21.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Όταν ο Παναθηναϊκός “ψωνίζει” απ’ τη Νέα Σμύρνη

Δεν είναι σενάριο, δεν είναι απλά μια πιθανή προοπτική. Η βέβαιη πια μετακίνηση του Βαγγέλη Σακελλαρίου από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό, έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον αφού θα επεκτείνει μια λίστα που σπανίως ανανεώνεται.

 

Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Παναθηναϊκός κοίταξε προς τη Νέα Σμύρνη για να ενισχύσει ή έστω να δώσει βάθος στο ρόστερ του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 26 τουλάχιστον χρόνια, μόνο 11 παίκτες έκαναν τη διαδρομή Πανιώνιος-Παναθηναϊκός. Το basketa.gr θυμάται αυτές τις περιπτώσεις, με αφορμή το θέμα Σακελλαρίου.

 

Ο πρώτος, στα χρόνια τουλάχιστον του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Ήταν το καλοκαίρι του 1994 όταν ο “Δράκος” έπειτα από μία σεζόν με τον Πανιώνιο, βρέθηκε στον Παναθηναϊκό για τις δύο τελευταίες χρονιές της αθλητικής καριέρας του.

 

 

Δύο χρόνια μετά, στον Παναθηναϊκό... γυάλισε ο Μπάιρον Ντίνκινς. Ο “Λόρδος Βύρωνας” είχε 19,8 πόντους και 5,2 ασίστ με τον Πανιώνιο στη σεζόν 1995-96 για να φορέσει τα πράσινα το καλοκαίρι του 1996. Περιορίστηκε στους 13,1 πόντους και τις 4,9 ασίστ στο Πρωτάθλημα.

 

 

Τέλος εποχής με Φάνη

Στο παρελθόν υπήρξαν τρία καλοκαίρια, στη διάρκεια των οποίων ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε διπλό “χτύπημα” μέσα από τον Πανιώνιο. Το πρώτο ήταν το 1997 όταν την πλατεία άφησαν για το ΟΑΚΑ τόσο ο Φάνης Χριστοδούλου όσο και ο Γιώργος Καλαϊτζής. Οι δύο περιπτώσεις είχαν ξεχωριστή σημασία για διαφορετικούς λόγους. Για τον Φάνη τελείωσε μια διαδρομή 14 χρόνων αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν πια αργά για να αρχίσει μια νέα καριέρα. Σε 25 ματς Πρωταθλήματος της σεζόν 1997-98 είχε συνολικά 78 πόντους και 60 ριμπάουντ.

 

Διαφορετικά ήταν τα δεδομένα για τον Γιώργο Καλαϊτζή. Μετακόμισε από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 21 ετών -έπαιξε στη Νέα Σμύρνη από τα 18 του- για να περάσει μια 9ετία στο “τριφύλλι” με το οποίο έκανε 221 παιχνίδια Πρωταθλήματος που τον καθιστούν 6ο της σχετικής λίστας στα χρόνια της Basket League.

 

Το καλοκαίρι του 1999, ο Παναθηναϊκός επένδυσε σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής, τον Γιώργο Καράγκουτη. Έπειτα από έξι χρόνια στη Νέα Σμύρνη, ο Καράγκουτης βρέθηκε στον Παναθηναϊκό στα 23 του χρόνια όμως πήρε ελάχιστες ευκαιρίες. Έπαιξε σε 11 ματς Πρωταθλήματος, είχε 20 πόντους και 17 ριμπάουντ πριν αποχωρήσει ένα χρόνο μετά για τον Ηρακλή.

 

Έπρεπε να περάσουν οχτώ χρόνια για να “ψωνίσει” ο Παναθηναϊκός ξανά από τον Πανιώνιο και μάλιστα εις διπλούν. Το καλοκαίρι του 2007 ο Παναθηναϊκός έκανε δικούς του τόσο τον Στράτο Περπέρογλου όσο και τον Κένεντι Ουίνστον. Ο Αμερικανός πέρασε μία σεζόν στα πράσινα όμως ο “Περπέ” έμεινε στην ομάδα για πέντε χρόνια. Στο διάστημα 2007-2012 μέτρησε 152 παιχνίδια Πρωταθλήματος, αριθμός που τον καθιστά 11ο στη σχετική λίστα.

 

Η περίπτωση του Ντούσαν Σάκοτα το 2008 ήταν διαφορετική καθώς επρόκειτο για επιστροφή μετά από “δανεισμό” μιας σεζόν. Επιστροφή ήταν και εκείνη του Βασίλη Ξανθόπουλου το 2012 αφού την προηγούμενη σεζόν την πέρασε στον Πανιώνιο.

 

Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός πήρε παίκτη από τον Πανιώνιο ήταν πριν από πέντε χρόνια. Το 2013 όταν απέκτησε τόσο τον Νίκο Παππά όσο και τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς που είχαν βγάλει... μάτια με τους κυανέρυθρους. Ο πρώτος ανανέωσε προ ημερών για δύο ακόμη χρόνια οπότε θα συμπληρώσει επτά χρόνια στην ομάδα ενώ ο δεύτερος αποχώρησε τρία χρόνια μετά για τη Βαλένθια.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ