17.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τσεχία: Ο ορισμός της ομάδας… (pics+vids)

Την Τσεχία αντιμετωπίζει η Εθνική Ελλάδας στην δεύτερη αγωνιστική της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας (9/9, 11.30) και το Basketa.gr παρουσιάζει την άκρως επικίνδυνη αντίπαλο της «γαλανόλευκης».

Για την ιστορία της Εθνικής Τσεχίας θα διαβάσατε το σχετικό αφιέρωμα μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Τουρκίας. Αν όχι μπορείτε να το κάνετε ΕΔΩ.

Ποιοι είναι όμως οι Τσέχοι φέτος; Αποτελούν μία εξαιρετικά δουλεμένη ομάδα που παίζει πολύ όμορφο αλλά και αποτελεσματικό μπάσκετ, βγάζοντας στο παρκέ πράγματα που άλλες ομάδες με πολύ ποιοτικότερο ρόστερ, δεν μπορούν όχι να τα κάνουν, αλλά ούτε να τα σκεφτούν.

Μετά τη δύσκολη πρεμιέρα με τις ΗΠΑ και την ήττα με 88-67, ακολούθησε η πρώτη νίκη στο τουρνουά απέναντι στην Ιαπωνία με 89-76. Όλα θα κρίνονταν στον τελικό πρόκρισης με τους Τούρκους αφού όλοι νίκησαν τους αδύναμους Ιάπωνες. Εκεί οι περισσότεροι πίστευαν ότι οι παίκτες του Ουφούκ Σαρίτσα θα ήταν το φαβορί, καθώς δύο ημέρες νωρίτερα είχαν χάσει μετά από «αυτοκτονία» στην παράταση από τις ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=RR-FwHOhcVU

Τελικά στο παρκέ υπήρχε μόνο μία ομάδα κι αυτή ήταν η Τσεχία. Δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους της και με το εμφατικό 91-76 πήρε το εισιτήριο για τη δεύτερη φάση.

https://www.youtube.com/watch?v=xxwI1_pf38Q

Επόμενος αντίπαλος; Η Βραζιλία. Η ομάδα που προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλο της Ελλάδας κάνοντας τους πάντες να τη συζητούν, λόγω των «γερόλυκων» που έχει στο ρόστερ της, αλλά και λόγο της σπουδαίας νίκης επί της «επίσημης αγαπημένης» η οποία ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης του πέμπτου γκρουπ.

https://www.youtube.com/watch?v=Dohektz4RkA

Αουτσάιντερ και σε αυτόν τον αγώνα η Τσεχία, αλλά έδωσε το ομορφότερο... σόου της διαλύοντας τους... υπερόπτες του Άτσο Πέτροβιτς με 93-71. Κάπως έτσι και μετρώντας τρεις διαδοχικές νίκες, οι Τσέχοι βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόκρισή τους στα προημιτελικά. Άλλωστε έχουν «μαξιλαράκι» ήττας μέχρι και με 11 πόντους διαφορά από την Ελλάδα.

Η απουσία τους συσπείρωσε

Στις 5/8 η Τσεχία ενημερώθηκε ότι δεν θα έχει τον Γιαν Βέσελι στη σύνθεσή της, στην προσπάθεια που θα έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ούτως ώστε να διακριθεί. Ο σέντερ της Φενέρμπαχτσε θα ήταν μαζί με τον Τόμας Σατοράνσκι το δίδυμο στο οποίο θα στήριζε τα πάντα, το σύνολο του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ.

Ο πρώην ΝΒΑερ γνωστοποίησε ότι λόγω ενός τραυματισμού ο οποίος τον ταλαιπώρησε δεν θέλει να ρισκάρει και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είχε την πρόθεση να παίξει με το εθνόσημο. Το πλήγμα ήταν μεγάλο και στο μυαλό όλων, η Τσεχία έχασε τη μισή δυναμική της. Κι αυτό είχε λογική, καθώς πρόκειται για έναν αθλητή ικανό να κάνει τη διαφορά και να προσφέρει πολλά τόσο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Ποιος είπε όμως ότι θα το έβαζαν κάτω; Η δουλειά στην προετοιμασία συνεχίστηκε και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς, ενώ όπως φάνηκε και στα φιλικά, οι παίκτες που έμειναν για να εκπροσωπήσουν την ευρωπαϊκή χώρα συσπειρώθηκαν και πίστεψαν στους εαυτούς τους. Τα αποτελέσματα γίνονται φανερά τώρα, όπου φλερτάρουν έντονα με την οκτάδα που θα αποτελέσει μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και που όμοια επιτυχία δεν έχει γνωρίσει ξανά, μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας την Πρωτοχρονιά του 1993.

Ρίξτε μία ματιά στους 12 εκλεκτούς των Τσέχων:

ΟΝΟΜΑ

ΗΛΙΚΙΑ

ΥΨΟΣ

ΟΜΑΔΑ

Πάτρικ Άουντα

30

2,06

Μπουλαζάκ (Γαλλία)

Οντρέι Μπάλβιν

27

2,17

Μπιλμπάο (Ισπανία)

Γιάρομιρ Μπόχατσικ

27

1,97

Νίμπουρκ

Βόιτεκ Χρούμπαν

30

2,02

Νίμπουρκ

Μάρτιν Κριτς

26

2,00

Νίμπουρκ

Λούκας Πάλιζα

30

2,03

Μάρτιν Πέτερκα

24

2,03

Νίμπουρκ

Πάβελ Πούμπρλα

33

1,98

Τόμας Σατοράνσκι

28

2,01

Σικάγο Μπουλς (ΝΒΑ)

Μπλέικ Σιλμπ

36

1,99

Σαλόν-Ρεμς (Γαλλία)

Γιάκουμπ Σίρινα

32

1,86

Οπάβα

Τόμας Βίοραλ

27

1,90

Παρντουμπίτσε

Όλα τα... λεφτά και όλη η... λάμψη συγκεντρώνονται σ’ ένα πρόσωπο. Στον Τόμας Σατοράνσκι. Όχι άδικα. Στα 28 του χρόνια βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του. Αφού άφησε την Μπαρτσελόνα και μετακόμισε στο ΝΒΑ για τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, πλέον η νέα αγωνιστική περίοδος θα τον βρει στο Σικάγο για λογαριασμό των Μπουλς, οι οποίοι του πρόσφεραν ένα συμβόλαιο το οποίο δεν θα μπορούσε να αρνηθεί.

Παρ’ όλα αυτά έμεινε πιστός στην εθνική ομάδα της χώρας του και όχι μόνο αυτό, αλλά αποτελεί τον μεγάλο ηγέτη και τον άνθρωπο που την καθοδηγεί στα δύσκολα. Όσον αφορά το παιχνίδι του, με ύψος 2,01μ., η «κανονική» του θέση είναι πόιντ γκαρντ. Γεγονός που από μόνο του τον καθιστά ξεχωριστό. Έχοντας όμως βελτιώσει το σουτ του πλέον έχει την ευχέρεια να παίζει και χωρίς την μπάλα, με αποτέλεσμα να «ανεβαίνει» τόσο στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, όσο και στο «3», παίζοντας ως σμολ φόργουορντ. Την ίδια στιγμή αποτελεί και τον κορυφαίο αμυντικό του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του.

Μέχρι τώρα είναι εξαιρετικός στο τουρνουά και είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης ενός συνόλου που δεν έχει άλλα αστέρια, έχει όμως πολλούς ρολίστες και παίκτες που προσφέρουν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Οι δύο κομβικοί...

Ο παίκτης ο οποίος έχει κάνει το βήμα μπροστά στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι έχει τραβήξει τα βλέμματα είναι ο Όντρεϊ Μπάλβιν. Στα 27 του χρόνια, ο ύψους 2,17μ. σέντερ έχει κατορθώσει να πραγματοποιήσει τις κορυφαίες εμφανίσεις στην καριέρα του. Ο προπονητής του έχει δημιουργήσει κάποια συστήματα για να τον εκμεταλλευτεί και ο ίδιος ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις. Και πρόκειται για έναν παίκτη που έχει τα προσόντα αλλά έως τώρα δεν είχε... ξεπεταχτεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι ως μέλος της Γκραν Κανάρια, δεν κατόρθωσε να πετύχει κάτι αξιοσημείωτο στην Ευρωλίγκα σε ατομικό επίπεδο και η νέα χρονιά θα τον βρει στην Μπιλμπάο. Στο παρελθόν είχε περάσει και από την Μπάγερν Μονάχου, ενώ για έξι χρόνια ανήκε στη Σεβίλλη.

Από εκεί και πέρα ξεχωρίζει το όνομα του Μπλέικ Σιλμπ. Πρόκειται για τον νατουραλιζέ της ομάδας, καθώς η σύζυγός του είναι από την Τσεχία και ο ίδιος έβγαλε διαβατήριο. Ο 36χρονος γκαρντ/φόργουορντ είναι αμφίβολος μετά τον τραυματισμό του στο παιχνίδι με τη Βραζιλία κι ενδεχόμενη απουσία του θα είνβαι εξαιρετικά σημαντική. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έρχεται από τον πάγκο και με την εμπειρία του καλείται να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Γνωρίζει άριστα πότε πρέπει να πασάρει και πότε να εκτελέσει. Αποτελεί έναν αθλητή «παιγμένο» στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς έχει αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα με τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά και με τη Γαλατάσαραϊ. Επί της ουσίας πρόκειται για την «κόλλα» του συνόλου. Αυτόν που φροντίζει να υπάρχουν σωστές συνεργασίες μεταξύ κοντών και ψηλών.

Η... Νίμπουρκ

Το υπόλοιπο έμψυχο δυναμικό θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αποτελείται από παίκτες της μόνιμης πρωταθλήτριας Τσεχίας. Τέσσερις παίκτες ανήκουν αυτή τη στιγμή στη Νίμπουρκ και θα τους βρει εκεί η νέα σεζόν, ενώ άλλοι δύο είχαν περάσει στο παρελθόν από τον σύλλογο. Η χημεία μεταξύ τους είναι δεδομένη και οι δύο που ξεχωρίζουν είναι οι Χρούμπαν και Μπόχατσικ. Αμφότεροι σουτάρουν πολύ καλά από την περιφέρεια κι εφόσον δεν τους προσέξει η αντίπαλη άμυνα μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν τη ζημιά.

Το μυαλό του πάγκου

Στα 56 του χρόνια ο Ρόνεν Γκίνζμπουργκ «φτιάχνει» ακόμα το όνομά του. Μετά από μία μικρή καριέρα στην Μπέιταρ Τελ Αβίβ από το 1981 μέχρι το 1985 προτίμησε να ασχοληθεί με την προπονητική. Το 2000 ανέλαβε για πρώτη φορά μία ομάδα ως χεντ κόουτς. Ήταν η Μπνέι Χερζίλια. Το καλοκαίρι του 2001 μετακόμισε στη Ραμάτ Χασαρόν στην οποία εργάστηκε για μία τριετία.

Το 2004 μετακόμισε στην Μπνέι Χασαρόν ενώ μία χρονιά μετά καθοδήγησε την Χαμπίκα από την οποία αποχώρησε το 2006.

Τότε ήρθε η πρόταση που δεν το ήξερε, αλλά θα του άλλαζε τη ζωή. Η Νίμπουρκ του έκανε πρόταση για να ενταχθεί στο προπονητικό τιμ. Ο Ισραηλινός προπονητής το σκέφτηκε αρκετά, αλλά τελικά το αποφάσισε. Μετακόμισε στην τσέχικη πόλη. Και δεν θα το μετάνιωνε ποτέ.

Για τέσσερα χρόνια εκτελούσε χρέη βοηθού προπονητή του συμπατριώτη του, Μούλι Κατζούριν ο οποίος ήταν άλλωστε εκείνος που πρότεινε στη διοίκηση του κλαμπ να τον προσθέσουν στο τεχνικό επιτελείο.

Το 2011 είχε έρθει η μεγάλη ώρα γι’ αυτόν. Του δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβει ως πρώτος προπονητής και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Κατέκτησε πρωταθλήματα και κύπελλα Τσεχίας και εκτίμησαν τόσο πολύ την παρουσία του στην άκρη του πάγκου που το καλοκαίρι του 2013 του πρότειναν να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της χώρας.

Αποδέχτηκε την πρόταση κι από τότε δουλεύει μαζί με τους Τσέχους διεθνείς. Η πολυετής δουλειά του φαίνεται και στο παρκέ όπου η ομάδα ακολουθεί πιστά τα «θέλω» του προπονητή της και αποδίδει πολύ όμορφο και αποτελεσματικό μπάσκετ. Η δουλειά που έχουν κάνει οι Τσέχοι οι οποίοι εμπιστεύτηκαν έναν τεχνικό κι «έχτισαν» σε αυτόν αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση. Μπορεί να χρειάστηκαν χρόνια αλλά ανταμοιβή υπήρξε, ακόμα κι αν τελικά τους αποκλείσει η Ελλάδα από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το συμπέρασμα

Ποιοτική σύγκριση μεταξύ της Εθνικής μας και της Τσεχίας δεν υπάρχει και θα ήταν αδύνατο να υπάρξει. Πλην του Σατοράνσκι και του Σιλμπ, κανείς άλλος παίκτης δεν έχει σημαντικές εμπειρίες από το κορυφαίο επίπεδο. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες διαθέτουν ένα από τα κορυφαία ρόστερ του τουρνουά.

Ωστόσο η εικόνα των δύο ομάδων στο παρκέ έως τώρα δεν επιβεβαιώνει τη «γαλανόλευκη» ανωτερότητα. Οι Τσέχοι έχουν παίξει σαφώς καλύτερο μπάσκετ, ενώ διέλυσαν μία ομάδα που νίκησε την Ελλάδα, τη Βραζιλία.

Παρ’ όλα αυτά ένας τελικός πρόκρισης είναι ένας αγώνας που διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Όσο κι αν δεν το παραδέχονται, στην Τσεχία υπάρχει ψυχολογική πίεση. Παίζοντας με την Ελλάδα κι έχοντας και... πλεονέκτημα έντεκα πόντων, θα αποτελέσει ιστορική χαμένη ευκαιρία γι’ αυτούς αν δεν κατορθώσουν να πάρουν τελικά το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν επηρεαστούν από την κρισιμότητα του αγώνα, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα γι’ αυτούς. Αντίθετα αν μείνουν πιστοί στο πλάνο τους, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο των παικτών του Θανάση Σκουρτόπουλου όχι μόνο για τη νίκη, αλλά και για την κάλυψη των δώδεκα πόντων που χρειάζονται για να βρεθεί η «επίσημη αγαπημένη» στα προημιτελικά.

https://www.youtube.com/watch?v=hFaosjXHNL8



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ