24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χτυπάει… καμπανάκι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ΔΟΕ επιμένει πως δεν υπάρχει λόγος για άμεση απόφαση για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν το φέτος το καλοκαίρι στο Τόκιο. Δύο γεγονότα όμως που συνδέονται με τη διργανώτρια χώρα, ίσως αλλάξουν τελείως το τοπίο: Το θετικό αποτέλεσμα που πήρε από το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ο Κόζο Τασίμα και το γεγονός ότι το πρωτάθλημα μπάσκετ της χώρας διακόπηκε πριν καλά καλά ξαναρχίσει εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο Τασίμα είναι αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και πρόσφατα εξαιτίας ακριβώς των υποχρεώσεών του είχε ταξιδέψει σε Βόρεια Ιρλανδία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Αισθάνθηκε αδιαθεσία, υποβλήθηκε σε εξετάσεις και βγήκε θετικός στον κορονοϊό. Δεν είναι σίγουρα γεγονός που μπορεί να μπει στη λίστα με τα «υπέρ».

Η ομοσπονδία της Ιαπωνίας, όπως και αυτή της Κίνας, ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμες να πατήσουν το restart στα πρωταθλήματα μπάσκετ. Στην Ιαπωνία μάλιστα άρχισε ήδη, αλλά δεν το πολυκαταλάβαμε, καθώς διακόπηκε με το «καλημέρα». Ο λόγος; Ο κορονοϊός. Στις 14 Μαρτίου άρχισε, στις 17 Μαρτίου σταμάτησε, καθώς τρεις παίκτες παρουσίασαν υψηλό πυρετό. Για 15 μέρες σταματούν όλα και πάλι και νέα ημερομηνία διεξαγωγής είναι η 1η Απριλίου.

Δεν ξέρουμε αν είναι... πρωταπριλιάτικο αστείο όπως εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά μένοντας στα όσα έχουν ήδη γίνει, δύσκολα θα ξαναρχίσει με τους παίκτες να φοβούνται και να το δηλώνουν πλέον ανοιχτά. Επιπλέον, υπάρχουν και οι περιορισμοί που μπαίνουν στις πτήσεις και πολλοί ανησυχούν πέρα από τον κορονοϊό και για το γεγονός ότι μπορούν να βρεθούν σε σημείο να μην μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους αν το θελήσουν.

Πολλοί παίκτες, ομοσπονδίες και προπονητές, όχι μόνο από το μπάσκετ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες πως υπό αυτές τις συνθήκες ακόμη κι αν γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα έχουν προετοιμαστεί σωστά, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Άλλο το να κάνεις ασκήσεις στο σπίτι σου για να μένεις σε καλή κατάσταση και να ανεβάζεις βιντεάκια κι άλλο αν μιλάμε για προετοιμασία Ολυμπιακών Αγώνων. Είτε μιιλάμε για ομαδικά, είτε για ατομικά σπορ.

Το μπάσκετ έχει τον επιπλέον «μπελά» των Προολυμπιακών Τουρνουά. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται συνηγορούν στο ότι δύσκολα θα γίνουν. Είμαστε στα μέσα Μαρτίου, ως τα μέσα Απριλίου αγωνιστική δραστηριότητα δεν θα υπάρχει, κάτι που σημαίνει πως αν τα πρωταθλήματα συνεχιστούν από εκείνο το σημείο (στην πλέον αισιόδοξη, έως ουτοπική πρόβλεψη) και δεν υπάρξει ακύρωσή τους, τότε θα τελειώσουν καλό, προχωρημένο Ιούνιο. Τα Προολυμπιακά Τουρνουά είναι προγραμματισμένα για τα τέλη Ιουνίου. Στο ακραίο σενάριο που γίνουν όλα αυτά, οι παίκτες θα πρέπει να πάνε από τον τελικό του πρωταθλήματος να πάνε αποδυτήρια, να αλλάξουν εμφανίσεις και να πάνε αεροδρόμιο για την Εθνική Ομάδα. Η σκέψη να ακυρωθούν τα Προολυμπιακά και να μετρήσει η παγκόσμια κατάταξη μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα σενάριο, αλλά και πάλι παραμένει απλά αυτό: Ένα σενάριο.

Μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η Ευρωλίγκα, το EuroCup, το BCL, τα οποία δεν έχουν ακυρωθεί ακόμη και περιμένουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η ΔΟΕ θα κληθεί να εκτιμήσει ξανά την κατάσταση, καθώς κανείς δεν θα ήθελε να δει μια νέα έξαρση του ιού, αυτή τη φορά εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Και σίγουρα δεν θα το ήθελαν και οι χορηγοί. Ο Τύπος στις ΗΠΑ αναφέρει πως υπάρχει η προοπτική του 2022, καθώς το Μουντιάλ ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί μεν την ίδια χρονιά, αλλά τον Δεκέμβριο στο Κατάρ, αφήνοντας το καλοκαίρι κενό. Όσο για το άθλημα που μας ενδιαφέρει, για το μπάσκετ, το 2022 για τους Άνδρες είναι κενό, με το Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξάγεται το 2023. Για τις γυναίκες όμως στο καλεντάρι υπάρχει το Παγκόσμιο Κύπελλο που είναι προγραμματισμένο για το 2022 (23/9-2/10).

Όλα αυτά παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου, καθώς όπως διαπιστώνουμε και μόνοι μας μέρα με τη μέρα η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και μπορεί να αλλάξει ακόμη στη διάρκεια ενός 24ωρου. Οι δύο αρνητικές ειδήσεις που σχετίζονται με την Ιαπωνία το αποδεικνούν. Υπομονή και αναμονή για τις επόμενες ανακοινώσεις.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ