24.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τσούρμας στο Basketa.gr: «Στοίχημα με… φόντο την Α2» (pics)

Ο Δημήτρης Τσούρμας μιλάει στο Basketa.gr για τον Ερμή Λαγκαδά, που με νεανικό ρόστερ έχει καταφέρει να πανηγυρίσει εφτά νίκες σε δέκα αγώνες στο Βόρειο Όμιλο της Β’ Εθνικής.

Οι «πράσινοι» βρίσκονται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ισοβαθμώντας με το Στρατώνι και τα Φάρσαλα. Αφού έκαναν το ρεπό του, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, αγωνίστηκαν στα Νέα Μουδανιά με το Πευκοχώρι και πανηγύρισαν σπουδαίο «διπλό». Η… μίνι άδεια, εξαιτίας των Εορτών, κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τον Ερμή Λαγκαδά; «Είμαστε κοντά στη σωτηρία, για να μην πω σωθήκαμε», ήταν αρχικά το σχόλιο του Δημήτρη Τσούρμα για τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη τους, για να συμπληρώσει για τη διακοπή: «Σε όλες τις ομάδες σε αυτό το επίπεδο, της Β’ Εθνικής, μια διακοπή τους κάνει πάντα καλό, γιατί τους δίνει την ευκαιρία να δουν τα λάθη τους, να δουλέψουν χωρίς άγχος και γενικά και συγκεκριμένα για κάποιον αγώνα. Έχεις την άνεση χρόνου να κοιτάξεις τις αδυναμίες σου και να τις βελτιώσεις, να… γεμίσεις τις μπαταρίες σου και παράλληλα, εκτός από την ομαδική δουλειά, σου μένει και χρόνος να κατασκοπεύσεις τον επόμενο αντίπαλο και να εμφανιστείς πιο έτοιμος. Τα παιδιά έχουν όρεξη για δουλειά κι αυτό είναι το θετικό».

Ο Ερμής Λαγκαδά αποτελείται φέτος από πολλούς νεαρούς παίκτες, με τον προπονητή του να εξηγεί: «Έχουμε μια πολύ καλή φουρνιά παικτών κάτω των 20 ετών, που θέλουμε να τους δώσουμε εμπειρίες, αγωνιζόμενοι μαζί με τους Άνδρες στη Β’ Εθνική. Τα πιο πολλά παιδιά δεν είχαν στο παρελθόν ουσιαστική συμμετοχή στην κατηγορία ή είχαν παίξει πολύ λίγο. Ήταν εξ αρχής στοίχημα για εμάς, να τους δώσουμε χρόνο συμμετοχής και εμπειρίες, να μπολιάσουμε τους νέους με τους έμπειρους και να δημιουργήσουμε ένα σύνολο που θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να πάει ξανά την ομάδα εκεί που ήταν επί επτά συναπτά έτη, στην Α2. Δεν είναι αυτοσκοπός η άνοδος ούτε κάτι άμεσο. Είναι μελλοντικός στόχος, του χρόνου ή την επόμενη σεζόν. Εάν μπορέσουμε να έχουμε διάρκεια, θα το προσπαθήσουμε και φέτος, αλλά το σημαντικότερο είναι να σταθεροποιήσουμε την απόδοσή μας και την κατηγορία. Οι παίκτες δείχνουν μέχρι στιγμής να αντεπεξέρχονται, αν και είναι ακόμα νωρίς».

Όσον αφορά στις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος, όπως επίσης και την αγωνιστική άνοδο που περιμένει για την ομάδα του, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τσούρμας: «Όλοι μπορούν να τους κερδίσουν όλους. Έτσι όμως είναι η κατηγορία, είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, να κάνουμε υπομονή. Ο χρόνος είναι σύμμαχός μας. Τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη όρεξη, για να δουλέψουν, κι αυτό φαίνεται και στο γήπεδο. Σίγουρα, δεν έχουμε φθάσει σε επίπεδο που μπορώ να πω πως είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, αλλά αυτό είναι λογικό. Είμαστε καινούρια ομάδα, σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι έχουμε χάσει τα 4/5 της πεντάδας. Δυσχεραίνει το έργο μας και ο τραυματισμός του Γιώργου Νότη, ο οποίος περιμένουμε να μπει στην ομάδα τον επόμενο μήνα, ενώ απών είναι και ο Νεκτάριος Μάρουσιτς ο οποίος εκπληρώνει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του. Με την επιστροφή τους, εν όψει του δεύτερου γύρου, θα είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί».

Οι… εσωτερικές μεταγραφές των δύο παικτών δεν αναμένεται να «χαλάσουν» τη χημεία που δείχνει να έχει βρει ο Ερμής Λαγκαδά, με τον έμπειρο τεχνικό να επισημαίνει: «Είναι στοίχημα για εμάς, καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα μπουν, σε τι κατάσταση θα είναι. Ο Μάρουσιτς, πάντως, θεωρώ πως είναι αθλητής με τεράστια εμπειρία στην Α2 και θα επανέλθει γρήγορα, θα «δέσει» άμεσα με τους υπόλοιπους παίκτες και θα μας βοηθήσει. Έτσι πιστεύω, στη θεωρία βέβαια, απομένει να δούμε και στην πράξη τι θα γίνει».

Συνεπώς, τα καλύτερα… έρχονται για τους «πρασίνους»: «Έχουμε να δούμε αρκετά ακόμα από τον Ερμή. Η σωτηρία τέθηκε ως αρχικός στόχος γιατί γνωρίζαμε τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, ενώ δεν ξέραμε πώς θα ανταποκριθούν τα παιδιά. Ο Κώστας Μήνου, ο Γιώργος Ελευθεριάδης, κλήθηκε για βασικός πλέι μέικερ και πέρυσι έπαιζε μόλις 2’. Ανταποκρίθηκαν αμέσως στα καινούρια καθήκοντά τους. Πήραμε το Βαγγέλη Δημητρακά, γεννημένος το ’99, χωρίς καθόλου εμπειρία πέραν των παιδικοεφηβικών, και κλήθηκε να παίξει σε δύσκολες έδρες. Πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις για αυτά τα παιδιά. Ο Νίκος Χριστοδούλου από τη Νεάπολη δίνει, επίσης, λύσεις ενώ κι αυτός δεν είχε συμμετοχές. Ήμασταν κι εμείς περίεργοι να δούμε τι θα κάνουν, είναι σε καλό δρόμο μέχρι στιγμής και πιστεύω θα έρθει το κάτι καλύτερο. Δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, αλλά ίσως μπορέσουμε να κοιτάξουμε ψηλότερα στο μέλλον».

Ο Ερμής Λαγκαδά είναι άκρως μπασκετικό σύνολο και σε αυτό συμβάλει και η διοίκηση, η οποία μάλιστα βοήθησε στην ανεύρεση των ταλέντων, το καλοκαίρι. Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τσούρμας: «Είναι μπασκετικοί όλοι στην ομάδα, και η διοίκηση, το έδειξε και με τα χρόνια που κράτησε την ομάδα στην Α2, ούσα η μοναδική εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης. Επτά χρόνια κρατήθηκε ο Ερμής στη δεύτερη κατηγορία, πρόκειται για σημαντική πορεία. Σε συνεργασία με τους διοικούντες, παίρνοντας συλλογικές αποφάσεις, είδαμε και τα χαρακτηριστικά των παικτών και κυρίως το χαρακτήρα τους. Δεν φέραμε στην ομάδα απλώς παίκτες με μέλλον, αλλά και καλά παιδιά. Ήταν απαράβατος όρος, πρώτα να είναι σωστοί χαρακτήρες και, κατά δεύτερον, εξελίξιμοι παίκτες. Η συνεργασία μας με τη διοίκηση είναι πολύ καλή και μπασκετικά και εξωαγωνιστικά. Μου κάνουν πιο εύκολο το έργο μου, μου δίνουν μεγάλη βοήθεια ώστε να είμαι αφοσιωμένος μόνο στην εκγύμναση και την προετοιμασία των παικτών. Οτιδήποτε άλλο δεν με απασχολεί, είναι λυμένο από τους ανθρώπους που τρέχουν ακατάπαυστα και τους αξίζει, για αυτό, μια αναφορά».

Στο πλευρό της ομάδας βρίσκονται και οι φίλαθλοι, κι ας είναι πλέον η ομάδα στη Β’ Εθνική. «Ο κόσμος του Λαγκαδά είναι γνωστός για την αγάπη που τρέφει στον Ερμή. Υπάρχει μια ύφεση, γιατί η ομάδα με τον υποβιβασμό της από την Α2 απογοήτευσε τους φιλάθλους, οι οποίοι όμως βλέπουν πως φέτος γίνεται κάτι καλό και ήδη μας έχουν βοηθήσει να παραμείνουμε αήττητοι στην έδρα μας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως βλέπει… μπασκετάρα, διαπιστώνει όμως την προσπάθειά μας, με πολλά παιδιά από την περιοχή και τις γύρω περιοχές, που παίζουν με ενθουσιασμό, με μεγάλη πίεση στην άμυνα, τρέχοντας στην επίθεση, αρέσει αυτό το στιλ. Μας δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα ο κόσμος, σίγουρα έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην πορεία μας κι αν συνεχίσουμε την καλή συγκομιδή είναι θέμα χρόνου να γεμίσει και πάλι ασφυκτικά το κλειστό. Τα μηνύματα αυτό δείχνουν».

Για τις υπόλοιπες ομάδες, εκείνες που τον έχουν εκπλήξει ευχάριστα ή εκείνες που τον έχουν απογοητεύσει, ο Δημήτρης Τσούρμας μάς κατέθεσε την άποψή του: «Φαίνεται μέχρι στιγμής πως στο «παιχνίδι» της ανόδου είναι το Ανατόλια, ο Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου, η Καβάλα, οι Ίκαροι Σερρών, εμείς, το Πευκοχώρι, το Στρατώνι θεωρώ πως θα ανακάμψει, έχει καλές βάσεις και έμπειρο προπονητή. Μην ξεχνάμε πως το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα, για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν στο τέλος να είναι στην πρώτη τετράδα. Όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους τους αντιπάλους τους, κάτι που φαίνεται και στη βαθμολογία, οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Οι Μαχητές Δόξας Πεύκων, που έχουν αξιόλογο ρόστερ, αν κι έμειναν πίσω έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Ακόμα και τα Φάρσαλα, τα οποία δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή, είναι αήττητα στην έδρα τους και δεν ξέρεις μέχρι πού μπορούν να φθάσουν. Η έδρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη Β’ Εθνική, γιατί και στην κακή ημέρα σου ο κόσμος θα σε «σπρώξει» στη νίκη. Και τα Φάρσαλα παίζουν πάντα σε γεμάτο γήπεδο. Κανείς δεν περίμενε στην αρχή του πρωταθλήματος το Αγρίνιο, που ήταν φτιαγμένο για Α2 και περίμενε μέχρι την ύστατη ώρα την κλήση για να ανέβει, να μη βρίσκεται καν στην τετράδα. Δεν υπάρχει φέτος ακλόνητο φαβορί, όπως άλλες χρονιές ήταν η Καστοριά ή ο Αίολος Αστακού. Δεν υπάρχει στο Βορρά, όπως στο Νότο, ένας Ιωνικός Νικαίας. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει συναρπαστικό το πρωτάθλημα και σου δίνει το δικαίωμα να ελπίζεις. Παράλληλα, βέβαια, κανένα ματς δεν πρέπει να το θεωρήσεις «δεδομένο», μπορεί να χάσεις οπουδήποτε από οποιονδήποτε».

Αναφορικά με την… ουρά, η κατάσταση δείχνει πιο ξεκάθαρη: «Μεγάλη μάχη θα γίνει και για τη σωτηρία και την αποφυγή των μπαράζ, κανείς δεν είναι εξασφαλισμένος. Είναι κάποιες ομάδες στη… δεύτερη ταχύτητα, η Ελίμεια, η Χαλκηδόνα, η Γέφυρα και οι Τιτάνες Παλαμά, που κάνουν το δικό τους αγώνα». Παρ’ όλα αυτά, κανένα ματς δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολο. Κάθετος ο Δημήτρης Τσούρμας, συμπλήρωσε: «Κανείς φέτος δεν «κυκλώνει» παιχνίδια, όλοι οι προπονητές το ίδιο λένε, μιλάω μαζί τους και συμφωνούμε πως όλα τα ματς είναι εξίσου δύσκολα και δεν μπορείς ούτε να επικεντρώσεις σε κάποιο ούτε να υποτιμήσεις τον αντίπαλο. Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Όλοι οι συνάδερφοι σκεφτόμαστε πως μπορείς να ηττηθείς ακόμα και από τον τελευταίο. Εμείς θα παίξουμε μετά τη διακοπή με την Ελίμεια (εκ των ουραγών). Εάν δεν προσέξουμε θα χάσουμε».

Λίγο πριν από την έλευση του 2018, είθισται οι ευχές. Ο προπονητής του Ερμή Λαγκαδά, μέσω του Basketa.gr, ευχήθηκε για την ομάδα «να είναι καλά και γερά τα παιδιά, να μην έχουν προβλήματα τραυματισμών» και για ολόκληρο τον κόσμο: «τύχη κατά κύριο λόγο και υγεία. Γιατί και στον «Τιτανικό» υγιείς ήταν όλοι, αλλά έπεσαν πάνω στο παγόβουνο. Ήταν γκίνια κι ας ήταν όλοι καλά. Τύχη και υγεία, λοιπόν!».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ