17.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τώρα το… λόμπι είναι ελληνικό

Γκρίνιαζε τα παλιά τα χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης για το σέρβικο λόμπι. Για τους προπονητές που έπιαναν κάθε πόστο που άνοιγε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για να το κάνουν αυτό.

Ρεαλιστικά ο Ιωαννίδης με τους ΕΛληνες προπονητές έπρεπε να τα βάζει. Επειδή τότε η πληροφορίας και κυρίως η εικόνα ήταν ελάχιστες και όταν χριεαζόταν προπονητής, άρχιζαν τα τηλέφωνα. Κι έπαιρναν στην Σερβία και ρώταγαν αν υπάρχει καναν καλός για την τάδε θέση και του έλεγαν αμέσως καμια δεκαριά ονόματα. Κι έπαιρανν το αντίστοιχο τηλέφωνο στην Ελλάδα και άκουγαν το... φτυάρι να πιάνει δουλειά.

Φρέσκα κουλούρια που λέει ο κουλουράς. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Και δεν χρειάζεται κανένα προξενιό και καμία πληροφορίας για να πάρει ο οποίοσδήποτε τις αποφάσεις του. Βλέπουν, κρίνουν, προσλαμβάνουν. Και έτσι ο πρώτος ΕΛληνας προπονητής που κατέκτησε Ευρωλίγκα, ο Μπαρτζώκας, έχει ριζώσει στην διοργάνωση, ο Ιτούδης είναι σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματά της χρόνια τώρα, ο Σφαιρόπουλος εδώ και λίγες ώρες ανέλαβε ένα ακόμα πολύ δυνατό όνομα.

Αν ξεφύγουμε από την Ευρωλίγκα, η λίστα είναι ατελείωτη και σε πολύ καλές δουλειές. Ο Ελληνας προπονητής είναι αναγνωρίσιμος πλέον και είναι περιζήτητος. Δεν είναι υπερβολή πλέον να γίνεται αναφορά σε ελληνική προπονητική σχολή. Ξέρει ο οποιοσδήποτε ξένος διαλέξει τον ΕΛληνα προπονητή στην ομάδα του ότι θα πάρει έναν άνθρωπο παθιασμένο με το αντικείμενο, που θα δουλέψει και κυρίως που παρακολουθεί τις εξελίξεις τοπυ αθλήματος και θα είναι σύγχρονος, στην εποχή του.

Αργησε η καταξίωση, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Τότε που χρειαζόταν και το... τηλέφωνο, υπήρχε μια γενιά ικανότατων προπονητών που ήταν μπλεγμένη σε μια διαδικασία "να σου βγάλω το μάτι", χάθηκαν δουλειές, χάθηκαν ευκαιρίες.

Ο Σφαιρόπουλος δεν πάει στο Τελ Αβίβ συνοδευόμενος από το ερώτημα "για να δούμε αν θα πετύχει". Πάει συνοδευόμενος από το ερώτημα "για να δούμε πόσα πολλά θα πετύχει". Ο Ελληνας προπονητής πάει πλέον με αυτό το ερώτημα στο εξωτερικό. Εχει κάνει το... δικό του λόμπι και το έχει κάνει με την δουλειά του και την εικόνα των ομάδων του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ