17.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Όλα τα χε η Εθνική, οι διαιτητές της έλειπαν

Η Εθνική πάλεψε λυσασμένα, άγγιξε το θριάμβο, καθώς στις αρχές της τελευταίας περιόδου έπιασε τη διαφορά των 12 πόντων που χρειαζόταν, όμως δεν τα κατάφερε. Δεν την άφησε κιόλας η αισχρή διαιτησία, που εξουδετέρωσε τον Γιάννη Αντετοκούμπο βγάζοντάς τον στην τελευταία περόδο από τον αγώνα με πέντε φάουλ, εκ των οποίων τα δύο ανύπαρκτα επιθετικά. Η Ελλάδα νίκησε την Τσεχία με 84-77, αλλά αυτή η νίκη δε ήταν αρκετή. Η συγκλονιστική εμφάνιση του Καλάθη και του Θανάση Αντετοκούνμπο δεν ήταν αρκετή και ο αποκλεισμός από τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (για να περάσει η Τσεχία) είναι οδυνηρός.

Το παιχνίδι άρχισε καλά για την Εθνική. Ο Σκουρτόπουλος ξεκίνησε για πρώτη φορά στο αρχικό σχήμα τους Καλάθη και Σλούκα μαζί, κάτι αναμενόμενο (το είχε προαναγγείλει άλλωστε), αφού ήθελε μεγαλύτερη πίεση στην άμυνα και καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση για να πάρει από την αρχή μια διαφορά η Εθνική και να γίνει αφεντικό του αγώνα.

Ο στόχος επιτεύχθηκε σε πρώτη φάση. Με τον Καλάθη να ξεκινά ζεστός η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 5-0 και 14-5 στο 7', καθώς η άμυνα ήταν καταπληκτική. Ο Καλάθης εκμηδένισε τον Σατοράνσκι, οι υπόλοιποι διεθνείς κυνηγούσαν λυσασμένα τους αντιπάλους τους έχοντας σωστές αλληλοκαλύψεις και οι Τσέχοι ξεκίνησαν άστοχοι, με τον Μπόχατσικ να είναι αρχικά ο μόνος κίνδυνος.

Στην πορεία του αγώνα και παρότι είχε φτάσει νωρίς στο +9, οι παίκτες της Εθνικής άρχισαν να γεμίζουν άγχος. Ενώ η άμυνα εξακολουθούσε να λειτουργεί σωστά, στην επίθεση άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες βιαστικές επιλογές, κάποια διστακτικότητα από παίκτες όπως ο Μπουρούσης κι ο Σλούκας να πάρουν κάποια σουτ και οι Τσέχοι άρχισαν να συνέρχονται. 

Στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου η Εθνική προηγήθηκε με 18-12, στο 25' προηγήθηκε ξανά με 25-16 χάρη σε ένα τρίποντο του Παπανικολάου, αλλά στη συνέχεια το παιχνίδι άλλαξε άρδην. Η ζώνη της Τσεχίας μπλόκαρε την κυκλοφορία της Εθνικής, τα περιφερειακά σουτ άρχισαν να μην μπαίνουν και καθώς αιφνιδιασμοί δεν έβγαιναν, γιατί το αμυντικό ριμπάουντ δεν ήταν εύκολο, η επίθεση μπλόκαρε ξανά. Οι Τσέχοι βρήκαν την αυτοκυριαρχία τους, βρήκαν επίσης μεγάλα σουτ από τον Μπόχατσικ κυρίως, αλλά και από τους Άουντα, Πέτερκα και σταδιακά εξάλειψε τη διαφορά. Και με δύο βολές του Άουντα στην εκπνοή του ημιχρόνου πέρασαν μπροστά και με 33-32.

Να σημειώσουμε πάντως πως υπήρξαν και κάποια προβλήματα με τη διαιτησία και ειδικά με το τρίτο φάουλ, που φόρτωσε τον Αντετοκούνμπο, το οποίο ήταν αμυντικό και κανονικά θα έπρεπε να δώσει στον Έλληνα σταρ δικαίωμα για δύο βολές. Αντιθέτως τον φόρτωσε πολύ νωρίς με τρία φάουλ.

Αμφισβητούμενο ήταν και το τέταρτο φάουλ που φόρτωσαν οι διαιτητές τον Αντετοκούνμπο με το μπήκε αυτός στον αγώνα στο 23'. Ο Σκουρτόπουλος δεν τον ξεκίνησε για να τον προφυλάξει, αλλά οι Τσέχοι έλεγξαν απόλυτα το παιχνίδι, εκμεταλλευόμενοι το τρομερό άγχος των Ελλήνων διεθνών, που δεν τους επέτρεπε να βγάλου φάσεις, που κανονικά είναι ψωμοτύρι γι' αυτούς. Ο Αντετοκούνμπο έμεινε στο αγώνα, παρά το 4 φάουλ και βοήθησε την Εθνική ομάδα αμυντικά, αλλά στην επίθεση ήταν κι αυτός αγχωμένος, όπως οι υπόλοιποι, και δεν απέφυγε κι αυτός βιαστικές ενέργειες.

Η Εθνική ισοφάρισε 42-42 κι από εκεί και πέρα άρχισε το... αντάρτικο. Φουλ πίεση στην άμυνα και... ηρωικά στην επίθεση, που δεν είχαν πάντα αποτέλεσμα. Ο Καλάθης ήταν συγκλονιστικός και κρατούσε μόνος του την ομάδα στην επίθεση, ενώ όλα άλλαξαν με την είσοδο του Θανάση Αντετοκούνμπο. Ο αδερφός του Γιάννη έβγαλε πολλή ενέργεια, παρέσυρε και τους υπόλοιπους, έβαλε μεγάλα καλάθια και η Εθνική πήρε διαφορά 8 πόντων στο τέλος της τρίτης περιόδου με τους παίκτες να πέφτουν στο παρκέ και να παίζουν με απαράμιλλο πάθος.

Στην τελευταία περίοδο η Εθνική ξεκίνησε χωρίς τον Γιάννη στην πεντάδα για να προφυλαχθεί, ωστόσο ο Μπουρούσης στη θέση του έκανε σπουδαία δουλειά και η Εθνική με καλάθι του Παπανικολάου στο 32' έπιασαν για πρώτη φορά τη διαφορά των 12 πόντων (63-51). Η ελληνική ομάδα είχε το μομέντουμ του αγώνα, αλλά δεν μπόρεσε να διευρύνει κι άλλο τη διαφορά για να βάλει κι άλλη πίεση στους Τσέχους, οι οποίοι μπόρεσαν να μείνουν στο -12 γι' αυτούς και μετά από μια τεχνική ποινή στον πάγκο της ελληνικής ομάδας (αδικαιολόγητη), την οποία ακολούθησε και τρίποντο του Μπόχατσικ. Το σκορ έγινε 65-57 και λίγο αργότερα τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.

Οι ανεκδιήγητοι διαιτητές χρέωσαν με ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (αντί καθαρού αμυντικού που ήταν και δύο βολές), τον έβγαλαν εκτός αγώνα και η Εθνική στο τελευταίο πεντάλεπτο αναζήτησε την υπέρβαση. Δεν την βρήκε, παρά τη συγκλονιστική προσπάθεια του Καλάθη, διότι οι Τσέχοι ήταν ψύχραιμοι, έβαλαν όλες τις βολές, έβαλαν και τα καλάθια που έπρεπε και πανηγύρισαν την ιστορική γι' αυτούς... ήττα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ