23.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό

Ένα συμπέρασμα που βγαίνει μετά τη χθεσινή της ήττα από τη Ράστα Φέχτα, σε συνδυασμό και με όσα έχουμε δει ως τώρα, είναι πως η ΑΕΚ έχει μόνο μία σταθερά στο παιχνίδι της. Τον Χάουαρντ Σαντ Ρος. Ο Κουβανός είναι σε τρομερή κατάσταση από την αρχή της σεζόν. Σκοράρει, πασάρει, παίζει άμυνα, μαζεύει ριμπάουντ. Κάθε βράδυ παίζει σε τρεις διαφορετικές θέσεις, βρίσκεται παντού και κάνει τα πάντα πάνω στο παρκέ. Μόνο ένα πράγμα δεν μπορεί να κάνει.

Να νικήσει μόνος του.

Κι αυτό όχι επειδή είναι κανένας loser, αλλά πολύ απλά διότι το μπάσκετ δεν είναι... τένις. Είναι ομαδικό άθλημα και είναι απαραίτητη η βοήθεια και άλλων για να έρθει η νίκη. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό, που λένε και οι Αμερικανοί.

Στην ΑΕΚ ο δεύτερος είναι ο Κιθ Λάνγκφορντ.

Μόνο που για να κερδίσει η ομάδα, θα πρέπει ο Αμερικανός να σκοράρει τουλάχιστον 20-25 πόντους σταθερά σε κάθε παιχνίδι. Ή... 35 στην περίπτωση που δεν παίζει ο Σαντ Ρος, όπως συνέβη στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου με τον Ηρακλή. Διαφορετικά θα πρέπει η ΑΕΚ να παίξει άμυνα του... θανάτου για να τα καταφέρει. Σε παιχνίδια, στα οποία ο Λάνγκφορντ σκόραρε λιγότερους από 20 πόντους, έχει κάνει τρεις νίκες. Με Πανιώνιο, Μπαντίρμα και Αντβέρπ. Αλλά η άμυνά της δέχθηκε 61, 50 και 51 πόντους αντίστοιχα.

Πόσο πιθανό είναι να κρατά συνέχεια η άμυνα τον αντίπαλο στους 60 πόντους ή και χαμηλότερα; Και πόσο πιθανό είναι να σκοράρει συνέχεια ο Λάνγκφορντ 30άρες; 

H AEK δεν έχει ρολάρει ακόμα όσον αφορά το παιχνίδι της στην επίθεση, γι' αυτό η Ηλίας Παπαθεοδώρου επέμεινε πολύ στην άμυνα το τελευταίο διάστημα προκειμένου να βρει λύσεις και να πάρει νίκες μέσω αυτής. Στους έξι αγώνες για όλες τις διοργανώσεις που προηγήθηκαν του χθεσινού (με Αντβέρπ, Πανιώνιο, Μπαντίρμα, Ρέθυμνο για το Κύπελλο, Μπούργος, Ηρακλή) η Ένωση κράτησε τους αντιπάλους της κάτω από 70 πόντους και νίκησε. Ήρθε όμως η Ράστα Φέχτα στο ΟΑΚΑ, έβαλε σχεδόν 80 πόντους και ανέδειξε την ανάγκη να αποκτήσει η ομάδα μεγαλύτερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα και στο επιθετικό της παιχνίδι.

Σε αυτό το κομμάτι η ΑΕΚ αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα στη θέση του πλέι μέικερ. Ο Τσάλμερς ακόμα ψάχνεται, ο Γκίκας είναι ή του ύψους ή του βάθους ακόμα και μέσα στο ίδιο παιχνίδι, ο δε Τολιόπουλος έχει πάει πιο πίσω στο rotation. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν θέματα ειδικά όταν ο αντίπαλος πιέζει στην περιφέρεια, όπως χθες η Φέχτα, και τελικά το φίδι να καλείται να βγάλει από την τρύπα ο Σαντ Ρος, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δώσει ένα πιο γρήγορο ρυθμό ώστε να αναζητηθούν λύσεις με κάποια εύκολα καλάθια. Αν ο Τσάλμερς βρει τα πατήματά του και παίξει το παιχνίδι του, θα δοθεί λύση. Αν όχι...

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν βοηθούν επιθετικά οι ψηλοί. Ο Σλότερ είναι πολύτιμος στο αμυντικό κομμάτι, αλλά στην άλλη πλευρά του παρκέ δυσκολεύεται να τελειώσει φάσεις κι αυτό δεν του επιτρέπει να εξελιχθεί σε πόλο του επιθετικού παιχνιδιού της ομάδας. Ο Μαυροειδής δεν παίζει πολύ πληρώνοντας τις αμυντικές αδυναμίες του, ο δε Κακλαμανάκης, παρότι προσπαθεί πολύ, χρειάζεται δουλειά για να ανέβει επίπεδο. Ο Χρυσικόπουλος ακόμα ψάχνεται αναζητώντας τόνωση της αυτοπεποίθησής του κι ο Στέφαν Γιάνκοβιτς όλο τραυματίζεται και δεν μπορεί να βρει ρυθμό για να δείξει κάτι. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το παιχνίδι της ΑΕΚ να μετατοπίζεται περισσότερο από όσο ίσως θα έπρεπε στην περιφέρεια.

Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, όταν θα προσαρμοστεί στην ομάδα, είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις στην επίθεση, καθώς είναι ικανός σουτέρ και μπορεί να κάνει καλή δουλειά και μέσα στη ρακέτα. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποχαιρετήσει τον Κέντρικ Ρέι. Δεν βγαίνουν αλλιώς τα κουκιά. Με τους Βλάντο Γιάνκοβιτς και Ματσιούλις σε θέση "3", θα ανέβει αναγκαστικά ο Σαντ Ρος στο "2" μαζί με τον Λάνγκφορντ, οπότε για τον Αμερικανό δεν υπάρχει πια καθόλου χώρος. 

Εκτός αν φύγει ο Τσάλμερς μετά το τέλος του μηνιαίου συμβολαίου του (και ξαναμείνει η ομάδα με έναν καθαρόαιμο πόιντ γκαρντ). Ή εκτός αν μείνει ο Σαντ Ρος με τον Βλάντο στο "3", τεθεί στο περιθώριο ο Στέφαν Γιάνκοβιτς και μονιμοποιηθεί σε θέση "4" ο Ματσιούλις, ο οποίος πάντως προτιμά να παίζει ως "3".

Όπως και να έχει, η ΑΕΚ θα πρέπει κάποια στιγμή να βελτιώσει το παιχνίδι της στην επίθεση. Μέχρι στιγμής είναι αρκετά μονοδιάστατο και ίσως υπέρ το δέον προσανατολισμένο στον Λάνγκφορντ. Όσο περνά ο καιρός, οι αντίπαλοι θα τη διαβάζουν όλο και καλύτερα, επομένως θα χρειαστεί να ρίξει πεερισσότερα όπλα στη μάχη. Μένει να φανεί αν τα έχει ή όχι...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ