20.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φώτσης: “Εζησα μαγικές στιγμές. Μακάρι να μπορούσα να τις ξαναζήσω”

"Μακάρι να μπορούσα να ξαναζήσω τις υπέροχες στιγμές που πέρασα όλα αυτά τα χρόνια. Ηταν μαγικές στιγμές και πέρα από τα αθλητικά επιτεύγματα μένουν και οι δυνατές φιλίες".  

Ο Αντώνης Φώτσης είχε την τιμητική του στο κλειστό των Ιλισσίων όπου πλέον ονομάζεται Δημοτικό Γυμναστήριο "Αντώνης Φώτσης" ! 

Φανερά συγκινημένος ο άσος του Ηλυσιακού (στον οποίο ήρθε για να κλείσει μια σπουδαία καριέρα, επιστρέφοντας εκεί από όπου ξεκίνησε) μίλησε από...μικροφώνου το οποίο συνήθως το αποφεύγει, αλλά εδώ ήταν ξεχωριστή στιγμή

"Δεν είμαι καλός στα λόγια, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Ζωγράφου για την τιμή που μου κάνουν. Ολους εσάς που είστε εδώ και φυσικά φίλους από το χώρο του μπάσκετ που βρήκα ξανά και θα τους βλέπω για πολλά χρόνια. Εγώ θα ήθελα να περάσω το μήνυμα ότι αφού κατάφερα εγώ με μια μπάλα και μια μπασκέτα να πετύχω ότι πέτυχα, μπορεί ο καθένας να καταλάβει αν πιστέψει στον εαυτό του το τι μπορεί να πετύχει" είπε μιλώντας στο κοινό που τον αποθέωνε όπως και οι καλοί φίλοι και συμπαίκτες του.

Η Δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη στο χαιρετισμό της τόνισε:  "Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε ένα κορυφαίο Ελληνα μπασκετμπολίστα τον Αντώνη Φώτση που έχει καταφέρει να μας χαρίσει μεγάλες και πολλές συγκινήσεις. Ξεκινώντας από αυτό το γήπεδο εδώ με τον Ηλυσιακό και μετά με τον Παναθηναϊκό, την εθνική ομάδα και γενικά στη διεθνή καριέρα του κατάφερε με το ταλέντο του και τις επιδόσεις του να μας κάνει υπερήφανους. Εφτασε μέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού για να παίξει στο ΝΒΑ το όνειρο κάθε μπασκετμπολίστα.  Παρά τις επιτυχίες του και τις διακρίσεις του παραμένει αφοπλιστικά ειλικρινής και ευγενής. Μετρημένος και είναι σημαντικό να κατακτάς μετάλλια και να είσαι μεγάλος αθλητής αλλά είναι σημαντικό να είσαι και καλός άνθρωπος.

Ακολούθησε το παράδειγμα του πατέρα του Βαγγέλη και γύρισε να παίξει εδώ που είχε ξεκινήσει στον Ηλυσιακό για να εμπνεύσει τα νέα παιδιά και να τα φέρει κοντά στο άθλημα. Για αυτό με αφορμή όλα αυτά και στον εορτασμό των 70 χρόνων του Δήμου Ζωγράφου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μετονομάσει το Δημοτικό Γυμναστήριο Ιλισίων σε "Αντώνης Φώτσης".

Η μέρα είναι αφιερωμένη στον Μπάτμαν του ελληνικού μπάσκετ που μας ξεσήκωσε με τα καλάθια του και τα κατορθώματά του. Τον ευχαριστούμε και είναι τιμή που τον έχουμε δίπλα μας".

Αμέσως μετά βράβευσε τον Αντώνη Φώτση και ανακοίνωσε επίσημα τη νέα ονομασία του κλειστού γυμναστηρίου στα Ιλίσια. 

 

Ιδιαίτερα ξεχωριστές ήταν οι δηλώσεις του καλού του φίλου και συμπαίκτη χρόνια στον Παναθηναϊκό τον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

"Το βασικό είναι ότι ολοκληρώνει μια τεράστια καριέρα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο καθώς έπαιξε και στο ΝΒΑ και είναι ο ίδιος στα 36 του όπως ήταν όταν είχε έρθει στην ομάδα στα 16 του. Εχει μόνο φίλους και αυτό είναι σημαντικό, και γενικά είμαστε τυχεροί που ζήσαμε κάποιες ωραίες καταστάσεις" είπε μεταξύ άλλων ο "Φράγκι" που δεν θέλησε να αποκαλύψει κάποια ιδιαίτερη ιστορία από τον Αντώνη. 

 

Ενας ακόμα μεγάλος συμπαίκτης του σε Παναθηναϊκό και εθνική ομάδα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε την εξαίρεση και μίλησε άνετα στην κάμερα της ΕΡΤ:

"Είναι χαρά για εμάς να βρισκόμαστε εδώ. Είναι μια μεγάλη τιμή για τον Αντώνη, την αξίζει. Μαζευόμαστε όλα τα παιδιά που ήμασταν τόσα χρόνια συμπαίκτες και αντίπαλοι. Εύχομαι να περάσουμε όλοι καλά, Είναι κάτι πολύ σημαντικό να παίρνει το γήπεδο το όνομά σου. Τιμή και υπερηφάνεια. Με τον Αντώνη δεν με εκπλήσσει τίποτα. Δεν με εξέπληξε ότι συνεχίζει το μπάσκετ εδώ στον Ηλυσιακό. Το αγαπάει το μπάσκετ. Παίζει από πολύ μικρή ηλικία σε επαγγελματικό επίπεδο. Το αγαπάει, το αγαπούσε και θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα». Κλείνοντας, επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να προκαλέσουμε κάποιον. Έχουμε μεγαλώσει, παίζουν οι επόμενοι. Μέχρι εδώ καλά είναι».

 

 

Ο προπονητής του στη εθνική ομάδα Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για τον άλλοτε παίκτη του και μίλησε γενικότερα και την οικογένειά του:  

«Μεγάλωσε δίπλα μαζί σας από μία ωραία οικογένεια, δραστήρια στο μπάσκετ. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά που μεγάλωσε ο πατέρας, απλά εκείνος μας επιφύλασσε πολλά περισσότερα από τον πατέρα του Βαγγέλη. Αφησε το στίγμα του στο ελληνικό μπάσκετ για όσα έκανε στο παρκέ και όχι μόνο. Ταξίδεψε στον κόσμο αλλά πάντα αγαπούσε την πρώτη του ομάδα. Ειναι πρωτόγνωρο να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ομάδα τοπικού πρωταθλήματος. Δε δημιούργησε ποτέ πρόβλημα και πάντα ήθελε να προσφέρει όσα περισσότερα μπορούσε. Χαίρομαι που συνεργαστήκαμε και πανηγυρίσαμε μεγάλες νίκες. Πολύ ωραία κίνηση να μετονομαστεί το γήπεδο σε Αντώνης Φώτσης. Ελπίζω τα παιδιά να πάρουν πολλά μαθήματα από αυτόν και για μπάσκετ και για τη ζωή. Εύχομαι αυτό το γήπεδο εκτός από το όνομα να πάρει και τη χάρη του Αντώνη. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις μεγάλες χαρές που μας έδωσες και γιατί τον τελευταίο χρόνο μας έδειξε πως ένας αθλητής μπορεί να κάνει πολλά για την περιοχή του. Εύχομαι να δεις τον γιο σου να παίζει στην εθνική ομάδα και σε αυτό το γήπεδο να βγουν παιδιά που θα σε ξεπεράσουν» τόνισε ο "Δράκος".

Ο πρώτος του προπονητής στην εθνική ομάδα των ανδρών, ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του: 

"Ο κάθε παίκτης έχει την προσωπικότητα του, αλλά ο Αντώνης είναι ένα εκπληκτικό παιδί και μπράβο στο Δήμο που έκανε μια μεγάλη κίνηση και μια αμοιβή όχι σε χρήματα, αλλά σε τιμή. Το αξίζει για όλη την πορεία του μέχρι και σήμερα. Δεν έδωσε ποτέ δικαιώματα και αυτό που κερδίζει σήμερα με αυτή την τιμή δεν εξαγοράζεται με τα χρήματα όλου του κόσμου".

Ο κολλητός του σε Παναθηναϊκό, Εθνική αλλά και στη ζωή, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι ακόμα και σήμερα ο Αντώνης Φώτσης του έσκασε...φάρσα

«Μου είπε πως υπάρχει dress code στη σημερινή εκδήλωση! Έβαλα σακάκι και πουκάμισο κι έσκασα από τη ζέστη ! Θα ανταποδώσω την πλάκα, μέσα στο γήπεδο...

Ο Αντώνης είναι ένας αθλητής που σε εμπνέει με ό,τι κάνει. Όχι μόνο εντός αλλά κι εκτός γηπέδου. Τον ξέρω από 14 ετών. Τώρα που έγινε 36, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Το αξίζει το σημερινό. Αντώνη συγχαρητήρια»!  Ο βετεράνος σέντερ ρωτήθηκε πόσα χρόνια ακόμα θα παίζει ο πρώην συμπαίκτης του: «Νομίζω ότι μπορεί να παίζει για πολλά χρόνια ακόμα. Μπορεί να παίξει και στην Α1, ποτέ δεν ξέρεις...».

Ο τότε αρχηγός της εθνικής ομάδας, Μιχάλης Κακιούζης παραδέχτηκε ότι για τον Αντώνη Φώτση: "Μπορείς να μιλάς ακόμα και όλη τη μέρα, ένας τρομερός παίκτης και άνθρωπος. Ηρθαμε στο σπίτι του αλλά θα τον νικήσουμε" είπε και έτσι έγινε.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπανικολάου όταν ρωτήθηκε το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει το όνομα Αντώνης Φώτσης, απλά υπενθύμισε γιατί μαζί τους πέρναγαν καλά και όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του: "Τι μου έρχεται στο μυαλό ; Μα το κλειστό γήπεδο των Ιλισίων !  Πέρα από πλάκα εγώ θα πω ότι ο Αντώνης είναι αυθεντικός και αυτό τα λέει όλα".

Ενας ακόμα (από τους πολλούς που έκανε στο μπάσκετ) καλός του φίλος ο Γιάννης Μπουρούσης πρόσθεσε για τον φίλο του:  

«Με τον Αντώνη είμαστε χρόνια φίλοι. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν με όλα αυτά τα ιερά τέρατα του μπάσκετ όταν ξεκινούσα την καριέρα μου. Μπασκετικά μου έχει λείψει η παρέα. Βρισκόμαστε και βγαίνουμε όμως και γι αυτό είμαστε τόσο καλά μεταξύ μας. Αυτή η εκδήλωση δείχνει την αξία του αθλητή και την αγάπη προς το πρόσωπό του»

Το φιλικό μεταξύ των Φίλων Φώτση και την μεικτή εθνικών ομάδων από αυτές που πήραν μετάλλιο και συμμετείχε και ο Φώτσης (2005, 2006 και 2009) έδειξε ότι αρκετοί βετεράνοι αθλητές θα μπορούσαν άνετα να σταθούν ακόμα και σήμερα, έστω - ίσως - σε μικρότερες κατηγορίες. 

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Λευτέρη Κακιούση ήταν οι προπονητές των ομάδων, όπως ήταν τότε στο τεχνικό επιτελείο της χρυσής φουρνιάς της εθνικής με το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Τα μαρκαρίσματα μπορεί να ήταν λίγο πιο χαλαρά, όμως αυτός που είχε το πιο δύσκολο (αλλά συνάμα ευχάριστο) έργο για να παίξει ήταν  ο Αντώνης Φώτσης που βραβεύτηκε και από τον Ηλυσιακό ο οποίος συνδιοργάνωσε την εκδήλωση μαζί με το Δήμο Ζωγράφου.  ο Φώτσης πολιορκήθηκε από την πρώτη στιγμή από δεκάδες παιδιά για αυτόγραφα και φωτογραφίες.

"Ηταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση και ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή. Το ευχάριστο είναι ότι βλέποντας τους πρώην συμπαίκτες μου που έχουν σταματήσει το μπάσκετ, νομίζω ότι με λίγη προπόνηση μπορούν να επανέλθουν σε καλό επίπεδο. Δεν θα τους φέρω στον Ηλυσιακό, υπάρχουν πολλές ομάδες να παίξουν αν θέλουν"  έκλεισε την εκδήλωση ο Αντώνης Φώτσης, που αποκάλυψε ότι έκανε την πλάκα στον Λάζαρο Παπαδόπουλο καθώς: "Του πάει πολύ αυτό το ντύσιμο και λανσάρει δική του μόδα" !

Από το Δημοτικό Γυμναστήριο παρέλασαν πολλά και μεγάλα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ μεταξύ των οποίων οι: 

Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Μπουρούσης, Κακιούζης, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής, Παπανικολάου, Γλυνιαδάκης, Καλαϊτζής και πολλοί ακόμα καθώς και συμπαίκτες του στον Ηλυσιακό. 

Photo Credit: Eurokinissi

 

 

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ