26.4 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Χρηματιστήριο αξιών ο Ολυμπιακός για τους ψηλούς

Στο κλασσικό παιχνίδι "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος" ,  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν αίτηση συμμετοχής και αν γίνουν δεκτοί να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που όσο προχωράει η διαδικασία δυσκολεύουν πάρα πολύ. Εξ΄ου και πολύ σπάνια υπάρχει νικητής που να φτάσει μέχρι την ερώτηση (και να την απαντήσει) του εκατομμυρίου.

Αντίθετα στο μπάσκετ και ιδιαίτερα στους ψηλούς παίκτες που φιλοδοξούν να γίνουν εκατομμυριούχοι και διάσημοι, αρκεί να αποδεχτούν την πρόταση συνεργασίας του Ολυμπιακού και τα πράγματα παίρνουν από εκεί και πέρα το δρόμο τους.

https://youtu.be/gs-7bws-cZg

Ο μέχρι πρότινος άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Καναδός Κέμ Μπίρτς που ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό με ένα συμβόλαιο κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ, μετά από μια εξαιρετική (κατά το ήμισυ) σεζόν που είχε να κάνει περισσότερο με τον δικό του χαρακτήρα (στράβωσε κάποια στιγμή άσχημα με τον κόουτς του Ολυμπιακού) αλλά και τη διαχείρισή του από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, βρήκε συμβόλαιο στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με τους Ορλάντο Μάτζικ. εξαργυρώνοντας έτσι τη θητεία του στους Πειραιώτες.

Δεν είναι ο μόνος, το αντίθετο μάλιστα, καθώς αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ψηλών παικτών που έρχονται στο λιμάνι ως ονόματα που ακόμα δεν έχουν αναδειχθεί και εκτοξεύουν μέσω του Ολυμπιακού τη χρηματιστηριακή τους αξία. Πρόσφατα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε την υπογραφή του Οθέλο Χάντερ, από τη  Ρεάλ Μαδρίτης προσφέροντάς του - για να παίξει δίπλα στον άλλο πάλαι ποτέ Ερυθρόλευκο Κάιλ Χάινς - περίπου 3.000.000 ευρώ για την επόμενη διετία.

 

https://youtu.be/GXR_o-iUL_s

Θυμίζουμε ότι όταν έφυγε από τον Ηλυσιακό (2010) είχε γίνει ένας γυρολόγος παίζοντας από Κίνα (δύο φορές) μέχρι Ουκρανία και με καλύτερους σταθμούς αλλά σύντομους την Ισπανία (Βαγιαδολίδ) και Ιταλία (Σιένα). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον έφερε στον Ολυμπιακό με τους προέδρους της ομάδας τους αδελφούς Αγγελόπουλους να του προσφέρουν ένα συμβόλαιο κοντά στα 300.000 ευρώ και κάποια αύξηση τη δεύτερη χρονιά. Με τον Ολυμπιακό έφτασε στον τελικό της Ευρωλίγκας το 2015 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και πήρε δύο πρωταθλήματα Ελλάδος (2015,2016).  Το βασικό όμως ήταν ότι εκτόξευσε τη φήμη του μέσα από τους Ερυθρόλευκους και έτσι ήρθε η πρόταση των Μαδριλένων που του πρόσφεραν 1.ο00.000 ευρώ το χρόνο για να παίξει για αυτούς.  Το έκανε πέρυσι και πλέον μετακομίζει στη Μόσχα με τις ετήσιες αποδοχές του να έχουν φτάσει από τα 300-350.000 του Ολυμπιακού πλέον στο 1.5 εκατομμύριο ευρώ στην ΤΣΣΚΑ !

https://youtu.be/K_EgIbbrUQg

Εκεί θα βρει τον "Ηρακλή Τσέπης" τον διάσημο πλέον Κάιλ Χάινς, που έκανε γνωστό σε όλη την Ευρώπη, ποιος άλλος από τον Ολυμπιακό. Από την Μπάμπεργκ, που τον ανακάλυψε ο Ντούσαν Ιβκοβιτς με τον συνεργάτη του Βαγγέλη Αγγέλου και τον έφεραν στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011, με ένα συμβόλαιο που δεν ξεπέρασε σε κανένα από τα δύο χρόνια που έμεινε στην ομάδα τα 450.000 ευρώ (ιδιαίτερα την πρώτη χρονιά ήταν λιγότερα κατά 100.000 τουλάχιστον).

Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης δις (2012,2013) και Ελλάδας (2012) αλλά το καλοκαίρι του 2013 "λύγισε" στην ασύλληπτη προσφορά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που άγγιζε τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια (μαζί με τα μπόνους).  Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι που για πρώτη φορά είχαν αλλάξει την συνήθειά τους να μην κάνουν πρόταση ανανέωσης μεσούσης της περιόδου έκαναν προσπάθεια να τον κρατήσουν χωρίς αποτέλεσμα αν και σχεδόν "μάτσαραν" την προσφορά προς το τέλος.  Ο Αμερικανός δεν απάντησε σε mail και τηλεφωνήματα που του είχαν κάνει, καθώς είχε συμφωνήσει - όπως φάνηκε - ήδη με τους Ρώσους.

Η σχέση του όμως παρέμεινε εξαιρετική με την οικογένεια του Ολυμπιακού και όταν είχε τα πρώτα προβλήματα με τον Ετόρε Μεσίνα στην ΤΣΣΚΑ, άνοιξε ένα δίαυλο επαφής, όμως τελικά η έλευση του Δημήτρη Ιτούδη τον έκανε μόνιμο κάτοικο Μόσχας, ανανεώνοντας το 2015 το συμβόλαιό του για μια ακόμα διετία και πριν λίγες μέρες προχώρησε σε μια ακόμα ανανέωση (ως το 2019) με τον Ελληνα τεχνικό των Μοσχοβιτών να τον χαρακτηρίζει παίκτη σύμβολο για την ομάδα.  Το μόνο που δεν έχει καταφέρει από τότε που έφυγε από τον Πειραιά είναι να νικήσει τον Ολυμπιακό σε νοκ άουτ παιχνίδι σε φάιναλ φορ, χάνοντας τόσο τον εφετινό ημιτελικό στην Πόλη, όσο και αυτόν του 2015 στη Μαδρίτη !

https://youtu.be/vKoyEjUOAvM

Οταν τελικά έφυγε ο Κάιλ Χάινς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας το καλοκαίρι του 2013 επέλεξε από τη Βαρέζε τον Μπράιαν Ντάνστον που υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων (με οψιόν του Ολυμπιακού η ανανέωση) έναντι μόλις 300.000 ευρώ το χρόνο. Το 2015 έφτασε με τον Ολυμπιακό στον τελικό της Ευρωλίγκας και αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός της χρονιάς στην Ευρώπη ενώ στέφθηκε και πρωταθλητής Ελλάδος. Αν και έκανε σχέση με ελληνίδα και λάτρευε τόσο τη χώρα μας όσο και τον Ολυμπιακό, τα εκατομμύρια που απλώθηκαν μπροστά του (πάνω από 1.2 το χρόνο) από την Εφές Αναντολού του Ντούσαν Ιβκοβιτς τον έκανε κάτοικο Κωνσταντινούπολης, όπου μάλιστα πρόσφατα ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια μέχρι το 2019.   Τότε η Εφές είχε τον Κρστιτς που υπέστη ρήξη χιαστών γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το πόσο βελτιώνονται στον Ολυμπιακό οι ψηλοί πήρε με κλειστά μάτια τον Ντάνστον.

Ακόμα και ο τρελό-Τζόι Ντόρσεϊ μετά τον Ολυμπιακό με τον οποίο πήρε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα (2012) βρήκε καλά συμβόλαια σε ΝΒΑ (Χιούστον Ρόκετς) και Μπαρτσελόνα αλλά ο χαρακτήρας του συνήθως δεν του επέτρεπε να καθιερωθεί κάπου. 

Βέβαια στην κατακόρυφη βελτίωση των ψηλών του Ολυμπιακού κομβικό ρόλο έπαιζε - και παίζει - όλα αυτά τα χρόνια ο Βασίλης Σπανούλης που τους έκανε πρώτους μάγκες με τις ασίστ του αλλά και το αγαπημένο του Pick & Roll  όπως φυσικά και οι προπονητές της ομάδας (Ιβκοβιτς-Μπαρτζώκας-Σφαιρόπουλος) που τους διάλεγαν, τους εμπιστεύονταν και έπαιρναν από αυτούς το καλύτερο.

 

 

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ