32.3 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Όλα για όλα με Τσεχία

Η Εθνική φοβήθηκε τους Αμερικανούς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το πάλεψε, αλλά δεν τον βοήθησαν οι υπόλοιποι, έτσι η ήττα ήρθε φυσιολογικά (69-53). Και τώρα θα πρέπει να νικήσουμε τη Δευτέρα την Τσεχία με διαφορά 12 πόντων και οι Αμερικανοί να διατηρήσουν το αήττητό τους νικώντας τη Βραζιλία, ώστε να περάσουμε στα προημιτελικά. Η άμυνα αυτή τη φορά ήταν καλή, βοήθησε και η ζώνη που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Σκουρτόπουλος, ωστόσο επιθετικά η Εθνική ήταν απογοητευτική. Τραγικά άστοχη, ειδικά από την περιφέρεια. 

Η Εθνική έδωσε αυτή τη φορά μεγάλη έμφαση στην άμυνα, αλλά προδόθηκε από την επίθεσή της, ειδικά στο πρώτο μέρος. Παρ' όλο που ξεκίνησε καλά, με τον Αντετοκούνμπο να πετυχαίνει τους 7 από τους 9 πρώτους πόντους της ομάδας, σταδιακά άρχισε να κολλάει, καθώς από τη μια δεν επεδίωκε να τρέξει, φοβούμενη ότι στο ανοικτό γήπεδο οι Αμερικανοί θα έκαναν το παιχνίδι τους, και από την άλλη δεν έμπαιναν με τίποτα τα σουτ. Όχι μόνο τα τρίποντα, αλλά ούτε και τα δίποντα, καθώς οι Έλληνες διεθνείς έμοιαζαν να παίζουν φοβισμένα απέναντι σε έναν αντίπαλο, ο οποίος δεν είχε εμπνεύσει φόβο μέχρι σήμερα. Οι ΗΠΑ έχουν καλή ομάδα, αλλά δεν είναι φόβητρο.

Η άμυνα, πάντως, έκανε καλή δουλειά, κυρίως γιατί είχε καταφέρει να κρατήσει χαμηλά το ρυθμό. Αυτή τη φορά ο Σκουρτόπουλος δοκίμασε και κάποιες ζώνες μετά από επαναφορές της μπάλας από πλάγια, που μπέρδεψαν σε κάποιες περιπτώσεις τους Αμερικανούς, οι οποίοι από κάποια στιγμή και μετά έχασαν και την ευστοχία που είχαν στην αρχή. Έτσι παρ' όλο που προηγήθηκαν με 19-13 στο 9', η Εθνική μας κατάφερε στο τέλος του δεκαλέπτου να μειώσει 19-17 και να δείξει ότι μένει μέσα στο παιχνίδι.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ωστόσο, έχασε την επαφή της με το σκορ. Οι Αμερικανοί ήταν πολύ διαβασμένοι και δεν εξουδετέρωσαν απλώς τον Αντετοκούνμπο (βάζοντάς του και πάλι κοντύτερο παίκτη, τον Σμαρτ, και κλείνοντας όλους τους διαδρόμους), αλλά κατάφεραν να μπλοκάρουν και το παιχνίδι του Σλούκα πιέζοντας πολύ στην περιφέρεια, έτσι δεν λειτούργησε καθόλου ούτε αυτό το σχήμα. Οι Έλληνες διεθνείς συνέχιζαν να είναι απελπιστικά άστοχοι όχι μόνο στα τρίποντα, που έδιναν απλόχερα οι Αμερικανοί προκειμένου να μην πάθουν ζημιά από τον Γιάννη, αλλά και σε εύκολα σουτ κοντά στο καλάθι. Δείγμα του φόβου που ένιωθαν απέναντι σε αυτή την ομάδα.

Οι ΗΠΑ από την άλλη άρχισαν να εδραιώνουν ένα προβάδισμα, εκμεταλλευόμενοι κάποια επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρναν, τη δύναμή τους μέσα στη ρακέτα και την παρουσία παικτών όπως ο Μίτσελ, ο Ουόκερ και ο Μπράουν, που ήξεραν να χτυπούν τις αδυναμίες της ελληνικής άμυνας και να δίνουν λύσεις όταν έπρεπε. Στο 15' προηγήθηκαν με 29-20, η Εθνική με τρίποντο του Σλούκα και καλάθι του Αντετοκούνμπο μπόρεσε να μείνει για λίγο κοντά, όμως ένα τρίποντο του Χάρις αμέσως μετά και η αστοχία των Ελλήνων παικτών, επέτρεψε στις ΗΠΑ να προηγηθούν στο ημίχρονο με 38-25.

Στην τρίτη περίοδο η Εθνική φάνηκε να μπαίνει καλύτερα, καθώς με πρωταγωνιστές του Σλούκα και Αντετοκούνμπο έκανε ένα μίνι σερί 5-0, με το οποίο το σκορ έγινε 38-30, αλλά η αντίδραση των Αμερικανών ήταν ακαριαία. Τρομερό καλάθι του Μίτσελ, τρίποντο του Ουόκερ, η διαφορά αποκαταστάθηκε και οι ΗΠΑ προηγήθηκαν με 47-32 το 25', καθώς η Εθνική μας δεν μπορούσε να βρει επιθετικές λύσεις από την περιφέρεια ώστε να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα.

Ο Αντετοκούνμπο προσπαθούσε να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, ωστόσο δεν γινόταν, διότι δεν υπήρχε περιφερειακό σουτ για να τον βοηθήσει. Στην άμυνα η ζώνη ήταν η μοναδική επιλογή του Σκουρτόπουλου, αλλά οι Αμερικανοί μετά από ένα μικρό διάστημα προσαρμόστηκαν, καθώς φάνηκε να την είχαν διαβάσει, και με τον Ουάιτ κατά κύριο λόγο έβρισκαν λύσεις. Έτσι οι ΗΠΑ διατηρούσαν εύκολα το προβάδισμα, το οποίο στο τέλος της τρίτης περιόδου ανέβηκε στους 17 πόντους (54-37).

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η διαφορά ανέβηκε στους 19 και κάπου εκεί ο Σκουρτόπουλος απέσυρε τον Γιάννη και όλους τους άλλους βασικούς, εκτός από τον Καλάθη, για να τους κρατήσει φρέσκους ενόψει Τσεχίας. Η πεντάδα με Καλάθη, Μάντζαρη, Λαρεντζάκη, Πρίντεζη και Αντετοκούνμπο ήταν αδόκιμη, πλην όμως αποδείχθηκε αποτελεσματική, σε συνδυασμό με τη ζώνη, που συνέχισε να παίζει η ομάδα. Οι Αμερικανοί χαλάρωσαν κι άρχισαν κάποιες τρέλες, έτσι η διαφορά μειώθηκε στους 11 στο 36 (61-50), όμως μέχρι εκεί. Η ολική ανατροπή δεν μπορούσε να γίνει, καθώς οι Αμερικανοί σοβαρεύτηκαν και έκαναν αυτό που έπρεπε στο τέλος ώστε να πάρουν τη νίκη και να υποχρεώσουν την Εθνική να κυνηγήσε νίκη με διαφορά 12 πόντων σε βάρος της Τσεχίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ