25.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Χριστόπουλος στο Basketa.gr: «Ένας διαφορετικός κόσμος» (pics)

Ο Γιάννης Χριστόπουλος μιλάει στο Basketa.gr για την Κίνα, τις διαφορές του CBA με το ελληνικό πρωτάθλημα, τον Γιάννη Μπουρούση και τον Προμηθέα Πατρών.

Ο έμπειρος προπονητής των Ντακς Πεκίνου επέστρεψε στην αχαϊκή πρωτεύουσα για ολιγοήμερες διακοπές, αλλά το… μικρόβιο του μπάσκετ είναι βαθιά ριζωμένο μέσα του. Μία ημέρα αφότου πάτησε ξανά επί ελληνικού εδάφους βρέθηκε στο γήπεδο και παρακολούθησε την αναμέτρηση του Προμηθέα Πατρών με τον Πανιώνιο, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Basket League. «Υπάρχει προγραμματισμένη διακοπή, οπότε ξεκλέψαμε λίγο χρόνο να δούμε την οικογένειά μας και να επισκεφθούμε τη χώρα μας. Βέβαια, έχουμε και το μικρό εδώ, που του αρέσει πάρα πολύ το μπάσκετ, οπότε ήταν διπλή η χαρά: να δούμε και το παιχνίδι και την ομάδα», παραδέχθηκε για την παρουσία του στο «Δημήτρης Τόφαλος».

 

Αν και διαμένει μόνιμα στη μακρινή Κίνα δεν έχει χάσει την επαφή του με το ελληνικό μπάσκετ: «Όσες φορές έχουμε την ευκαιρία προσπαθούμε να παρακολουθούμε τι γίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα και κυρίως στις ομάδες», εξήγησε, ενώ όσον αφορά στη νίκη του συγκροτήματος του Μάκη Γιατρά επί των «κυανέρυθρων», αλλά και την εν γένει φετινή παρουσία του στη δεύτερη χρονιά του στη μεγάλη κατηγορία, συμπλήρωσε: «Νομίζω πως η δουλειά που γίνεται και εντός και εκτός παρκέ είναι πολύ ουσιαστική. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, και στη διοίκηση και στο τεχνικό τιμ και στους παίκτες του Προμηθέα. Είναι χαρά για όλους τους Πατρινούς να βλέπουν μια ομάδα, την οποία ξέρω πολύ καλά και πώς ξεκίνησε, να προοδεύει και να αναρριχείται κάθε χρόνο ολοένα και πιο ψηλά».

Αναφέρθηκε και στις διαφορές του CBA εν συγκρίσει με το ελληνικό πρωτάθλημα: «Είναι μια απαιτητική λίγκα, με τρεις αγώνες την εβδομάδα, αρκετά μεγάλα και πολύωρα ταξίδια, ενώ και το παιχνίδι έχει διαφορετικούς κανονισμούς, όπως τα τέσσερα δωδεκάλεπτα. Για αυτό, άλλωστε, βλέπουμε και σκορ αρκετά μεγάλα κάποιες φορές. Είναι τελείως διαφορετικός ο κόσμος από ό,τι βλέπουμε κυρίως στην Ελλάδα. Το επίπεδο ανεβαίνει συνεχώς, με την εισροή παικτών από το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα, και είναι αρκετά ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κάποιος».

 

Ο Γιάννης Μπουρούσης φέτος και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πέρυσι είναι οι Έλληνες παίκτες που αποφάσισαν να ζήσουν την εμπειρία του κινεζικού πρωταθλήματος, ενώ ο ίδιος δεν είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής που αποφάσισε να δουλέψει στο CBA. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό, χαιρόμαστε για την πορεία όλων των συναδέλφων και την πορεία των Ελλήνων παικτών σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου, και σε αυτό της Κίνας. Ο Γιάννης βάζει τη σφραγίδα του στους Ζετζιάνγκ Γκουανγκσά Λάιονς. Ο δρόμος πλέον είναι ανοιχτός για όσους θέλουν στο μέλλον -και μπορούν- να ακολουθήσουν αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Προσωπικά, θα είναι μεγάλη μου χαρά να το δω να συμβαίνει».

Όσον αφορά στην επιστροφή του στα πάτρια εδάφη κι αν περνάει από το μυαλό του, η απάντησή του ήταν πως είναι πλήρως αφοσιωμένος στις «πάπιες»: «Η δουλειά του προπονητή δεν έχει σιγουριά, δεν μπορείς να ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον. Από εκεί και πέρα, χαίρομαι για την πορεία μου τα τελευταία χρόνια, με τους προσωπικούς στόχους μου να εκπληρώνονται και με τη συμμετοχή μου με την Εθνική Κίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα κεφάλαιο που προσωρινά έχει κλείσει για εμένα. Προέχει αυτή τη στιγμή, σε διασυλλογικό επίπεδο, το Πεκίνο. Είναι μια μεγάλη ομάδα, εδρεύει στην πρωτεύουσα, χτίζεται σιγά σιγά ένα κομμάτι έτσι όπως το θέλουμε κι ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας, αυτό προέχει. Δεν συνηθίζω να κάνω σχέδια. Βήμα βήμα, να φθάσουμε στο στόχο μας».

  

Ο Πατρινός τεχνικός διανύει την πρώτη χρονιά του τριετούς συμβολαίου που έχει υπογράψει με τους Ντακς. Είναι η πρώτη σεζόν που κοουτσάρει ως πρώτος προπονητής ομάδα της Κίνας, στο εγχώριο πρωτάθλημα, από το 2013 που βρέθηκε στη χώρα κι εντάχθηκε ως βοηθός στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η προσαρμογή του, στις απαιτήσεις του CBA, ήταν άμεση αν και τα δεδομένα δεν ήταν τα συνηθισμένα, ευρωπαϊκά. «Σίγουρα, είναι διαφορετικά. Είναι διαφορετικός ο τρόπος σκέψης, η προσέγγιση των ανθρώπων, έτσι όπως φτιάχνονται οι ομάδες, έτσι όπως λειτουργούν. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Έχει, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον. Το κίνητρο είναι πάρα πολύ υψηλό, οι συνθήκες εργασίας είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές κι αυτό σε κάνει κι εσένα να είσαι πιο ανταγωνιστικός πρώτα από όλα με τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι μεγάλη η υποχρέωση και η ευθύνη που έχεις, ως πρώτος προπονητής, σε μια ομάδα όπως το Πεκίνο».

Στην ασιατική χώρα δεν είναι μόνος του, όπως τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Κίνας. Στο πλευρό του έχει και το Χάρη Μαρκόπουλο, για τον οποίο είπε: «Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με το Χάρη Μαρκόπουλο, κάτι πολύ θετικό, να έχεις δίπλα σου άλλον έναν Έλληνα, έναν πολύ αξιόλογο συνεργάτη και άνθρωπο. Έτσι, μπορούμε να ξοδεύουμε και τον ελεύθερο χρόνο που υπάρχει, εκτός παρκέ, επικοινωνώντας στη γλώσσα μας».

 

Οι Ντακς Πεκίνου προχώρησαν πέρυσι σε ριζική ανανέωση, αλλά αυτό δεν τους επηρέασε. Ο Γιάννης Χριστόπουλος έφτιαξε σχεδόν από την αρχή μια ομάδα που ικανοποίησε στην κανονική διάρκεια, τερματίζοντας στην 7η θέση -σε σύνολο 20 ομάδων- με 25 νίκες και 13 ήττες. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ θα παίξει, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, με αντίπαλο τους Σαγκάι Σαρκς που πλασαρίστηκαν 10οι. «Πήγαμε πολύ καλύτερα από αυτό που περιμέναμε. Το καλοκαίρι έγινε ανανέωση του ρόστερ, έφυγαν πολλοί γηγενείς παίκτες και δύο Αμερικανοί που ήταν στην ομάδα για πάνω από πέντε χρόνια, με τον έναν εξ αυτών να είναι ο Στεφόν Μάρμπερι. Φτιάξαμε την ομάδα από την αρχή και δώσαμε χρόνο σε νέα παιδιά. Ο στόχος των πλέι οφ ήταν κάτι που στην αρχή φαινόταν μακρινός, αλλά τα καταφέραμε και, από εκεί και πέρα, κάθε παιχνίδι είναι πρόκληση για εμάς. Θεωρώ πως μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Χαιρόμαστε να βλέπουμε μια ομάδα, η πορεία της οποίας τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ανάλογη, να προοδεύει. Πλέον, ο στόχος μας είναι να φθάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε», κατέληξε ο Πατρινός προπονητής.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ