33.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Όνειρα θερινής μεταγραφικής νυκτός… (vids)

Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά, αλλά το basketa.gr θα γυρίσει το χρόνο λίγο πιο πίσω. Στο περασμένο καλοκαίρι όταν οι ομάδες βρίσκονταν ακόμα σε φάση... οικοδόμησης και αναζητούσαν τα κατάλληλα υλικά ώστε να γίνουν έτσι όπως οι προπονητές τους είχαν κατά νου. Θα ασχοληθούμε με τους τρεις μεγάλους του λεκανοπεδίου Αττικής (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ) και τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι άρχισαν από νωρίς το ψάξιμο των ξένων τους και εξέτασαν και κάποιες άλλες περιπτώσεις παικτών πριν καταλήξουν σε αυτούς τους οποίους στο τέλος απέκτησαν. Περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και τροφοδότησαν τη μεταγραφική σεναριολογία του καλοκαιριού.

Τι απέγιναν εκείνοι οι μεταγραφικοί στόχοι, που έμειναν μόνο στόχοι και δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα; Πού παίζουν τώρα και τι κάνουν; Είναι καλύτεροι από αυτούς που πήραν τελικά οι ομάδες; Θα επιχειρήσουμε τις συγκρίσεις ανά ομάδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βρήκε γρήγορα και αθόρυβα το "τεσσάρι" που έψαχνε στο πρόσωπο του Κιμ Τιλί, ενώ για τις δύο θέσεις σέντερ αναγκάστηκε να περιμένει τις αποφάσεις των Νίκολα Μιλουτίνοφ και Κεμ Μπιρτς σχετικά με το αν θα πήγαιναν να παίξουν στο ΝΒΑ ή όχι. Ο πρώτος έμεινε τελικά, ο δεύτερος όμως αποφάσισε να φύγει και να πάει στους Ορλάντο Μάτζικ (οι οποίοι με της σειρά τους τον έχουν δώσει στη θυγατρική τους στη G-League, τους Λέικλαντ Μάτζικ). Ο Σφαιρόπουλος ήταν έτοιμος και μετά από λίγες μέρες προχώρησε στην απόκτηση του Τζαμέλ ΜακΛιν, οπότε δεν υπήρξε σίριαλ.

Σχετικά γρήγορη και αθόρυβη ήταν και η αντικατάσταση του Έρικ Γκριν από τον Γιάνις Στρέλνιεκς, αλλά και του Ματ Λοτζέσκι από τον Χόλις Τόμπσον, οπότε το μοναδικό σίριαλ που παίχτηκε το καλοκαίρι αφορούσε τον αντικαταστάτη του Ντάνιελ Χάκετ. Οι πρώτες επιλογές του Σφαιρόπουλου ήταν ο Άαρον Τζάκσον, ο οποίος είχε φύγει από την ΤΣΣΚΑ μετά από μια πολύ πετυχημένη πενταετία, ο Τζέισον Γκρέιντζερ, που προερχόταν από πολύ καλή σεζόν στην Αναντολού Εφές, και ο Έρικ ΜακΚόλουμ, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν είχε παίξει στην Κίνα και στη Γαλατασαράι.

Ο Άαρον Τζάκσον πήρε το χρόνο του και τελικά επέλεξε να ακολουθήσει το... δρόμο του μεταξιού και να υπογράψει συμβόλαιο με τους Ντακς του Πεκίνου στην Κίνα. Στη CBA παίζει 32 λεπτά ανά αγώνα και κάνει θραύση σκοράροντας 20,5 πόντους, μοιράζοντας 7,9 ασίστ και μαζεύοντας 4,4 ριμπάουντ. Είναι καλός παίκτης, αλλά και στο κινέζικο πρωτάθλημα... κάπου τα βρίσκει και τα κάνει.

Ο Τζέισον Γκρέιντζερ πήρε κι αυτός χρόνο να σκεφτεί κι από κάποια στιγμή και μετά ο Ολυμπιακός βαρέθηκε να τον περιμένει. Τελικά κατέληξε στην Μπασκόνια, όπου επιβεβαιώνει την αξία του ως παίκτης. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα έχει σχεδόν πανομοιότυπους μέσους όρους. Παίζει 25 λεπτά ανά αγώνα και έχει 10 πόντους, 6 ασίστ και 2,5 ριμπάουντ

Ο Έρικ Μακ Κόλουμ ήταν ακριβός, δεν δέχθηκε να ρίξει το κασέ του και επέστρεψε στην Τουρκία. Όχι όμως στη Γαλατασαράι, αλλά στην Αναντολού Εφές, με την οποία παίζει καλύτερα στο τουρκικό πρωτάθλημα, όπου σε 31' συμμετοχής έχει 20,2π., 3,8 ασ. και 2,6ρ. κατά μέσο όρο. Στην Ευρωλίγκα παίζει λίγο λιγότερο (24') και έχει 14,6π., 1,9ρ. και 1,9 ασ.

Αφού δεν ευοδώθηκε καμία από αυτές τις περιπτώσεις, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κατέληξε στον Μπράιαν Ρόμπερτς, που φόρεσε τελικά την ερυθρόλευκη φανέλα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα σε 18' συμμετοχής έχει μέσους όρους 6,6 πόντων, 3,3 ασίστ και 2,5 ριμπάουντ και στην Ευρωλίγκα σε 21' συμμετοχής έχει 7,2 πόντους, 1,8 ασίστ και 2,3 ριμπάουντ.

ΑΕΚ

Οι βασικές προτεραιότητες του Σωτήρη Μανωλόπουλου το καλοκαίρι ήταν η απόκτηση ενός πόιντ γκαρντ και ενός σέντερ. Για τη θέση του πόιντ γκαρντ είχε προκριθεί ως βασική επιλογή ο απόφοιτος του Νορθ Καρολάινα Μάρκους Πέιτζ, ο οποίος είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στον Μανωλόπουλο όταν τον είδε στο summer league του Λας Βέγκας. Η πρόταση τού έγινε αμέσως, αλλά αυτός ζήτησε χρόνο προκειμένου να περάσει ένα τελευταίο δοκιμαστικό από τους Σάρλοτ Χόρνετς και τελικά τα κατάφερε. Εξασφάλισε ένα two way contract με τους Χόρνετς, ωστόσο στο ΝΒΑ έχει παίξει μέχρι σήμερα όλο κι όλο ένα παιχνίδι. Τρία λεπτά για την ακρίβεια στην αναμέτρηση της 25ης Οκτωβρίου με τους Ντένβερ Νάγκετς, όπου πρόλαβε να κάνει δύο άστοχα σουτ και να μαζέψει δύο ριμπάουντ. Στη συνέχεια δόθηκε στη θυγατρική των Χόρνετς στη G-League, τους Γκρίνσμπορο Σουόρμ, όπου διαπρέπει. Σε 17 αγώνες ως τώρα παίρνει κατά μέσο όρο 32' συμμετοχής και έχει 14,9 πόντους, 3,7 ασίστ και 2,7 ριμπάουντ.

Αντί του Πέιτζ ήρθε στην ΑΕΚ ο Μάικ Γκριν, ο οποίος παίζει χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα και πέρυσι αγωνίστηκε στην τουρκική Καρσίγιακα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει σε 28' συμμετοχής 11 πόντους, 4,2 ασίστ και 3,6 ριμπάουντ, ενώ στο Basketball Champions League σε 26' συμμετοχής προσφέρει 13,7 πόντους, 4,9 ασίστ και 2,4 ριμπάουντ.

Για τη θέση του σέντερ πρώτος στόχος του Σωτήρη Μανωλόπουλου ήταν ο Κάντι Λαλέιν, ο οποίος έπαιξε στο summer league του Λας Βέγκας με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, που έχουν τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ, και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στον τότε προπονητή της Ένωσης. Η επαφή έγινε άμεσα και μάλιστα κάποια στιγμή φάνηκε ότι θα έκλεινε η συμφωνία, όμως τελικά ο παίκτης έκανε πίσω και άφησε την ΑΕΚ στα... κρύα του λουτρού. Το εντυπωσιακό και αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι λίγο αργότερα επέλεξε να υπογράψει συμβόλαιο με λιγότερα χρήματα από αυτά που του έδινε η ΑΕΚ σε ομάδα που δεν παίζει καν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση! Την Μπρίντιζι, η οποία μάχεται για να αποφύγει τον υποβιβασμό από τη Serie A στην Ιταλία. Εκεί πάντως διαπρέπει δείχνοντας ότι είναι καλός παίκτης, καθώς σε 29' συμμετοχής έχει 14,6π., 9,9ρ. και 1,2 κοψ.

Αντί του Λαλέιν η ΑΕΚ εμπιστεύτηκε ξανά έναν σέντερ που είχε και πέρυσι στο ρόστερ της, στο δεύτερο μισό της σεζόν. Τον Τσινέμελου Ελόνου, ο οποίος στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζει 14' κατά μέσο όρο και έχει 5,6π. και 4,8ρ., ενώ στο BCL παίζει 12' με 5,9π. και 3ρ.

Ο Μανωλόπουλος χρειαζόταν κι έναν δεύτερο ξένο γκαρντ και κοίταξε αρκετά ζεστά για κάποιο διάστημα την περίπτωση του Τζαμάλ Σούλερ, o οποίος την τελευταία διετία είχε παίξει με ιδιαίτερη επιτυχία στη Μονακό. Τελικά προτίμησε να πάρει τον Μάνι Χάρις, ωστόσο ο Σούλερ επέστρεψε στη Γαλλία και βρήκε συμβόλαιο στη Ναντέρ, όπου τα πάει και φέτος μια χαρά. Στο γαλλικό πρωτάθλημα έχει 9,8π., 4,2ασ. και 2,2ρ. σε 25' συμμετοχής, ενώ στο BCL κάνει θραύση με 17,3π. και 50% στα τρίποντα (επίκαιρο αυτό με δεδομένο ότι η ΑΕΚ ψάχνει για έναν καλό σουτέρ), 5,3ασ. και 3,9ρ σε 33' συμμετοχής.

Κι ο Χάρις πάντως δεν τα πάει άσχημα, παρότι άργησε να έρθει από την Κίνα, όπου αγωνιζόταν ως τις αρχές του Οκτώβρη. Σε 25' μέσης συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει 9,4π. και 4ρ., ενώ στο BCL σε 33' μέσης συμμετοχής έχει 17,4π., 6,7ρ. και 2,7 ασ.

Τέλος, κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβρη ο Μανωλόπουλος αποφάσισε πως χρειάζεται ένα "3άρι" που να μπορεί να παίξει και ως "4άρι" και εντόπισε την περίπτωση του Αργεντινού διεθνούς Πατρίσιο Γκαρίνο, ο οποίος έπαιξε πέρυσι στη θυγατρική των Σαν Αντόνιο Σπερς στη G-League και προς το τέλος της σεζόν πρόλαβε να παίξει και 5 παιχνίδια στο ΝΒΑ με τους Ορλάντο Μάτζικ. Η μεταγραφή έφτασε μια ανάσα από το να κλείσει, αλλά την ύστατη ώρα ο Πάμπλο Πριχιόνι "έκλεψε" από την ΑΕΚ τον συμπατριώτη του και τον πήρε μαζί του στην Μπασκόνια. Κανείς, όμως, από τους δύο δεν στάθηκε τυχερός. Ο μεν Πριχιόνι έφυγε... νύχτα από τη Βιτόρια, ο δε Γκαρίνο τραυματίστηκε στο σαγόνι και ακόμα προσπαθεί να επανέλθει. Έχει προλάβει να παίξει 4 παιχνίδια στο ισπανικό πρωτάθλημα και άλλα 4 στην Ευρωλίγκα, όπου δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα (1,5π. και 0,8ρ. στην ACB και 0,5ρ. στην Ευρωλίγκα).

Αντί του Γκαρίνο ο Μανωλόπουλος επέλεξε τον Γάλλο Μπάντζα Σι, που ήρθε από τη Βιλερμπάν για να καθιερωθεί, αλλά τώρα ψάχνει ομάδα για να φύγει, διότι η ΑΕΚ δεν τον υπολογίζει. Σε 6 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος είχε 13' συμμετοχής, 5π. και 2ρ., ενώ στο BCL έπαιξε 5 παιχνίδια με 8' συμμετοχής, 1,2π. και 1,2ρ.

ΠΑΟΚ

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ήθελε οπωσδήποτε δύο Αμερικανούς γκαρντ και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την περίπτωση του Ρομπ Λόουρι, που τον ήξερε πολύ καλά, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε δουλέψει μαζί του τόσο στην Κηφισιά όσο και στην Αστάνα. Τελικά ο Λόουρι κατέληξε στη Β' κατηγορία της Τουρκίας, όπου με την Αντάλιασπορ παίζει εξαιρετικά έχοντας σε 31' συμμετοχής 15,8π., 6ρ. και 5,2ασ.

Ασχολήθηκε επίσης με τον Κόντι Μίλερ Μακ Ιντάιρ, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά είχε παίξει στο Βέλγιο. Ούτε αυτή η περίπτωση προχώρησε και ο Αμερικανός κατέληξε στην VTB, όπου με την Πάρμα του Περμ κάνει... παπάδες, έχοντας σε 32' συμμετοχής 14,8π., 7,3ασ. και 5ρ.

Μια ακόμα περίπτωση γκαρντ που απασχόλησε τον Παπαθεοδώρου ήταν ο Μάρκους Θόρντον, ο οποίος την περσινή σεζόν είχε αγωνιστεί στη Σκαβολίνι. Αυτός μάλλον είχε προτεραιότητα να παίξει στο ΝΒΑ και γι' αυτό η κουβέντα μαζί του δεν προχώρησε, ωστόσο για την ώρα το ΝΒΑ το βλέπει μόνο από την τηλεόραση. Αγωνίζεται στη θυγατρική των Κλίβελαντ Καβαλίερς στη G-League, τους Κάντον Τσαρτζ, όπου πάντως τα πάει καλά, με 13,3π., 3.4ρ. και 2,3ασ. σε 34' συμμετοχής.

Αντί όλων αυτών ο ΠΑΟΚ απέκτησε τελικά τους Κέβιν Ντίλαρντ και Μπράντον Τρις. Ο πρώτος πρόλαβε να παίξει 4 παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα και άλλα 4 στο BCL με 10π., 3,5ασ. και 2,3ρ. σε 22' συμμετοχής πριν ο Παπαθεοδώρου τον αντικαταστήσει με τον Φιλ Γκος. Ο δεύτερος παραμένει ακόμα στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, αλλά τελευταία παίζει ελάχιστα. Έχει αγωνιστεί σε 8 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος με 5,9π., 2,4ρ. και 1,5 ασ. σε 13' συμμετοχής και σε 7 αγώνες του BCL με 6,6π. και 2,9ρ. σε 17' συμμετοχής.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ήθελε κι έναν καθαρόαιμο σούτινγκ γκαρντ και αρχικά στράφηκε στην περίπτωση του Ντεζ Ουέλς, τον οποίον είδαμε πέρυσι να αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις με τη Δόξα Λευκάδας. Η περίπτωσή του δεν προχώρησε και αυτός κατέληξε στην Αβελίνο, όπου επιβεβαιώνει ότι είναι πολύ καλός παίκτης. Στο ιταλικό πρωτάθλημα παίζει 27' ανά αγώνα και έχει 13,7π. και 3ρ., ενώ στο BCL παίζει 24' ανά αγώνα και έχει 13,4π., 2,6ρ. και 1,6 ασ.

Αντί του Ουέλς τη φανέλα του ΠΑΟΚ φόρεσε ο Λάκι Τζόουνς, που κι αυτόν τον γνωρίσαμε πέρυσι ως παίκτη του Προμηθέα. Φέτος έχει 11,8π. και 5ρ. σε 31' συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο BCL έχει 9,4π. και 5,7ρ. σε 28' συμμετοχής.

Για τις θέσεις των ψηλών ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κοίταξε την περίπτωση ενός ακόμα παίκτη, που είχε αφήσει πέρυσι καλές εντυπώσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Του Τζουβόντε Ρέντικ, ο οποίος αγωνίστηκε με επιτυχία στον Κολοσσό και φέτος κατέληξε τελικά στη βελγική Μονς. Μαζί της τα πάει πολύ καλά έχοντας 12,9π. και 5,9ρ. σε 25' συμμετοχής στο βελγικό πρωτάθλημα και 11,8π. και 5,1ρ. σε 21' συμμετοχής στο FIBA Europe Cup.

Στον ΠΑΟΚ ήρθε τελικά ο Ουσμάν Κρουμπάλι, που έχει παίξει και στο Λαύριο, ενώ ο Παπαθεοδώρου τον ήξερε από τη συνεργασία τους στην Αστάνα. Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έχει φέτος 6,7π. και 7,1ρ. σε 19' μέσης συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα και 7,1π. και 5,4ρ. σε 23' μέσης συμμετοχής στο BCL.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σενάρια πολλά δεν αναπτύχθηκαν αναφορικά με τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι, καθώς πολλοί βασικοί παίκτες από την περσινή σεζόν έμειναν (Καλάθης, Ρίβερς, Γκιστ, Γκάμπριελ και ο Σίνγκλετον, που αποτέλεσε το μεγάλο "πράσινο" σίριαλ), ενώ οι προσθήκες ήταν στοχευμένες. Ο Λεκαβίτσιους ήρθε και μας έπιασε όλους στον ύπνο, ο Λοτζέσκι αποκτήθηκε γιατί... ήταν αυτός (αλλιώς μάλλον δεν θα έπαιρνε τέτοιου είδους παίκτη ο Παναθηναϊκός), οι Αντετοκούνμπο και Βουγιούκας, επειδή ήταν οι μόνοι διαθέσιμοι Έλληνες που χρειαζόταν σε αυτές τις θέσεις το "τριφύλλι", οι Όγκαστ και Μήτογλου ήρθαν ως prospects. Η μόνη θέση που θα μπορούσε να γίνει αφορμή για σίριαλ ήταν αυτή του αντικαταστάτη του Μάικ Τζέιμς, αλλά κι εκεί ο Παναθηναϊκός έδρασε γρήγορα. Απέκτησε χωρίς πολλά πολλά τον Μάρκους Ντένμον, παρόλο που κάποια στιγμή ακούστηκε και το όνομα του Τζέισον Γκρέιντζερ, αλλά ποτέ δεν προχώρησε ουσιαστικά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ