19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ψάχνοντας κάτι πρωτόγνωρο στην Πόλη

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει στην έδρα της Φενέρμπαχτσε (8/2, 19.45) μία νίκη που μπορεί να αλλάξει την ιστορία της φετινής σεζόν.

Οι πρωταθλητές μέχρι στιγμής παρουσιάζουν αποκαρδιωτικό πρόσωπο εκτός έδρας κι έχουν πετύχει μόλις μία νίκη. Αυτή επί της Μπουντούτσνοστ τον περασμένο Νοέμβριο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό για να τους δώσει την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας κι έτσι μοιάζουν να βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός οκτάδας για πρώτη φορά από το μακρινό 2010.

Πάντα όμως μία επικίνδυνη αποστολή μπορεί να βγει υπό προϋποθέσεις σε καλό. Αν οι «πράσινοι» πετύχουν αυτό που φαντάζει -και δικαιολογημένα- πολύ δύσκολο, τότε θα έχουν μπει πλέον γερά στο κόλπο της πρόκρισης και δεν θα μπορούν -αν και θα έχουν βουνό μπροστά τους- να ελπίζουν ενόψει της συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοια παιχνίδια δεν είναι εντός προγράμματος και ειδικά για τη φετινή έκδοση του «τριφυλλιού». Παρ' όλα αυτά όταν δεν έχεις το άγχος του φαβορί καμία φορά αυτό βγαίνει σε καλό και τα δεδομένα γυρίζουν υπέρ σου, σε περίπτωση που ο ισχυρός -στη συγκεκριμένη περίπτωση η Φενέρ- δεν καθαρίσει από νωρίς το παιχνίδι. Η διαφορά πάντως έως τώρα είναι μεγάλη υπέρ της ομάδας της Κωνσταντινούπολης, καθώς βρίσκεται με ρεκόρ 18-3 στην κορυφή, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έχει 9-12 και είναι εκτός δεκάδας.

Ο «Ζοτς» που τον πληγώνει

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο οποίος αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος προπονητής από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, πληγώνει την πρώην ομάδα του εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2013 που ανέλαβε τη Φενέρμπαχτσε είναι πάντοτε κακός οικοδεσπότης όταν φιλοξενεί την ελληνική ομάδα. Σε έξι αγώνες, οι Τούρκοι έχουν κατορθώσει να πετύχουν ισάριθμες νίκες, με τις διαφορές στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι σημαντικές. Μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί αυτή η παράδοση. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην προ «Ζοτς» εποχή τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που επικρατούσε απέναντι στη Φενέρμπαχτσε -ή την Ούλκερ αν προτιμάτε- και σπανίως έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι όταν συναντούσε τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Πλέον η κατάσταση όμως έχει αλλάξει άρδην και το 6-0 τα λέει όλα, ενώ πλέον το συνολικό ρεκόρ είναι μόλις 14-12 υπέρ της ομάδας του Ρικ Πιτίνο.

Η ευκαιρία και το ερωτηματικό

Αν δεν αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία η απουσία του Γιαν Βέσελι τότε ποια θα ήταν ευκαιρία; Ο Τσέχος έχει χτυπήσει και αναρρώνει από τον τραυματισμό του. Οι ψηλοί του Παναθηναϊκού φέτος δεν πείθουν, έχοντας κάποιες... αναλαμπές, όπως για παράδειγμα το παιχνίδι με την Αναντολού Εφές όπου ο Τζέιμς Γκιστ θυμήθηκε τον παλιό του εαυτό κι έκανε double double. Αν οι «πράσινοι» χάσουν και χωρίς τον Βέσελι τα ριμπάουντ, τότε δεν θα ελπίζουν σε τίποτα.

Το μεγάλο ερωτηματικό για τους πρωταθλητές Ελλάδας είναι όμως άλλο. Τι θα γίνει με τα σουτ τριών πόντων; Ο Παναθηναϊκός σουτάρει με απελπιστικό ποσοστό (30,2%). Παράλληλα δεν έχει καταφέρει ούτε μία φορά μακριά από το ΟΑΚΑ να ξεπεράσει τους 80 πόντους, επίδοση που αν μη τι άλλο δεν κρίνεται καθόλου τιμητική. 

Ο «εμφύλιος»

Ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Σλούκας είναι συμπαίκτες στην Εθνική, αλλά απόψε (8/2) θα τεθούν αντιμέτωποι στο παρκέ του γηπέδου της Φενέρμπαχτσε. Πρόκειται για δύο από τους κορυφαίους γκαρντ στην Ευρωλίγκα. Δύο παίκτες που όλες οι ομάδες θα ήθελαν να είχαν στο ρόστερ τους. Αυτή η «μάχη» θα γίνει σε γαλανόλευκο φόντο. Ευτυχώς τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αμφότεροι θα παίζουν για τα ελληνικά χρώματα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ