11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φόρεσαν φανέλα και… κοστούμι με το «τριφύλλι» (pics)

 
Πριν από τον Ισραηλινό στον πάγκο του Παναθηναϊκού κάθισαν αρκετοί πρώην παίκτες της ομάδας. Και κάποιοι που δεν κάθισαν (ακόμη)...
 
Γράφει ο Θοδωρής Λινάρδος
 
 
Με δεδομένο ότι ο Οντεντ Κάτας επιστρέφει αλλά από άλλο ρόλο στην παλιά του ομάδα, ψάξαμε και παραθέτουμε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Δηλαδή, προπονητών που κοουτσάρισαν τον Παναθηναϊκό, ενώ είχαν ήδη φορέσει την φανέλα της ομάδας, υπηρετώντας την ως παίκτες.
 
Από τα πολύ παλιά χρόνια, προπολεμικά ξεκινά η ιστορία, αλλά θα κοιτάξουμε τα μεταγενέστερα, καθώς υπήρχε και πιο ευδιάκριτη εικόνα, αλλά και πιο συγκεκριμένος καταμερισμός ρόλων. Διότι αρκετά παλιά, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις πολλών που έπαιζαν και παράλληλα κοουτσάριζαν ή που έκατσαν στον πάγκο απλά για ένα παιχνίδι κι επανήλθαν άμεσα στα παρκέ.
 
Οπότε, ας δούμε τα πιο προφανή της ιστορίας. Από τον Μίσσα Πανταζόπουλο λοιπόν, που θήτευσε στο «τριφύλλι» και φανελάκι και με επίσημη περιβολή, έως τον Γιώργο Βασιλακόπουλο (ναι, κοουτσάρισε για ένα παιχνίδι την ομάδα σε παλαιές εποχές για το μπάσκετ), τον Στέλιο Αρβανίτη και τον Νίκο Μήλα. Ολοι τους λοιπόν υπήρξαν και παίκτες και έπειτα προπονητές στον Παναθηναϊκό, με τις δικές τους διακρίσεις ο καθένας.
 
Αλλο ένα παράδειγμα όσων εξιστορούμε, ο Πάνος Κουκόπουλος και ο Θανάσης Παπαδημητρίου. Επειτα, ο Χρήστος Κέφαλος, ο Μιχάλης Κυρίτσης, ο Κώστας Πολίτης και ο Χρήστος Ιορδανίδης. Ακολούθησε στα μέσα των '90s ο Μηνάς Γκέκος, σε εποχές κλειστού Γλυφάδας. Προηγουμένως, πολλοί από τους προαναφερθέντες έζησαν την εποχή της Λεωφόρου.
 
Πλησιάζοντας στα σχετικά ακόμη πιο πρόσφατα, αναφέρουμε βέβαια την περίπτωση του Αργύρη Πεδουλάκη, του Φραγκίσκου Αλβέρτη και του Σωτήρη Μανωλόπουλου.
 
Κάποιοι εκ των ανωτέρω, ανέλαβαν την ομάδα ως υπηρεσιακοί (αρκετοί θε λέγαμε), για ένα ματς, για περισσότερα, για τα πλέι οφ μόνο κλπ.
 
Υπάρχει μία ξεχωριστή λίστα, προπονητών που κοουτσάρισαν το γυναικείο τμήμα του σωματείου, όπως δηλαδή ο Τάκης Κορωναίος και ο Αργύρης Παπαπέτρου.
 
Και φυσικά μπορεί κάποιος να καταγράψει και μία ακόμη πιο ξεχωριστή λίστα με ονόματα -μετέπειτα- προπονητών που ναι μεν έπαιξαν στον Παναθηναϊκό, λιγότερο ή περισσότερο, αλλά δεν κάθισαν στον πάγκο της ομάδας. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον. Με τυχαία σειρά: Γιάκα Λάκοβιτς, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μίκαελ Κοχ, Γιάννης Γεωργικόπουλος, Απόστολος Κόντος, Γιώργος Σκροπολίθας, Χρήστος Μυριούνης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Ντίνος Καλαμπάκος, Νίκος Οικονόμου, Τζον Κόρφας, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Μάικ Μπατίστ, Ντάριλ Μίντλετον, Νίκος Μπουντούρης, Κώστας Παταβούκας, Τζανής Σταυρακόπουλος.
 
Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως τα ονόματα των Σάρας (κυρίως), αλλά και των Μπατίστ και Λάκοβιτς ακούγονταν συχνά ως σενάρια για την θέση του προπονητή. Από τους παραπάνω, άλλοι ασχολήθηκαν λιγότερο με την προπονητική, άλλοι εστίασαν στις ακαδημίες, άλλοι πάλι έκαναν την δική τους σπουδαία πορεία.
 
Και για το κλείσιμο να αναφέρουμε πως μπορεί κάποιος να βάλει ακόμη μία λίστα στο ιστορικό, αφού υπάρχουν πολλοί που εργάστηκαν ως ασίσταντ στον Παναθηναϊκό και υπήρξαν πρώην παίκτες του, όπως οι Γιάννης Σιούτης, Γιώργος Καλαϊτζής (ως πολύ πρόσφατα παραδείγματα) ή ο Κώστας Τσαρτσαρής.
 
Ανθρωποι σύμβολα του χώρου σαν τον Φαίδωνα Ματθαίου, τον Μίμη Στεφανίδη και τον Κώστα Μουρούζη δεν είχαν την διπλή ιδιότητα στον Παναθηναϊκό. Ο πρώτος υπήρξε αθλητής του και ο δεύτερος και ο τρίτος, προπονητές της ομάδας.
 
 
Μιχάλης Κυρίτσης
 
Ο αείμνηστος Κώστας Πολίτης με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη
 
 
 Μηνάς Γκέκος
 
 
 
 
 Ιορδανίδης, Πέππας, Κολοκυθάς, Κέρκλαντ, Κέφαλος, σε ρετρό φωτογραφία



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ