21.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Υπέρ των παικτών με… διπλωματία η “οδηγία” του BAT της FIBA

Το διαιτητικό δικαστήριο της FIBA προχώρησε σήμερα στην έκδοση μιας "οδηγίας" προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα του μπάσκετ, σχετικά με την εύρεση συμβιβαστικών λύσεων για τις οικονομικές σχέσεις ομάδων και παικτών. 

Η τοποθέτηση σε πρώτη ανάγνωση κρίνεται υπέρ των παικτών, αφού τους δικαιολογεί μειωμένη αμοιβή και για το διάστημα της διακοπής της δράσης και όχι μόνο τα δεδουλευμένα όπως επιθυμούν οι ομάδες, σίγουρα στην Ελλάδα όπως έχει συμφωνηθεί, αλλά και σε άλλες χώρες. Επί της ουσίας, λέει ότι για συμβόλαια μέχρι 2.500 ευρώ τον μήνα δικαιολογεί "ψαλίδι" 0-20 % στο διάστημα της διακοπής και για άνω των 2.500 ευρώ τον μήνα, 50%.

Η τοποθέτηση μπορεί να χαρακτηριστεί και " άκρως διπλωματική" αφού πριν την ουσία έχει ένα σωρό διευκρινίσεις και ¨παράθυρα" και στην κατάληξη λέει και  ότι στο διάστημα της διακοπής οι παίκτες θα έπρεπε να γυμνάζονται σύμφωνα με πρόγραμμα των ομάδων και να είναι συνεπείς σε διάφορες υποχρεώσεις. Ξεκαθαρίζει δε, ότι αν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία για άλλες λύσεις κατά περίπτωση δεν του πέφτει λόγος. Και προτρέπει τις πλευρές ότι θα ήταν καλύτερο να τα βρουν μεταξύ τους πριν οδηγηθούν σε δική του διαιτησία.

Σημαντικά στοιχεία μπορεί να είναι και η λέξη "μισθοί" και "μπόνους" αφού η οδηγία αφορά σε μισθούς για το διάστημα της διακοπής και διευκρινίζει ότι κανένα μπόνους για μη ολοκληρωμένη υποχρέωση δεν δικαιολογείται. Οποιος έχει έστω... υποψία των "τρικ" που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα συμβόλαια για φορολογικούς λόγους, καταλαβαίνει γιατί αυτά μπορεί να είναι σημαντικά.

Επί της ουσίας, επειδή το BAT δεν μπορεί να επιβάλλει σε κανέναν τι θα κάνει, αλλά επειδή μία δική του απόφαση για αυτό το θέμα θα αποτελεί δεδικασμένο, δείχνει τις προθέσεις του. Οι οποίες, για να μείνουμε στα της Ελλάδας, είναι κοντά σε αυτό που ζητούσε ο ΠΣΑΚ για καταβολή κάποιου ποσοστού πλέον των δεδουλευμένων που έχουν αποφασίσει να εξοφλήσουν οι ΚΑΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ την πλήρη οδηγία με όλες τις διευκρινίσεις και τις υποσημειώσεις.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ