17.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Χατζής: “Πάντα ντέρμπι το ΑΕΚ-Ολυμπιακός”

Η ΑΕΚ υποδέχεται σήμερα τον Ολυμπιακό (19:00) σε μία αναμέτρηση, η σύγχρονη ιστορία της οποίας (ήτοι, από καταβολής ΕΣΑΚΕ) χωρίζεται σε δύο περιόδους. Στην πρώτη, από το 1992 ως το 2006, τα παιχνίδια αυτά συνήθως δεν είχαν φαβορί και ενίοτε έκριναν τίτλους. Ήταν κλασικά ντέρμπι, δηλαδή. Από το 2006 και μετά έγιναν ντέρμπι μόνο κατ' όνομα, επειδή κάτι τέτοιο υπαγόρευε η φανέλα και η ιστορία των δύο ομάδων και όχι αγωνιστικοί λόγοι. Ο Ολυμπιακός είναι από τότε πάντα το ακλόνητο φαβορί και πάντα κερδίζει. 

Ο Νίκος Χατζής έχει πρωταγωνιστήσει και στις δύο περιόδους. Φορώντας, φυσικά, κυρίως τη φανέλα της ΑΕΚ, της οποίας υπήρξε αρχηγός για πολλά χρόνια και με την οποία αγωνίστηκε και στην ακμή της (από το 1995 ως το 2005) και στην παρακμή της (από το 2007 ως το 2009). Έχει φορέσει, όμως, για μια σεζόν και τη φανέλα του Ολυμπιακού (2005-06). Δεν υπάρχει, λοιπόν, καταλληλότερος να μιλήσει για το σημερινό ντέρμπι. 

"Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα παρουσιαστούν οι παίκτες της ΑΕΚ μετά την αλλαγή προπονητή", λέει στο basketa.gr. "Σε τέτοιες περιπτώσεις οι παίκτες πεισμώνουν και θέλουν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Διότι όταν μια ομάδα δεν πάει καλά, φταίνε όλοι, αλλά όταν κάποιος φεύγει, αυτοί που μένουν, αντιδρούν για να αποδείξουν ότι δεν είχαν αυτοί το μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Γι' αυτό συνήθως τέτοιες καταστάσεις βγαίνουν σε καλό στις ομάδες. Πάντως ο Ολυμπιακός παραμένει το καθαρό φαβορί. Είναι ομάδα Ευρωλίγκας, πολύ υψηλού επιπέδου και επιπλέον θα είναι πολύ προσεκτικός σε αυτό το παιχνίδι, γιατί δεν θέλει να χάσει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ". 

- Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ προλαβαίνει να βγάλει αντίδραση; Ο προπονητής έφυγε μόλις δυο μέρες πριν από το παιχνίδι... 
"Κάποια αντίδραση θα βγάλει. Το θέμα είναι πόσο θα διαρκέσει. Ένα δεκάλεπτο, ένα ημίχρονο, όλο το παιχνίδι; Κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός θα βάλει πίεση στο παιχνίδι του και τότε πρέπει να δούμε πώς θα τη διαχειριστεί η ΑΕΚ". 

- Είναι ντέρμπι το σημερινό παιχνίδι με την κλασική έννοια του όρου; Με την έννοια που είχε ως ντέρμπι τότε που έπαιζες εσύ; 
"Τα παιχνίδια ΑΕΚ-Ολυμπιακός πάντα θα είναι ντέρμπι. Οι παίκτες που παίζουν σε αυτά πάντα θα βρίσκουν κίνητρο για να δώσουν το κάτι παραπάνω και να κερδίσουν. Σήμερα βέβαια είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει και είναι πάντα το μεγάλο φαβορί. Τότε ήταν πιο ισορροπημένη η κατάταση. Η ΑΕΚ πρωταγωνιστούσε, είχε ισάξια ομάδα με τον Ολυμπιακό και οι μεταξύ τους αγώνες συνήθως κρίνονταν στις λεπτομέρειες". 

- Μάλλον δεν χρειάζεται να σε ρωτήσω ποιο απ' όλα τα παιχνίδια ΑΕΚ-Ολυμπιακός που έχεις παίξει, ξεχωρίζεις. Έτσι; 
"Εντάξει, είναι λογικό. Η σειρά του τελικού των πλέι οφ του 2002 υπήρξε ιδιαίτερη. Όχι μόνο επειδή συνδυάστηκε με την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή, αλλά κι επειδή ήταν μια σειρά αγώνων, όπου ζήσαμε τα πάντα στην ΑΕΚ. Απογοήτευση, πίεση στο... ταβάνι, μετά αυτοσυγκέντρωση κι έπειτα πολύ μεγάλη χαρά. Έτσι όπως εξελίχθηκε η σειρά, στο τέλος θεωρούσαμε ότι θα ήταν αδικία να μην πάρουμε αυτό τον τίτλο". 

- Μπορούσες να φανταστείς τότε ότι η πρωταθλήτρια ΑΕΚ θα έφτανε στο σημείο λίγα χρόνια αργότερα να πέσει από την Α1; 
"Η αλήθεια είναι ότι τότε νιώθαμε ότι φτιάχναμε μια πανίσχυρη ομάδα, που θα γινόταν αυτοκρατορία τα επόμενα χρόνια. Αλλά, δυστυχώς, μείναμε με τον ενθουσιασμό. Σιγά σιγά άρχισαν να φεύγουν οι παίκτες, στο τέλος έφυγε κι ο πρόεδρος και η ομάδα κατέληξε εκεί που κατέληξε". 

- Εσύ, πάντως, έχεις φορέσει και τη φανέλα του Ολυμπιακού σε αυτά τα ντέρμπι... 
"Έπαιξα τόσα χρόνια στην ΑΕΚ, ήμουν αρχηγός, έμεινα ως το τέλος, αλλά κάποια στιγμή ήρθαν και μου είπαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο παρέα. Ήμουν ο τελευταίος που έφυγα και έπρεπε να δω τι θα έκανα από εκεί και μετά. Κοίταξα να βρω τι θα ήταν καλύτερο για την καριέρα μου κι έκρινα ότι η καλύτερη επιλογή που είχα ήταν ο Ολυμπιακός". 

- Κι όταν έπαιξες για πρώτη φορά αντίπαλος της ΑΕΚ; 
"Υπήρχε πολύ μεγάλη συγκίνηση πριν από το παιχνίδι. Είδα στον απέναντι πάγκο ανθρώπους που τους ήξερα χρόνια, είχαμε κάνει πολλά πράγματα μαζί και τα συναισθήματα ήταν πολύ ιδιαίτερα. Αλλά όταν έγινε το τζάμπολ, αυτό που με ένοιαζε ήταν να κάνω το καλύτερο για την ομάδα που έπαιζα τότε. Τον Ολυμπιακό..." 

Κι η αλήθεια είναι ότι στον αγώνα του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ, ο Νίκος Χατζής ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού σκοράροντας 20 πόντους και μοιράζοντας 5 ασίστ. Στο δεύτερο παιχνίδι, όμως, στο Γαλάτσι, έπαιξε ελάχιστα και δεν πέτυχε ούτε πόντο...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ