24.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όταν οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ψωνίζουν… Ευρωλιγκάτους (pics)

Είναι ένας άγραφος αλλά αυτονόητος κανόνας της αθλητικής πραγματικότητας. Αν θες να είσαι στο υψηλότερο επίπεδο και να κάνει τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά, θα πρέπει να ενισχύεσαι με παίκτες που ανήκουν σε αυτό το επίπεδο και μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις αυτό το βήμα. Οτιδήποτε άλλο είναι επένδυση ή… ζαριά.

 


Ο Ολυμπιακός έκανε τέσσερις, ως τώρα, προσθήκες στο ρόστερ του και οι τρεις ήρθαν μέσα από ομάδες της Ευρωλίγκας αφού έκανε δικούς του, τον Τόμας Ουόκαπ από τη Ζαλγκίρις, τον Μουσταφά Φαλ από τη Βιλερμπάν και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μία τέτοια κίνηση έκανε και ο Παναθηναϊκός, κάνοντας δικό του τον Τζέρεμι Έβανς από τη Μιλάνο.

 

 

Με αφορμή τις κινήσεις του φετινού καλοκαιριού, το basketa.gr θυμάται όλες τις… ευρωλιγκάτες μεταγραφές των τελευταίων 10 χρόνων για τους «αιωνίους» του ελληνικού μπάσκετ. Τις προσθήκες παικτών που στην προηγούμενη σεζόν, έπαιζαν στην Ευρωλίγκα με άλλες ομάδες…

 


2020-21


Το περασμένο καλοκαίρι, όπως και στο φετινό, ο Ολυμπιακός έκανε τρεις κινήσεις στην αγορά της Ευρωλίγκας. Απέκτησε τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ από τη Βιλερμπάν, τον Τσαρλς Τζένκινς από τον Ερυθρό Αστέρα και βέβαια τον Κώστα Σλούκα από τη Φενέρμπαχτσε.

 

 

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του έβαλε στο ρόστερ του τον Νεμάνια Νέντοβιτς από τη Μιλάνο και τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

 

 

2019-20

 


Ο Ολυμπιακός περιορίστηκε σε μία προσθήκη παίκτη απευθείας από την Ευρωλίγκα και αυτή δεν… του βγήκε. Ήταν ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας που στην προηγούμενη σεζόν έπαιζε στη Μιλάνο.

 

 

Ο Παναθηναϊκός είχε εντάξει στο δυναμικό του τον Τζέικομπ Ουάιλι που ένα χρόνο πριν, έπαιξε στην Ευρωλίγκα με την Γκραν Κανάρια.

 

 

 

2018-19


Το καλοκαίρι του 2018 ο Ολυμπιακός έριξε τα δίχτυα του στην Ευρωλίγκα και έβγαλε τρεις παίκτες μέσα από αυτά. Ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ που προερχόταν από την Μπαρτσελόνα, ο Άξελ Τουπάν που αγωνιζόταν ένα χρόνο νωρίτερα στη Ζαλγκίρις και ο Γιάνις Τίμα που βρέθηκε στον Πειραιά από την Μπασκόνια.

 

 

Στα πράσινα ντύθηκαν στο ίδιο καλοκαίρι ο Ιωάννης Παπαπέτρου αφήνοντας πίσω του τον Ολυμπιακό και ο Ντεσόν Τόμας που στην προηγούμενη σεζόν, έπαιζε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

 

 

2017-18


Τρεις «Ευρωλιγκάτους» είχε αποκτήσει ο Ολυμπιακός και το καλοκαίρι του 2017. Είχε κάνει δικούς του, τον Γιάνις Στρέλνιεκς από την Μπάμπεργκ, τον Κιμ Τιλί από την Μπασκόνια και τον Τζαμέλ ΜακΛιν από τη Μιλάνο.

 

 

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του, είχε αποκτήσει τον Ματ Λοτζέσκι από τον Ολυμπιακό και τον Λούκας Λεκαβίτσιους από τη Ζαλγκίρις.

 

 

2016-17

 


Ήταν η σεζόν που μόνο ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε με παίκτες που ένα χρόνο πριν ήταν αντίπαλοι του στην Ευρωλίγκα, αφού ο Ολυμπιακούς κινήθηκε σε άλλες αγορές. Οι «πράσινοι» είχαν πάρει μάλιστα τέσσερις παίκτες από την Ευρωλίγκα, τον Κρις Σίνγκλετον από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, τον Μάικ Τζέιμς και τον Γιάννη Μπουρούση από τη Λαμποράλ Κούτσα (Μπασκόνια), τον Κέι Σι Ρίβερς από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ντεμέτρις Νίκολς από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

 


Στην πορεία της σεζόν το… αλισβερίσι με την αγορά της Ευρωλίγκας συνεχίστηκε αφού αποχώρησε ο Νίκολς που είχε περιοριστεί στη διοργάνωση και ήταν σταθερά εκτός ελληνικού ρόστερ αλλά αποκτήθηκαν ο Κένι Γκάμπριελ από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και ο Αλεσάντρο Τζεντίλε από τη Μιλάνο.

 

2015-16

 


Τα ερυθρόλευκα δίχτυα είχαν ψαρέψει το καλοκαίρι του 2015 από την αγορά της Ευρωλίγκας δύο παίκτες. Ήταν ο Ντάνιελ Χάκετ που προερχόταν από τη Μιλάνο και ο Πάτρικ Γιανγκ που στην προηγούμενη σεζόν έπαιξε στην Ευρωλίγκα με τη Γαλατασαράι. Ήταν το καλοκαίρι στο οποίο ο Παναθηναϊκός δεν κινήθηκε σε αυτήν την αγορά.

 

 

 

 

2014-15

 


Σε ένα καλοκαίρι στη διάρκεια του οποίου έκανε τέσσερις συνολικά κινήσεις, δύο από αυτές ήταν για τον Ολυμπιακό στη συγκεκριμένη αγορά. Είχε αποκτήσει τον Οθέλο Χάντερ που ένα χρόνο πριν έπαιξε στην Ευρωλίγκα με τη Σιένα και τον Τρεμέλ Ντάρντεν που έπαιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

 

 

Ο Παναθηναϊκός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς από την άλλη, είχε επιλέξει τον ΝτεΜάρκους Νέλσον από τον Ερυθρό Αστέρα.

 

 

2013-14

 


Ο Παναθηναϊκός ήταν σαφώς πιο δραστήριος στην αγορά της Ευρωλίγκας το καλοκαίρι του 2013. Είχε επαναφέρει στις τάξεις του τον Αντώνη Φώτση από τη Μιλάνο και τον Μάικ Μπατίστ από τη Φενέρμπαχτσε, ενώ είχε κάνει δικό του και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη από την Μπαρτσελόνα.

 

 

Ο Μίρζα Μπέγκιτς που αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν η μοναδική «Ευρωλιγκάτη» μεταγραφή του Ολυμπιακού και θεωρητικά το μεγαλύτερο όνομα. Άλλοι όμως από τις κινήσεις εκείνου του καλοκαιριού, «έπιασαν» στο λιμάνι αφού τότε είχε κάνει δικούς του, μεταξύ άλλων, τον Μπράιαντ Ντάνστον, τον Ματ Λοτζέσκι αλλά και τον Ιωάννη Παπαπέτρου.

 

 

 

2012-13

 


Κρατώντας 10 παίκτες από την ομάδα της προηγούμενης σεζόν, ο Ολυμπιακός έκανε λίγες κινήσεις και μεταξύ αυτών ήταν δύο Έλληνες που έπαιξαν ένα χρόνο πριν σε ομάδες της Ευρωλίγκας. Ήταν ο Στράτος Περπέρογλου του Παναθηναϊκού και ο Δημήτρης Μαυροειδής της Μπιλμπάο.

 

 

 

Ο Παναθηναϊκός έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία του στην αγορά της Ευρωλίγκας το καλοκαίρι του 2012, αφού είχε αποκτήσει τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τον Ρόκο Λένι Ούκιτς από τη Φενέρμπαχτσε και τον Γιόνας Ματσιούλις από τη Σιένα.

 

 

2011-12

 


Γυρίζοντας 10 χρόνια πίσω, οι δύο ελληνικές ομάδες δεν έμειναν αδρανείς στην αγορά της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός είχε κάνει δικό του τον Λάζαρο Παπαδόπουλο από τη Χίμκι, τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους από τη Λιέτουβος Ρίτας και βέβαια τον Κάιλ Χάινς από την Μπάμπεργκ.

 

 

Ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που προερχόταν από τη Φενέρμπαχτσε αλλά και τον Ντέιβιντ Λόγκαν που έπαιξε στην Κάχα Λαμποράλ.

 


Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως συμβαίνει σε κάθε επιλογή ανεξαρτήτως της αγοράς από την οποία προέρχεται, είναι προφανές ότι σε αυτήν την αναδρομή των 10 χρόνων, υπήρξαν επιλογές που δικαίωσαν τους «αιώνιους» και άλλες που τους διέψευσαν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσθήκη παικτών που ξέρουν τη διοργάνωση και τις ιδιαιτερότητες τους, είναι απαραίτητη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ