επαγγελαμτικό συμβόλαιο με τους Νιου Γιορκ Νικς. Ο Κλίφτον δεν επελέγει μέσω draft, αλλά ήταν γνωστός από την επιτυχημένη καριέρα του στους Harlem Globetrotters. 

Τελικά, ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατέγραψε επίσημη συμμετοχή στο ΝΒΑ, ήταν ο Έρλ Λόιντ, με τους Ουάσινγκτον Κάπιτολς, στις 31 Οκτώβρη του 1950, μια μέρα νωρίτερα από τον Κούπερ και τρεις ημέρες πριν από τον Νατ Κλίφτον. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ