20 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χαρτοματσίδης : «Βγάζαμε μια εικόνα σοκαρισμένης ομάδας, πρέπει να διατηρήσει τον πανελλήνιο χαρακτήρα η Α2»

Η Πεντέλη αποτελεί μια από τις ομάδες που εντυπωσίασαν με τον τρόπο του παιχνιδιού τους, την άριστη χημεία στο ρόστερ της, και ειδικά από τη στιγμή που πέρυσι βρέθηκαν στην Β' Εθνική.

Όποιος παρατηρούσε την ομάδα των βορείων προαστίων να αγωνίζεται, έβλεπε ένα σύνολο που ήξερε σε κάθε συνθήκη να επιβάλει τον ρυθμό της, ακόμη και σε παιχνίδια που δεν κέρδιζε. Αυτό πιστώνεται στον Κώστα Χαρτοματσίδη και του συνεργάτες του, με αποκορύφωμα την τρέχουσα σεζόν, που την έφερε στα μέσα του πρώτου γύρου στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Β' Εθνικής.

Δύο άτυχες ήττες, προκάλεσαν σοκ όπως αναφέρει ο προπονητής της Πεντέλης, με αποτέλεσμα το ψυχολογικό βάρος να φέρει ένα σερί ηττών, για το οποίο ο Κώστας Χαρτοματσιδης μιλάει στο basketa.gr ενώ αναφέρεται και στα πρωταθλήματα, τη συνέχεια τους, αλλά και το πως βιώνει την καραντίνα.

Πως περνάει ο καιρός στην καραντίνα, και αν θεωρείς ότι τα πρωταθλήματα θα επιστρέψουν στη δράση. Αν αποφασιστεί αυτό, κάτι που πλέον φαντάζει ως και αδύνατον, θεωρείς ότι είναι εφικτό να αγωνιστούν οι ομάδες : « Ο χρόνος στην καραντίνα περνάει πολύ αργά και ήρεμα και μπορώ να πω ότι είναι το κομμάτι όλης αυτής της κατά τ’άλλα δυσάρεστης κατάστασης, το οποίο εμένα προσωπικά με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Αν το καλό σκεφτείς αυτό το ‘’πάγωμα’’ μας δίνει μια χρυσή ευκαιρία να δούμε τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν με μια πιο ‘’ζωντανή’’ και ‘’παιχνιδιάρικη’’ ματιά όπως ακριβώς κάναμε ως παιδιά , εξερευνώντας. Είτε αυτό είναι το μπάσκετ , είτε ο άνθρωπος σου, είτε ο ίδιος σου ο εαυτός, είτε οτιδήποτε άλλο, νομίζω δύσκολα θα μας δοθεί ξανά τέτοια ευκαιρία ανέμελης εξερεύνησης ,οπότε προσπαθώ να το εκμεταλλευτώ.

Όσον αφορά τα πρωταθλήματα δεν βλέπω δυστυχώς τον τρόπο να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν. Κατ'αρχήν πιστεύω ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω την επιδημία και να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Μακάρι να βγω ψεύτης βέβαια. Αλλά ακόμα και να συνέβαινε κάτι τέτοιο υποθετικά και να μπαίναμε αύριο στο γήπεδο, θα χρειαζόταν πολύ μεγάλο διάστημα προκειμένου οι αθλητές να ξαναγίνουν αθλητές και να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές απαιτήσεις. Ότι και να έκανε ο καθένας σπίτι του σίγουρα δεν ισοφαρίζει την δουλειά στο γήπεδο που θα έκανε αυτούς τους 2 μήνες. Άρα λόγο χρόνου πιστεύω ότι δεν θα ήταν εφικτό να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Και φυσικά δεν μπαίνω σε άλλα προβλήματα , όπως πχ η δυσκολία των ομάδων να καλύψουν τα έξοδα τους.

Η Πεντέλη είναι ένα δημιούργημα το οποίο ουσιαστικά κατάφερες να μπει για τα καλά στα τεκταινόμενα του Ελληνικού μπάσκετ, με επιστέγασμα την περσινή εξαιρετική πορεία στην Β' Εθνική, αλλά και το φετινό ξεκίνημα που σας είχε φέρει κάποια στιγμή σε θέσεις ανόδους. Που οφείλεται η πτώση της απόδοσης, και πως βλέπεις την ερχόμενη ημέρα στην ομάδα : «Όντως κάναμε έναν πολύ καλό πρώτο γύρο, αποδίδοντας όμορφο μπάσκετ και έχοντας θετικά αποτελέσματα και εκτός από το ότι πιάσαμε κορυφή πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας στην Β εθνική, ακούγαμε και πολύ καλά λόγια σχεδόν από παντού. Αυτό ήταν που εξέθεσε και την αδυναμία μας θεωρώ. Η έλλειψη της απαραίτητης πνευματικής δύναμης ώστε να παραμείνουμε ανεπηρέαστοι στην πρώτη κρίση , που ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε. Γιατί σε ένα πρωτάθλημα με τόσο μικρές αποκλίσεις στις δυναμικότητες των ομάδων είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν τρικλοποδιές , εκτός κι αν έχεις άλλου είδους εξωτερική βοήθεια για να τις αποφύγεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κάπως έτσι λοιπόν, μετά από μια μέτρια εμφάνιση και ήττα στο εκτός έδρα ντέρμπι κορυφής τότε με το Μαρούσι, ακολούθησε μια πολύ κακή βαθμολογικά ήττα στην έδρα μας από τα Μελίσσια με τρίποντο στην λήξη του παιχνιδιού. Δυστυχώς μετά από αυτό κλονίστηκε η αυτοπεποίθηση της ομάδας σε τέτοιο βαθμό που δεν το έχω ξαναδεί και βγάζαμε μια εικόνα σοκαρισμένης ομάδας στα επόμενα ματς. Πρέπει να είσαι έτοιμος για την κορυφή και εμείς δεν ήμασταν. Όχι αγωνιστικά , αλλά πνευματικά. Το πρόβλημα ήταν καθαρά ψυχολογικό και φυσικά η ευθύνη είναι δική μου, αλλά πήρα και πήραμε όλοι νομίζω ένα πάρα πολύ καλό μάθημα για το μέλλον.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα στην ομάδα που με ρωτάς ακόμη ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει ,καθώς ακόμη δεν έχουμε εικόνα ούτε για το πότε θα μπορούμε να μαζευτούμε όλοι μαζί στο γήπεδο. Άρα είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων. Σίγουρα πλάνα γίνονται, βλέπουμε πολύ βίντεο αυτή την περίοδο από όλες τις κατηγορίες για να έχουμε εικόνα αλλά τίποτα παραπάνω από αυτό προς το παρόν».

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για αναδιάρθρωση από την Α2 και κάτω. Είσαι ένας νέος προπονητής, αλλά με χρόνια θητεία στο μπάσκετ. Ποια η άποψη σου , και αν έχεις κάποια πρόταση για τα Εθνικά πρωταθλήματα : «Θεωρώ ότι η Α2 πρέπει να διατηρήσει τον πανελλήνιο χαρακτήρα της με ένα όμιλο 14 ομάδων, πραγματικά ισχυρών και να αποτελέσει τον προθάλαμο για την basket league. Τα σενάρια που ακούγονται για δύο ομίλους θα έλεγα ότι στερούνται σοβαρότητας και μάλλον είναι αποκυήματα φαντασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσκαιρα συμφέροντα κάποιων ομάδων .Στην φετινή  Α2  υπάρχουν 9 ομάδες από το νότο και μόνο 5 από το βορρά και σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση που θα γίνει με πρόσχημα τη μείωση των εξόδων, οι δύο όμιλοι θα πρέπει να συμπληρωθούν με 9 ή 10 ομάδες του 2ου ομίλου της Β'Εθνικής  και μόνο 4 ή 5 ομάδες του 1ου ομίλου. Φαντάζεστε τις αντιδράσεις ; Και αν γίνει οποιαδήποτε άλλη αναδιάρθρωση χωρίς γεωγραφικά κριτήρια θα στερήσει από αυτούς που την υποστηρίζουν τη δικαιολογία της μείωσης των εξόδων. Συνεπώς δεν νομίζω ότι μπορεί να στηριχθεί τέτοιο σενάριο».

Πιστεύεις ότι τη νέα χρονιά θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά, και ειδικά στο οικονομικό επίπεδο, και ποια η άποψη σου, δηλαδή τι θα πρέπει να συμβεί, αν σταματήσουν τα πρωταθλήματα, εννοώντας αν θα πρέπει να ανέβουν οι ομάδες που προπορεύονται : « Σε ότι αφορά την τύχη των πρωταθλημάτων, με  δεδομένο ότι τα κλειστά γήπεδα θα ανοίξουν από 15 Ιουνίου και μετά και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά πάντοτε, είναι προφανές ότι τα πρωταθλήματα δεν μπορούν, δυστυχώς, να τελειώσουν στους αγωνιστικούς χώρους, όσες εκπτώσεις και αν γίνουν σε χρόνους προετοιμασίας επανεκκίνησης που αναφέρθηκα στην αρχή. Γιατί θα φθάσουν να παίζονται μέχρι τα τέλη Αυγούστου με σημαντικά προβλήματα αφού πολλά ρόστερ ομάδων θα είναι  διαφοροποιημένα και με παίκτες και  προπονητές απλήρωτους αφού τα ταμεία των ομάδων είναι άδεια.

Έτσι δυστυχώς το σωστότερο και ίσως όχι το δικαιότερο θα ήταν να θεωρηθούν τα πρωταθλήματα της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 ως μη γενόμενα. Σε μια τέτοια ακραία κατάσταση οπωσδήποτε κάποιοι θα αδικηθούν και κάποιοι θα ευνοηθούν. Από εκεί και πέρα φυσικά αν κάποια θέση ανοίξει λόγω αδυναμίας συμμετοχής κάποιας ομάδας το λογικό είναι να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ανόδου βάσει της τωρινής κατάταξης και αυτό θα ήταν μια μέση λύση».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ