20.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ψύλλοι στ’ άχυρα

Η εικόνα του Ολυμπιακού, παρά το αποτέλεσμα της Μόσχας που φαίνεται πως ήταν απλά μία έκλαμψη, δεν χρειάζεται πολλές αναλύσεις. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά βρίσκεται από την εικόνα του στο αντίστοιχο σημείο των προηγούμενων σεζόν. Το basketa.gr έβαλε δίπλα-δίπλα τους αριθμούς του Ολυμπιακού των επτά αγωνιστικών...

 

 

0/3 έπειτα από 15 χρόνια

 

Ο Ολυμπιακός είναι πια στο 2-5 που συνιστά τη χειρότερη εκκίνηση του στα χρόνια του νέου format της Ευρωλίγκας. Πέρσι σε αυτό το σημείο μετρούσε τρεις, την περίοδο 2017-18 μετρούσε πέντε και την περίοδο 2016-17 είχε τέσσερις νίκες.

 


Παράλληλα όμως “έτρεξε” ένα αρνητικό σερί για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια. Ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε στην τρίτη διαδοχική εντός έδρας ήττα του αφού είχαν προηγηθεί εκείνες από τη Ζενίτ και τη Μακάμπι. Αυτό έγινε για πρώτη φορά μετά το 2004 όταν οι “ερυθρόλευκοι” είχαν χάσει τρία συνεχόμενα ματς στο ΣΕΦ από την Κλιμαμίο (Φορτιτούντο) Μπολόνια με 71-76 (3 Νοεμβρίου 2004, Πέρι 18), από την Προκόμ με 75-77 (17 Νοεμβρίου 2004, Βούκσεβιτς 16) και από την Εφές Πίλσεν με 59-110 (9 Δεκεμβρίου 2004, Βούκσεβιτς 13).

 

 


Αρνητικά ρεκόρ

 

Η δεύτερη περίοδος καθόρισε εν πολλοίς την έκβαση του χθεσινού αγώνα. Ο Ολυμπιακός επέτρεψε στην Εφές να σημειώσει 32 πόντους, επίδοση που είναι η χειρότερη του στη σεζόν. Συμπτωματικά οι Τούρκοι είχαν σημειώσει στην ίδιο δεκάλεπτο του αντίστοιχου περσινού αγώνα 34 πόντους.

 


Το -21 της δεύτερης περιόδου (11-32) εμφανίζεται για τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μετά το περσινό, εντός έδρας παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Τότε το επιμέρους σκορ της πρώτης περιόδου ήταν 6-27.

 

 


Ούτε τρίποντα, ούτε αιφνιδιασμοί

 


Δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα, που εντοπίζεται η βασική αδυναμία του Ολυμπιακού. Στην άμυνα ή την επίθεση. Για δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι επέτρεψε στην αντίπαλο της να ευστοχήσει σε διψήφιο αριθμό τρίποντων και με καλό ποσοστό. Η Εφές χθες είχε 12/22 ενώ την περασμένη Παρασκευή η Μακάμπι είχε 13/28.

 


Οι τρεις διαδοχικές εντός έδρας όμως δεν ήρθαν τόσο μέσα από την άμυνα, όσο εξαιτίας της επίθεσης. Κακά τα ψέματα, για να πάρεις ένα παιχνίδι σημειώνοντας λιγότερους από 70 πόντους, θα πρέπει να έχεις “στραγγαλίσει” τον αντίπαλο στην άμυνα. Αυτός ο Ολυμπιακός δεν έχει πια την “ταυτότητα” του Σφαιρόπουλου οπότε θα πρέπει να ισορροπήσει μέσω της επίθεσης. Πως όμως;

 


Οι τρεις ήττες του ΣΕΦ ήρθαν με τον Ολυμπιακό να σημειώνει 68 με τη Ζενίτ, 65 με τη Μακάμπι και 67 χθες με την Εφές. Σε αυτά τα παιχνίδια είχε 13, 10 και 14 ασίστ αντίστοιχα, αν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην έλλειψη δημιουργίας η χαμηλή παραγωγικότητα. Δεν βρήκε όμως και εύκολο σουτ από την περιφέρεια. Με τους Ρώσους είχε 6/30 τρίποντα, με τους Ισραηλινούς 6/21 και χθες 8/28, σε κανένα δηλαδή δεν έφτασε καν το 29%!

 


Αφού λοιπόν δεν βρήκε σκορ από το τρίποντο, μόνο οι αιφνιδιασμοί θα μπορούσαν, θεωρητικά, να αυξήσουν την παραγωγικότητα του. Ο Ολυμπιακός όμως δεν κατάφερε σε κανένα από τα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια του να πάρει περισσότερους από επτά πόντους και κυρίως περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους του. Με εξαίρεση το “ίσα βάρκα, ίσα νερά” 6-6 με τη Ζενίτ, ήταν στο -11 με τη Βαλένθια (4-15) παρότι τη νίκησε, στο -15 με τη Μακάμπι (7-22) και χθες στο -3 (6-9).

 


Ο χθεσινός Ολυμπιακός πέραν όλων των άλλων, είχε λιγότερα αμυντικά ριμπάουντ (20) και περισσότερα λάθη (17) από κάθε άλλο φετινό παιχνίδι του.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ