22.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

«Φυσικά και μπορεί ο Παναθηναϊκός!»

Ήρθε, αποθεώθηκε, έμοιαζε σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ (τόσο που σου έμπαιναν ιδέες με παρκέ, σκριν και pick n roll), στήριζε τον Παναθηναϊκό, αλλά το σεβασμό και την αγάπη στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ήταν δυνατό να τα (απο)κρύψει. Και δεν θα το έκανε κιόλας. Ο Μάικ Μπατίστ ήταν πάντα αυτό που έδειχνε, με τη γνώμη του, την άποψή του και το παιχνίδι του που δύσκολα ξεχνιέται. Και τα είπε όπως τα πιστεύει και μετά το τέλος του πρώτου αγώνα της σειράς των playoffs με τη Φενέρμπαχτσε για την Ευρωλίγκα. Και μια οδυνητήρ όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, ήττα.

«Ήταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό, αλλά είναι μια σειρά πέντε αγώνων και τίποτα δεν τελειώνει στο 0-1. Ή στο 1-0. Αυτό λέει η δική μου εμπειρία. Το επόμενο παιχνίδι όμως είναι ουσιαστικά ζωής και θανάτου, οπότε ελπίζω πως η ομάδα θα βγει έξω και θα παίξει με μεγαλύτερη ενέργεια και θα πάρει αυτή τη νίκη που χρειάζεται τόσο πολύ. Δεν θέλεις να βρεθείς στο 0-2 σε μια σειρά και να πρέπει να πας εκεί μετά για δύο αγώνες. Είναι δύσκολο να παίξεις εκεί, το ξέρω. Θες να ισοφαρίσεις τη σειρά και μετά να προσπαθήσεις να πάρεις δύο αγώνες ακόμη».

Ο σεβασμός του για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και για τον Τσάβι Πασκουάλ είναι δεδομένος γι’ αυτό και όταν ως προπονητής πια, του ζητήσαμε τη γνώμη του για αυτό το τρίτο δεκάλεπτο (και γενικότερα το δεύτερο ημίχρονο) ήταν... προσεκτικός: «Δεν θέλω να πω πραγματικά αυτά που σκέφτηκα, γιατί δεν είμαι ο προπονητής. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ο Παναθηναϊκός έδειξε να είναι δύο διαφορετικές ομάδες στα δύο ημίχρονα. Άρχισαν «αργά», αλλά προσαρμόστηκαν γρήγορα και η καλή άμυνα ήταν αυτή που έχτισε το προβάδισμα. Στο τρίτο δεκάλεπτο είχαν μεγάλη δυσκολία στην επίθεση με τις αλλαγές και σε αυτό το κομμάτι έχασαν το ρυθμό τους. Ξέρω πως θα γίνουν προσαρμογές. Ο Πασκουάλ είναι από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Είμαι σίγουρος πως θα δει το δεύτερο ημίχρονο, θα κάνει τις προαρμογές που πρέπει και θα είναι έτοιμος την Πέμπτη. Θα είμαι εδώ ξανά, ελπίζω να δω κάτι διαφορετικό!»

Ο Μπατίστ γνωρίζει καλά πως είναι να χάνεις τον έλεγχο ενός αγώνα και τη νευρικότητα που αυτό μπορεί να προκαλέσει: «Είναι φυσιολογικό! Όταν χάνεις το μομέντουμ και προσπαθείς να το ξαναβρείς, νιώθεις πως πρέπει να απαντήσεις γρήγορα, να ξαναβρείς το ρυθμό σου. Και αυτό πολλές φορές γίνεται κακός σύμβουλος, ειδικά αν τα σουτ σταματήσουν να μπαίνουν. Πρέπει να συνεχίσεις να βάζεις το καλάθι. Να παίζεις σε ένα ρυθμό. Αλλά πρέπει να συνεχίσεις... Πρέπει να προσπαθείς».

Και υπενθύμισε τη δική του πρόβλεψη: «Είχα πει πως θα πάει στα πέντε παιχνίδια. Και αυτό πιστεύω ακόμη, αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα γίνει στο δεύτερο. Όσο ήμουν παίκτης, πάντα πίστευα μπαίνοντας στα playoffs πως η σειρά θα πάει στους πέντε αγώνες. Αν κερδίζαμε στους τρεις αγώνες τέλεια, αν στους τέσσερις τέλεια. Αν όμως βάλεις στο μυαλό σου πως η σειρά θα είναι 3-0, η στιγμή που χάνεις τον πρώτο αγώνα είναι σκληρή. Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς και να επιστρέψεις. Πάντα στο μυαλό σου πρέπει να έχεις πως η σειρά είναι πέντε αγώνες».

H απάντηση στην ερώτηση αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να τα καταφέρει να αναστρέψει την κατάσταση ο Μπατίστ είναι κάθετος: "Φυσικά! Είναι μόνο ένα παιχνίδι και από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι γίνεται. Η Σιένα έκανε το 1-1 εδώ και περάσαμε, η Μακάμπι έκανε το 1-1 και μετά το 2-1, αμφιβάλλεις κάπου, αλλά πάντα υπάρχει ζωή στο τέλος του τούνελ. Αν νικήσεις όλα είναι πιθανά. Αλλά αυτό το δεύτερο παιχνιδι είναι καθοριστικό για τη σειρά".

Πάντως ήταν σαν να ήταν παρών στα αποδυτήρια της Φενέρμπαχτσε στο ημίχρονο... "Πωωωω.... θα ήθελα να ήμουν μια μύγα στον τοίχο και να ακούσω τι λένε. Αλλά μετά από τόσα χρόνια που ήμουν με τον Ομπράντοβιτς έχω μια αρκετά σαφή εικόνα για το τι ειπώθηκε και πως!"

Πώς ένιωσε ο ίδιος με την παρουσία στο ΟΑΚΑ και την υποδοχή; "Παράξενα. Πολύ παράξενα. Δεν είμαι παίκτης, είμαι προπονητής, αλλά και θεατής. Είμαι φίλαθλος. Είναι διαφορετικό συναίσθημα. Σουρεαλιστικό... Ακόμη κι όταν αποσύρθηκα δεν σκέφτηκα ποτέ πως θα είχα τη δυνατότητα να έρθω εδώ, να δω ένα παιχνίδι. Κάνω τα δικά μου πράγματα στις ΗΠΑ, αλλά με τη χρονιά να έχει τελειώσει με τους Νετς, έπρεπε να έρθω εδώ. Αν έπαιζαν στη Μαδρίτη ή αλλού μπορεί να μην πήγαινα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν γινόταν να μην έρθω. Ξέρω δεκάδες ανθρώπους εδώ. Έχω παίξει στη Φενέρ και φυσικά υπάρχει και ο Ομπράντοβιτς που είχα να τον δω τρία χρόνια. Υπάρχουν πολλά συναισθήματα σε αυτή τη σειρά.".

Και παραδέχθηκε πως βλέπει πολλές ομοιότητες στο δικό του παιχνίδι με αυτό του Έκπε Ούντοχ: "Ναι.... Παίζει άμυνα και έξω, παίζει pick n roll, ελέγχει τη ρακέτα. Υπάρχουν ομοιότητες, όπως και με το Βέσελι. Αλλά αν παίζεις εννέα χρόνια με τον Ομπράντοβιτς γίνεται αυτό. Αν παίζεις εννέα χρόνια με τον Ομπράντοβιτς γίνεται αυτό. Δεν έχω ξεχάσει ούτε ένα σύστημα ακόμη. Οπότε ξέρω τι θέλει να κάνει, ειδικά με τους ψηλούς. Και βλέπω πολλές ομοιότητες. Αλλά υπάρχει ένας μόνο Μάικ Μπατίστ (γελάει). Μου αρέσει να βλέπω τους αγώνες της Ευρωλίγκας, γιατί εδώ «μεγάλωσα». Οπότε βοηθάει, γιατί όταν χρειάζονται κάποια πληροφορία για κάποιον, μπορώ να τους βοηθήσω γιατί ξέρω την κατάσταση εδώ".

Η "πάσα" του ήταν τέλεια για μια ερώτηση για τις τελευταίες φήμες που θέλουν τους Μπρούκλιν Νετς να ενδιαφέρονται για τον Μίλος Τεόντοσιτς: "Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι πάνω σ' αυτό. Δεν μπορώ. Κάνει αυτό που πρέπει αυτή τη στιγμή για την ομάδα του, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ήταν άδικο να πω κάτι. Και θα έμπαινα σε μπελάδες (γελάει). Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κοιτάμε παντού. Το μπάσκετ ήταν δύο διαφοριτκοί κόσμοι κάποτε. Τώρα έχει γίνει ένα παγκόσμιο. Η πύλη έχει ανοίξει για να έρθει ταλέντο στο ΝΒΑ από οπουδήποτε. Αν βρούμε κάποιον, θα τον φέρουμε στην ομάδα αν μπορούμε".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ