16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Όταν η ελληνική αποστολή γλίτωνε από θαύμα στην Ουχάν (vid+pics)

Δημοσιεύματα του εξωτερικού ρίχνουν «φωτιά» για πιθανή ύπαρξη του κορονοϊού από τον Οκτώβριο σε αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από δηλώσεις διεθνών Ολυμπιονικών για συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό, και το Basketa.gr επιχειρεί να ρίξει «φώς», αναδεικνύοντας την ελληνική πλευρά, συνομιλώντας με τους Γιώργο Σκροπολίθα, Σάκη Γεωργοπαπαδάκο και Αλέξη Ράπτη για το τι έζησε η αποστολή του μπάσκετ.

Τον περασμένο Οκτώβριο έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων και, εντελώς συμπτωματικά, τους φιλοξενούσε η Ουχάν της Κίνας. Στο μέρος τύχαινε να βρίσκονται και αρκετοί Έλληνες αθλητές. Στην πόλη, από την οποία ξεκινούσε ο κορονοϊός, βρίσκονταν οι ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, μαζί με αθλητές ατομικών αθλημάτων, μεταξύ αυτών, μάλιστα, και ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τζούντο, Ηλίας Ηλιάδης.

Για την ιστορία των Αγώνων, η ομάδα του μπάσκετ κατέβασε ένα αξιοπρόσεκτο ρόστερ υπό τις οδηγίες του Γιώργου Σκροπολίθα και για ελάχιστο δεν πέρασε στην τετράδα. Η ήττα της πρεμιέρας από τη Βραζιλία, σε μια ιστορία που… επαναλήφθηκε στην ίδια χώρα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Γιάννη Σκουρτόπουλου, στοίχισε, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό και τον Αλέξη Ράπτη να θυμούνται πως «ήμασταν σε όλο το παιχνίδι μπροστά, αλλά αυτοκτονήσαμε και με ένα σερί 10-0 μας νίκησαν».

Η ήττα από τη Λιθουανία, που λίγο αργότερα πήρε και το χρυσό μετάλλιο, ήταν καταδικαστική, για να πάρουμε μετά την 5η θέση, στο αντίστοιχο ματς κατάταξης με το Κονγκό.

Οι δηλώσεις διεθνών Ολυμπιονικών που σόκαραν

Το ζήτημα που προκύπτει, όμως, είναι το σε ποια κατάσταση βρισκόταν η υγεία των μελών της αποστολής εκείνη την εποχή. Και αν κρίνουμε το με ποιες υγειονομικές συνθήκες αγωνίστηκαν, αναφορικά με τα… τοπικά εδέσματα, που προσφέρει η Ουχάν και που μας περιέγραψαν με τρόπο γλαφυρό - για να το πούμε πολύ κομψά - μάλλον γλίτωσαν από θαύμα.

Τι εννοούμε, όμως, μιλώντας για θαύμα; Πριν από μερικές ημέρες, η Γαλλίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια του μοντέρνου πεντάθλου, Ελοντί Κλουβέλ, αποκάλυψε ότι η ίδια και ο σύντροφός της είχαν συμπτώματα, που παραπέμπουν στον κορονοϊό. «Ο Βαλεντίν έχασε τρεις μέρες προπόνησης κι εγώ ήμουν άρρωστη. Είχα συμπτώματα, που δεν είχα άλλη φορά και δεν ξέραμε τι ήταν. Πολλοί αθλητές, δε, ήταν επίσης πολύ άρρωστοι. Μίλησα με ένα γιατρό στρατιωτικό, που μας είπε πως πολλοί από τους επισήμους μπορεί να είχαν κορωνοϊό», ανέφερε η ίδια.

Και δεν είναι η μόνη, που αναφέρει κάτι τέτοιο. Ο Λουξεμβούργιος κολυμβητής, Ζουλιέν Χενξ, αναφέρει πως είχε δυσκολία στο αεροπλάνο της επιστροφής, νιώθοντας ένα ανακάτεμα, ενώ εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με το συμπατριώτη του, Μπομπ Μπερτέμ, το γεγονός ότι οι δρόμοι στο χωριό των αθλητών καθαρίζονταν δύο φορές την ημέρα.

Κάπως έτσι, πέφτει και η (υγειονομική) «βόμβα». Και το ερώτημα είναι σαφές. Υπήρχαν, λοιπόν, αθλητές με κορονοϊό τον Οκτώβριο στην Ουχάν, ενώ το πρώτο επίσημο κρούσμα παγκοσμίως αναφέρεται στις 31 Δεκεμβρίου 2019; Υπήρχε από πριν ο ιός και άρχισε να ανακαλύπτεται αργότερα, με αποτέλεσμα η υγεία των αθλητών να βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, καθώς στο Ολυμπιακό Χωριό υπήρχαν περίπου 10.000 άτομα, όπως σωστά μας επισημαίνει ο Σάκης Γεωργοπαπαδάκος;

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, σε αυτό το σημείο. Είναι τέτοια τα υγειονομικά δεδομένα αυτή την ώρα, που είναι πολύ νωρίς ακόμη να διαπιστωθεί, ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 υπήρχε από τότε. Μπορεί στο μέλλον να έχουμε οριστική απάντηση, αλλά αυτή τη στιγμή αρκούμαστε μόνο σε μερικές εικασίες ιολόγων και παθολόγων, μεταξύ αυτών και Ελλήνων καθηγητών, που αναφέρουν πως η πορεία της πανδημίας μπορεί να ξεκίνησε νωρίτερα σε σύγκριση με το πότε έχει σημειωθεί η πρώτη της επίσημη μέρα, κάτι που δεν αποκλείει μέχρι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ποια ήταν η περιπέτεια των Ελλήνων αθλητών;

Σε ποια κατάσταση, επομένως, για να επανέλθουμε στο θέμα που θίξαμε λίγο νωρίτερα, βρίσκονταν οι Έλληνες που βρέθηκαν στην Ουχάν για τους Αγώνες. Ο Γιώργος Σκροπολίθας, ο Αλέξης Ράπτης και ο Σάκης Γεωργοπαπαδάκος απαντούν στο Basketa.gr, ότι κανείς από όλη την ελληνική αποστολή δεν είχε οποιαδήποτε συμπτώματα ασθένειας, τόσο στη διάρκεια των αγώνων όσο και στην επιστροφή στην χώρα.

Ο Γεωργοπαπαδάκος, μάλιστα, θυμάται ότι «η αποστολή γύρισε σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες. Το μπάσκετ ήταν στη μία αποστολή, οι αθλητές των ατομικών αθλημάτων στη δεύτερη και οι αρχηγοί των αποστολών με το ποδόσφαιρο στην τρίτη. Μιλούσαμε και με άλλους αθλητές, αλλά δε θυμάμαι κανέναν να αναφέρει πως ήταν άρρωστος, ούτε και να απασχολεί το ιατρικό προσωπικό. Όχι ότι είχαμε, βέβαια, επαφές με αυτούς του μοντέρνου πεντάθλου, καθώς ήμασταν σε ένα χωριό 10.000 αθλητών, όπου… χανόμασταν όλοι μεταξύ μας».

Ο ίδιος και ο προπονητής του, πάντως, θυμούνται και κάτι ακόμη. Θέλησαν να μας αφηγηθούν το πώς ήταν οι εκδρομές τους στην πόλη της Ουχάν και η επίσκεψη στην αγορά, από την οποία είχε φημολογηθεί αρχικά, ότι επεκτάθηκε ο φονικός ιός. Και με τα… καλούδια που πρόσφεραν εκεί, είναι πράγματι θαύμα το πώς οι Έλληνες αθλητές δεν προσβλήθηκαν από οποιαδήποτε ασθένεια.

«Θυμάμαι να πηγαίνουμε στην αγορά, όπου υπήρχαν περίεργοι πάγκοι, σχεδόν βρώμικοι και γεμάτοι αίματα, με κομμένα τα πάντα. Θυμάμαι να έχει κροκόδειλους κι άλλα ερπετά, ενώ όπως τα έβλεπες, μάλλον σου… κοβόταν η όρεξη, παρά σου άνοιγε», αναφέρει ο Γιώργος Σκροπολίθας και, πράγματι, μια τέτοια περιγραφή μόνο αίσθηση δε σου κάνει.

Ο Σάκης Γεωργοπαπαδάκος θυμάται κάτι πιο ανατριχιαστικό. «Θυμάμαι να πουλάνε βατράχια, φίδια, χέλια και νυχτερίδες στις αγορές και μπροστά μου έγινε κάτι αδιανόητο. Ένας πελάτης ζητούσε από τον έμπορο νυχτερίδα, η οποία βρισκόταν μέσα σε πλέγμα με αρκετές μύγες από πάνω. Εκεί, του έδειξε ουσιαστικά να του κόψει τη δεξιά φτερούγα της νυχτερίδας, ο έμπορος την έκοψε και μετά έβαλε την υπόλοιπη νυχτερίδα, που δεν είχε πεθάνει, αλλά ψυχορραγούσε, μαζί με τις υπόλοιπες, που δεν είχε κόψει», μας είπε. Σε αυτή την περιγραφή, μάλλον θα αφήσουμε τα σχόλια, γιατί είναι όντως περιττά…

Ο αθλητής του Εθνικού, πάντως, θέτει τις αμφιβολίες του ως προς την έλευση του ιού, καθώς απορεί για το πώς γίνεται να εμφανίστηκε τώρα, όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες στις αγορές. «Πώς γίνεται να μη μεταδόθηκε πιο νωρίς ένας τέτοιος ιός, όταν πωλούνται ζώα με αυτό τον τρόπο;», αναρωτιέται.

Οι Έλληνες μπασκετμπολίστες, πάντως, το πήραν και λίγο… στην πλάκα στην αρχή, όταν ο ιός βρισκόταν ακόμη στην Κίνα. «Ο Τσιλούλης μας έστειλε μήνυμα σε μια ομαδική στο Viber, ρωτώντας μας τι είναι αυτό το πράγμα», αναφέρει γελώντας, περισσότερο για την τραγική ειρωνεία της υπόθεσης, ο Αλέξης Ράπτης, ενώ ο προπονητής της ομάδας προσθέτει πως «έστελναν αρκετά αστεία μηνύματα, ήταν φοβερό που αρκετά πρόσφατα είχαμε περάσει από εκεί».

Κανείς τους, πάντως, δε θυμάται να έχει υπάρξει οποιοδήποτε σύμπτωμα σε Έλληνα αθλητή και αυτό είναι το σημαντικό. «Έχω και τη σύζυγό μου, που είναι έγκυος, αλλά ευτυχώς κανείς μας δεν έχει πάθει κάτι σοβαρό», συμπληρώνει με ανακούφιση ο «άσος» του Χαρίλαου Τρικούπη, ενώ ο ομοσπονδιακός τεχνικός… αντικρούει τον Γεωργοπαπαδάκο, με την άποψή του να είναι πως «θα το θεωρούσα αφελές ο ιός να ξεφύγει από κάποιο εργαστήριο στην Ουχάν, ή να έχει μεταφερθεί από την αποστολή των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν κάποια στιγμή οι Κινέζοι. Με τις συνθήκες που αντικρύσαμε στην αγορά, δεν το θεωρώ απίθανο να έχει μεταδοθεί από οποιοδήποτε ζώο».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σπουδαίο του ζητήματος είναι πως, μέσα στον κυκεώνα των νέων πληροφοριών, οι Έλληνες αθλητές διαβεβαίωσαν πως όλα πήγαν καλά από πλευράς υγείας για τους ίδιους. Η πρόκληση του να νικήσουμε τον κορονοϊό, βέβαια, συνεχίζεται…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ