22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Δεν βλέπεται ούτε με κολλύριο… (vid)

Ο Παναθηναϊκός δέχεται τη μία «σφαλιάρα» μετά την άλλη στην EuroLeague και το Basketa.gr επιχειρεί να αναλύσει την αποκαρδιωτική εικόνα των πρωταθλητών Ελλάδας.

Η δεύτερη «διαβολοβδομάδα» της φετινής διοργάνωσης αποδείχτηκε τέτοια... κυριολεκτικά για τους «πράσινους», καθώς... μαρτύρησαν τόσο στη «Φοντέτα» όσο και στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα», μόλις 48 ώρες αργότερα.

Αυτό που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό το «τριφύλλι» στο παρκέ, δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που κάποτε κυριαρχούσε στη διοργάνωση και προκαλούσε τρόμο σε όποια έδρα επισκεπτόταν, εντός ή εκτός συνόρων.

Η φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού έχει αρχίσει να προκαλεί τον οίκτο. Κι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο.

Το Basketa.gr αναλύει τις αιτίες που έχουν φέρει την ομάδα του Γιώργου Βόβορα στην τωρινή κατάσταση:

Το χαμηλό μπάτζετ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει ακόμα τις μετοχές της ΚΑΕ στην κατοχή του, όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την ομάδα, μέχρι να βρεθεί ο διάδοχός του. Η ευθύνη πέρασε σε δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες όπως είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, οι οποίοι έχουν τη βοήθεια και του Τάκη Τριαντόπουλου.

Ο «3D» όμως και ο «Φράγκι» δεν μπαίνουν εδώ και καιρό στο παρκέ για να βοηθήσουν να διορθωθεί αυτή η εικόνα. Το μπάτζετ του Παναθηναϊκού είναι ανάμεσα στα τρία πιο χαμηλά σε ολόκληρη τη διοργάνωση.

Όσα «λαχεία» λοιπόν κι αν τραβήξει κάποιος, με δεδομένη και τη γενικότερη κρίση λόγω της πανδημίας, το ρόστερ της ομάδας δεν θα μπορούσε να είναι ποιοτικό.

Ο άπειρος προπονητής

Ο Γιώργος Βόβορας δικαιούταν εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη ευκαιρία. Αυτή όμως ήρθε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία στην οποία καλείται να κρατήσει ένα μεγάλο «καράβι». Και τα μεγάλα καράβια έχουν και μεγάλες φουρτούνες. Μετά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα ο τεχνικός του Παναθηναϊκού προς το παρόν δείχνει αδυναμία στη διαχείριση της κρίσης.

Για πρώτη φορά στα δύο τελευταία παιχνίδια, φάνηκε ότι δεν μπορεί να πείσει τους παίκτες για το πλάνο του και για τη διαδικασία που ακολουθείται. 

Αν χαθούν τα αποδυτήρια, επιστροφή δεν θα μπορεί να υπάρξει.

Το «φτωχό» ρόστερ

Στην πραγματικότητα, η ομάδα που έχει ο Παναθηναϊκός, διαθέτει όλους κι όλους δύο πραγματικά «παιγμένους» παίκτες στο κορυφαίο επίπεδο. Τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο δεύτερος μάλιστα δεν έχει βρεθεί ποτέ στην καριέρα του σε Final 4 και οι ομάδες στις οποίες έχει αγωνιστεί δεν πρωταγωνίστησαν.

Από την άλλη, ο αρχηγός του «τριφυλλιού» βγάζει μία πίεση να αποδείξει πράγματα και να βγει μπροστά, κάτι που του γυρνάει «μπούμερανγκ», ενώ δείχνει μεγαλύτερη επιθυμία για σκοράρισμα σε σχέση με αυτήν που θα έπρεπε.

Στο έμψυχο δυναμικό υπάρχουν και κάποιοι παίκτες που δεν είναι για το συγκεκριμένο επίπεδο και το αποδεικνύουν με τα «φτηνά» λάθη και τις αδυναμίες που παρουσιάζουν. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης και ο Λεωνίδας Κασελάκης αποτελούν δύο περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα έπαιζαν στους «πράσινους». Οι δύο διεθνείς κάνουν ό,τι μπορούν αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, χωρίς να φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη, αφού δεν είδαν «φως» και μπήκαν, αλλά αποδέχτηκαν -και πολύ καλά έκαναν- τις προτάσεις που τους έγιναν.

Ωστόσο αποτελούν μόνο δύο τυχαία παραδείγματα. Όσο κι αν κάποιοι «ειδικοί» επέμεναν, ο Χάουαρντ Σαντ-Ρόος δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ πόιντ γκαρντ. Αυτό φαίνεται στο παρκέ, έστω κι αν οι ίδιοι «ειδικοί» βρίσκουν τις εξαιρέσεις στον κανόνα για να νομίζουν ότι επιβεβαιώνονται.

Μοναδική εξαίρεση από τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα και μετά, ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος δείχνει να συνεχίζει τα βήματα προς τα μπρος.

Η κακή ψυχολογία

Μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα της ήττας. Όπως λένε πολλοί προπονητές αλλά κι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον αθλητισμό, «η νίκη και η ήττα είναι συνήθεια». Όταν ένα σύνολο ξέρει ότι εύκολα ή δύσκολα θα νικήσει, διατηρεί την ψυχραιμία του κι έχει πάντοτε πίστη στις ικανότητες του. Οι «πράσινοι» βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Κι αυτό φαίνεται.

Τόσο στη Βαλένθια όσο και στη Βιτόρια, μόλις κατάλαβαν ότι δεν έχουν πολλές πιθανότητες για νίκη, παρουσίασαν εικόνα διάλυσης και παραδόθηκαν.

Το αβέβαιο μέλλον

Πού βαδίζει ο Παναθηναϊκός; Ποιος είναι ο στόχος; Να είναι μαχητικός; Αν ναι, αυτό δεν αρκεί. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχει σημαντικό ζήτημα που αφορά το πόσο θα κρατήσει η υπάρχουσα κατάσταση.

Αν αυτό το τεράστιο μέγεθος «βολοδέρνει» στα γήπεδα της Ευρωλίγκας σε ολόκληρη τη σεζόν και το καλοκαίρι δεν υπάρξει επιστροφή στην... κανονικότητα, το μέλλον θα είναι ζοφερό.

Κι αυτό είναι που πρέπει να απασχολεί ολόκληρο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού. Αν υπάρξουν κέρδη φέτος, να τα καρπωθεί η ομάδα του χρόνου, αλλά στην περίπτωση που αυτή είναι απλά η... αρχή της επόμενης μέρας, τότε ό,τι κι αν συμβαίνει στο παρκέ, δεν μπορεί κανείς να νιώθει αισιόδοξος και να προσμένει κάτι καλύτερο.

Δείτε τα highlights της χθεσινής (19/11) αναμέτρησης:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ